Pozitivna politička ekonomija

Japan, red i higijena: Nemaju kante za smeće, ni odlagališta smeća - kako je sve tako čisto

Neki primjeri ekstremne japansko čistoće postali su viralni, poput sedmominutnog rituala čišćenja vlaka Šinkansen koji je postao turistička atrakcija po sebi.

 

Učenici sjede s đačkim torbama na klupama, željno iščekujući da pođu kući poslije još jednog dugog dana provedenog u školi.

Oni strpljivo slušaju dok im njihov nastavnik prenosi nekoliko objava o sutrašnjem rasporedu satova.

Hrvatski

Nekada se išlo u SAD vidjeti razvijeni svijet. A sada se ide u Južnu Koreju vidjeti kako izgleda svijet budućnosti

Imao sam sreću boraviti u Južnoj Koreji početkom veljače dok je još bila prilično sigurna od koronavirusa. Tjednima se u tamošnjim medijima izvještavalo o tri izolirana slučaja putnika iz Kine, bez ijednog novooboljelog. No, disciplinirani Južnokorejci svejedno su u vrijeme gužvi, na ulicama ili u podzemnoj željeznici, nosili maske, a redoviti pregledi (na daljinski) provodili su se na ulazima u hotele i kongresne centre.

 

Hrvatski

15 činjenica o životu u Švedskoj

Švedska je zemlja Volva, Ikee, Minecrafta i mnogih drugih omiljenih stvari, ima besplatno školstvo, odličan zdravstveni sistem, čist zrak i netaknutu prirodu. Zbog svega toga se mnogi ljudi odlučuju da žive u Švedskoj.

 

Standardni radni dan završava u 17 sati i nakon toga su kancelarije potpuno prazne.

Roditelji male djece odlaze ranije kako bi ih pokupili iz vrtića ili škole, a  to je nešto što se podrazumijeva i nema potrebe da se naglašava nadređenima.

Hrvatski

Ovo je zemlja koja će imati najbrže rastuću ekonomiju u 2021.

Prema izvještaju, rast Indije će potaknuti značajna direktna strana ulaganja koja su zabilježena posljednjih mjeseci, kao i paket ekonomskih poticaja vrijedan 266 milijardi dolara koji je vlada odobrila u svibnju/maju kako bi pomogla ekonomiji da preživi utjecaj pandemije koronavirusa, prenosi Russia Today.

 

Indija će vratiti svoj status najbrže rastuće globalne ekonomije već ove godine i to na štetu susjedne Kine koja je dvije godine zaredom bila na vrhu, prema podacima kompanije za podatke i analitiku GlobalData, prenosi Biznis info.

Hrvatski

Pet najbogatijih nacija na svijetu prema BDP-u po glavi stanovnika

Deset svjetskih ekonomija trenutno doprinosi 68 posto globalnog bruto domaćeg proizvoda (BDP).

 

Iako ekonomska mjerenja BDP ili BDP po stanovniku ne prikazuju direktno život ili dobrobit ljudi, one su važan parametar za mjerenje širih trendova i primjene u dubljim analizama prilikom donošenja odluka o ulaganju, prenosi Nasdaq.

Lista pet najbogatijih država na osnovu BDP po stanovniku:

1. Luksemburg

BDP po stanovniku: 131.781,72 američkih dolara

BDP: 84,07 milijardi dolara

Hrvatski

9 fantastičnih zemalja u kojima je život toliko jeftin da možda nećete ni morati raditi

Sanjate li o tome da date otkaz, preselite se i krenete ispočetka, razmislite o zemljama u kojima možete dobiti puno za svoj novac, savjetuje Forbesova novinarka Laura Begley Bloom, koja redovito izvještava o najjeftinijim zemljama za život.

 

PROČITAJTE VIŠE: Ovo su zemlje sa najboljim zdravstvenim sustavom na svijetu

 

Hrvatski

Ovo su zemlje sa najboljim zdravstvenim sustavom na svijetu

Indeks prosperitetnosti određivao se na osnovu 104 kriterija, poput tradicionalnih vrijednosti, ekonomije, stope zaposlenosti…

 

Pandemija koronavirusa Covid-19 traje već više od godinu i žestoko je uzdrmala sve ekonomije svijeta.

A koja zemlja je najspremnije dočekala pandemiju i sve efekte koje je napravila, možemo vidjeti po kvalitetu zdravstvenog sustava. Londonski institut Legatum početkom 2019, dakle godinu prije pandemije, objavio je godišnju listu najprosperitetnijih zemalja na svijetu.

Hrvatski

Zašto se divimo Nijemcima: Otkud mit o njihovoj efikasnosti

“Nijemac? Kod njega se zna red. On je prije svega efikasan.”

 

PROČITAJTE VIŠE: Zašto su Danci najsretnija nacija na svijetu: Povjerenje prema institucijama, ljudima, osjećaj sigurnosti…

 

Kako je nastao stereotip da su Njemci posebno efikasan narod? Ima li tu istine? I zašto mit opstaje kad je sve više primera skandalozne neefikasnosti u Njemačkoj, pita se Deutsche Welle (DW).

Hrvatski

Zašto su Danci najsretnija nacija na svijetu: Povjerenje prema institucijama, ljudima, osjećaj sigurnosti…

Danska – zemlja bicikala, vjetrenjača, piva i najsretnijih ljudi.

 

PROČITAJTE VIŠE: Finska četvrtu uzastopnu godinu najsretnija zemlja na svijetu, saznajte gdje je BiH

 

U ovom vremenu raznih kriza, teško da se može naći netko imun na stres i depresiju, ali istraživanja stručnjaka pokazuju da ima i vrlo sretnih ljudi, poput Danaca, na primjer.

Hrvatski