TEHNOLOGIJE
Audi i Airbus testiraju leteći taksi u Njemačkoj
Manager.ba/Biznisinfo.ba Svijet 22 lipnja, 2018

Od početka 20. stoljeća vizionari, investitori i proizvođači automobila zaokupljeni su idejom letećeg automobila, a sada kompanije Audi i Airbus planiraju da realizuju zajednički projekt Urban Air Mobility i testiraju leteći taksi u Ingolstadtu u Njemačkoj.

U projektu će sudjelovati i njemački federalni ministar transporta Andreas Scheuer, ministrica za digitalne poslove Dorothee Bar, direktorica tehnološkog odjeljenja Airbusa Grazia Vittadini te gradonačelnik Ingolstadta Christian Losel, prenosi Bankar.me.

Pop.Up Next koncept je predstavljen ranije ove godine na Sajmu automobila u Ženevi, a predstavljao je električni automobil s odvojivom motorizovanom bazom. Ovo vozilo je u suštini quadcopter. Motoriziraoj bazi treba tehnologija za autonomnu vožnju petog nivoa.

Povezani, električni i autonomni automobili će učiniti gradski prijevoz udobnijim i “čišćim” po okolinu, a uštedjeti će i prostor. To će rezultirati kvalitetnijim životom ljudi u gradovima.

Iako je projekt uzbudljiv, bit će potrebne godine kako bi zaživio u masovnoj upotrebi, jer razvoj tehnologije zahtijeva vrijeme i novac.

Povezani članci

1

2