Pozitivna politička ekonomija

U ovoj zemlji je izgrađen prvi auto-put na svijetu

Iako su mnogima prve asocijacije SAD i Njemačka, nisu u pitanju ove zemlje.

 

Prvi pravi auto-put na svijetu, Autostrada dei Laghi, izgrađen je u Italiji 1924. godine, a povezivao je gradove Milano i Vareze. Većina ove rute i danas je aktivna, mada je integrisana u auto-puteve A-8 i A-9.

Inženjer Pjero Puriceli zamislio je auto-put kao "put samo za automobile", odnosno rezervisan za brzi saobraćaj (bez kolica, kočija, bicikala i pješaka) i uz plaćanje putarine za pokrivanje troškova izgradnje i upravljanja.

Hrvatski

TOP 5 ZEMALJA U KOJIMA JE ŠKOLARINA BESPLATNA

Ako ne uspijete da se kvalifikujete za potpuno finansirane univerzitetske stipendije, razmislite o upisu na univerzitete koji su besplatni ili naplaćuju niske školarine ili one koji nude oslobađanje od školarine. Zemlje poput Norveške, Austrije, Njemačke, Finske i Švedske nude različite vrste besplatnih/niskih školarina i oslobađanja od školarine za međunarodne studente.

 

BESPLATNE ŠKOLARINE U NORVEŠKOJ

Hrvatski

Ova evropska država je peti put zaredom najsretnija na svijetu

Izvješće, koje se bavilo učincima covid krize na dobrobit ljudi, svake godine sastavljaju američki znanstvenici na temelju istraživanja instituta Gallup.

 

Finska je peti put zaredom proglašena zemljom s najsretnijim stanovništvom, prema Svjetskom izvješću o sreći objavljenom u petak.

Prema izvješću, nakon najsretnije Finske slijede Danska, Island, Švicarska, Nizozemska, Luksemburg, Švedska, Norveška, Izrael i Novi Zeland.

Hrvatski

Ove europske države imaju najkraći radni tjedan

U Njemačkoj propisani radni tjedan traje 35,6 sati, radnici dnevno mogu maksimalno raditi deset sati, a tjedno, sa prekovremenim, maksimalno 48.


U toj zemlji premije na prekovremeni rad određuju se kolektivnim ili individualnim ugovorima.
U Finskoj, u kojoj redovni radni tjedan broji 37,5 časova, radnici prekovremeno mogu da dostignu maksimalno 48 radnih sati, i to u četiri mjeseca godišnje.

Hrvatski

U jednoj europskoj državi svaki sedmi stanovnik je milijunaš

Istraživanje je pokazalo i sve izraženiju koncentraciju bogatstva.

 

Njemačka je u samom vrhu u Europi po osobnom bogatstvu akumuliranom u vrijednosti većoj od 16 bilijuna eura, pokazalo je istraživanje švicarskog instituta, naglašavajući i daljnje produbljivanje jaza između bogatih i siromašnih.

Uprkos padu ekonomske aktivnosti osobno bogatstvo raslo je u 2020., prvoj godini pandemije, navodi se u istraživanju kojim je obuhvaćeno 16 zemalja EU-a i Švicarska.

Hrvatski

Ovo je 10 najinovativnijih zemalja u 2021. godini

Organizacija za svjetsko intelektualno vlasništvo (World Intellectual Property Organization) je objavila spisak 10 država čije su ekonomije prošle godine bile najinovativnije na svijetu.

 

Spisak izgleda ovako:

  1. Švicarska
  2. Švedska
  3. Sjedinjene Američke Države
  4. Velika Britanija
  5. Južna Koreja
  6. Nizozemska
  7. Finska
  8. Singapur
  9. Danska
  10. Njemačka

 

Švicarska ekonomija je već 11 godina najinovativnija na svijetu. Zašto je to tako?

Hrvatski

Znate li gdje se nalaze najpovoljnija skijališta u Europi?

Istraživanje je obuhvatilo pitanja poput toga gdje skijaši dobivaju najviše sadržaja za svoj novac, ali i koja je ski staza je najfotogeničnija.

 

Njemački turistički portal Travelcircus svake godine vrši analizu 120 skijališta koja se nalaze u Europi, a rezultati za 2021. godinu pokazuju da se sedam od jedanaest najboljih nalazi u Alpama, dok najjeftinije aranžmane nude Sjeverna Makedonija i Ukrajina.

Hrvatski

Tko su najbogatiji ljudi po državama: Oni stoje iza poznatih brendova

Hrvatski