MOŽE TO SVATKO
Kako ovladati jutrom i iskoristiti dan
Manager BiH 07 siječnja, 2024

Način na koji na koji nam počinje dan uglavnom definira i njegov ostatak. Pa kako onda ostvariti savršen dan? Želimo li da nam dan protekne dobro, moramo ga početi na pravi način. 

 

Stranica Lifehack predlaže ovih 7 načina za ovladati jutrom i iskoristiti dan:


1. Budite se jedan sat ranije

Kako bismo imali ispunjeno jutro, trebamo uključiti nove aktivnosti u život. Budući nam je jutro i sad već prezauzeto, mogli bi napraviti mjesta za nove zdrave navike budeći se sat ranije.

Buđenje ranije dobra je stvar sama po sebi. Zbog buđenja sat ranije možemo se osjećati uspješno i ispunjeno. Može nam dati samopouzdanje i osjećaj zadovoljstva jer započinjemo dan s postignućem.


2. Iskoriste jutro za vlastite misli

Najbolje vrijeme za biti sam sa svojim mislima je odmah nakon buđenja. Tad smo puni energije i još ne moramo usklađivati raspored s drugim ljudima. Uzimanjem vremena za sebe imat ćemo više energije za shvatiti što u stvari želimo od života, a ta želja obično leži u najdubljim, najčišćim i najneiskvarenijim čežnjama srca. Možemo se moliti ili meditirati kako bi se smirili i fokusirali na najbitnije stvari u životu.

Mark Twain je rekao: "Dva najbitnija dana u životu su dan rođenja i dan kad otkrijemo za što smo rođeni."

Kroz molitvu ili meditaciju, ne samo kako stupamo u kontakt s nebeskim, već i s nama samima, našom svrhom, misijom, vlastitim ciljem, našim srcem, snovima i stvarima koje nam doista znače.

Zaslužujemo iskoristiti naše najbolje vrijeme na sebe.

U miru i tišini također možemo napuniti naš um i dušu s pozitivnim i ohrabrujućim mislima.


3. Zapišite, preradite i upotpunite svoje dugoročne ciljeve

Osjećate li se već inspirirano i potaknuto? Nemojte dopustiti toj inspiraciji proći – stavite je na papir. Zapišite svoje dugoročne ciljeve i životne snove. Uobličite najdublje i najčišće čežnje u riječi i imat ćete smjernice za dan, a i za ostatak života.

Nakon što si zapišete ciljeve i snove, podsjetite se svako jutro što zapravo želite postići u životu. Kako budete dobivali sve jasniju sliku o vašim željama i načinu kako ih ostvariti, moći ćete ih prerađivati i nadopunjavati, i napraviti plan kako ih postići ove godine, dogodine, ili za 5 do 10 godina.

Kako kažu "Nikad nemoj precijeniti što možete učiniti u jednome danu. Isto tako nemojte podcijeniti što možete učiniti u jednoj godini.” A što tek možete postići u 10 godina?


4. Postavljajte si dnevne ciljeve

Bez obzira na to koliko su nam snovi veliki i inspirirajući, možemo na njima raditi samo dan po dan.

Započnite sa zapisivanjem tri najvažnije stvari koje morate obaviti taj dan. Svakako pazite da su u skladu sa dugotrajnim ciljevima i životnim snovima koje ste prethodno zapisali. Kad se naviknete na ispunjavanje tri zadaće dnevno, možete povećati broj najvažnijih stvari za napraviti na sedam dnevno. Više od sedam zadaća, može vas pretrpati.

Vizija i smjer su usklađeni s vašim dugotrajnim ciljevima i snovima, ali djelovati jedino možemo u sadašnjosti.


5. Usavršite svoje znanje

Kad ste napokon otkrili vašu svrhu, što volite raditi i čime najviše pridonosite društvu, morate se usavršavati u tom polju. Morate nastaviti razvijati vaše vještine, povećavati znanje, tesati zanat. A najbolje vrijeme za to je ujutro, dok ste svježi, koncentrirani i otvoreni za nove ideje. Te nove ideje mogu vas motivirati ostatak dana!

Možete čitati časopise, novine i publikacije vezane za vašu struku. Ako ste liječnik, čitajte o najnovijim vijestima u modernoj ili čak alternativnoj medicini. Ako ste arhitekt ili inženjer, čitajte o tekućim trendovima u vanjskom ili unutarnjem dizajnu. Ukoliko ste poduzetnik, pretplata na poslovni časopis može vam biti korisna. Neke knjige o samopomoći pomognu gotovo svakome.


6. Iskoristite prednost ranijeg buđenja i krenite raditi

Planiranje, afirmacija ciljeva, i izoštravanje vještina su odlična stvar, ali su beskorisne ako nećemo nešto poduzeti i postići rezultate. Djelovanje je uvijek najbitnije!

Možemo iskoristiti što smo se probudili ranije da bi se što bolje spremili za posao. Dobar je osjećaj produktivno raditi dok su drugi još bude. A najbolji je osjećaj je završiti poslovne zadaće dok se drugi tek zagrijavaju. Nemojte uzalud potrošiti vrijeme što ste ga dobili budeći se ranije, nego ga iskoristite da budete korak ispred.

A i najtiši sati u uredu su uvijek najproduktivniji. To je blažen osjećaj.


7. Razbijte lošu naviku kasnog buđenja tako da odete pravovremeno u krevet

Najteži korak u ovladavanju jutra je u biti probuditi se rano. Kasno buđenje nam iscrpi energiju, motivaciju i samopouzdanje i na posao se vučemo umorni. Onda, budući da ne uspijemo ispuniti sve poslovne zadatke u radnom vremenu, radimo prekovremeno ili čak tijekom noći. Potom uđemo u nezdrav ciklus kasnog odlaska u krevet i kasnog buđenja.

Prvo, zaboravite zaostatke i krenite iznova. Večeras zaspite ranije, da biste se ujutro ranije probudili. Uostalom, možda zaostaci nisu bili ni toliko važni dad ih uopće odgađate.

Dobro se naspavajte, ovladajte vašim jutrom i iskoristite dan.

 

Startego | Manager.ba

Video
ASA BOLNICA
ASA Bolnica Sarajevo, februar 2024
MIRO RAGUŽ
Umjesto građevinskog inženjera postao pionir grafičkog dizajna
RASIM MEMAGIĆ, ALMA RAS D.O.O.
Brend iz Olova koji je krenuo u svijet