Njemačka

Je li Njemačka još uvijek zemlja izumitelja?

Njemačka je pala na peto mjesto u svijetu po broju patenata. Posebno kaska kad se radi o novim tehnologijama. Zašto je to tako? 

 

Izgleda kao običan disk za automobilsku kočnicu, ali tko se razumije u stvari primijetit će razliku. Površina je drukčija, presvučena tamnijim slojem.

Oni koji su to osmislili, u tvrtki Trumpf u Ditzingenu pokraj Stuttgarta, misle da će izum promijeniti automobilsku branšu, barem malo.

Hrvatski

Njemačka odobrila upotrebu dizela proizvedenog od ulja pržene hrane

Savezna njemačka vlada je s namjerom da promet učini održivijim odobrila upotrebu dizela koji se u cijelosti proizvodi od korištenog ulja za prženje hrane.

 

Vozači u Njemačkoj od sada će moći točiti dizel 100 posto proizveden od korištenog ulja za prženje. Ministarstvo okoliša je naime priopćilo da će se prema odluci vlade moći koristiti i tzv. parafinska dizelska goriva, a ona se proizvode od otpadnih materijala i biljnih ulja ili na bazi prirodnog plina.

Hrvatski

U Njemačkoj stupio na snagu zakon koji olakšava zapošljavanje stranaca

Njemačka je od ožujka 2020. već imala Zakon o useljavanju kvalificiranih radnika, kojim je tadašnja vlada Angele Merkel htjela olakšati pristup kvalificiranih radnika iz zemalja izvan Europske unije njemačkom tržištu rada. Sada je taj zakon reformiran jer u mnogim mjestima još uvijek nedostaje kadra, posebno kvalificiranih.

 

Hrvatski

Stradivarius tek sad otvara svoja vrata u Njemačkoj 

 

Prema pisanju “TextilWirtschaftu”, prve dvije trgovine otvorit će se u studenom u Centrum-Galerie (Klépierre) u Dresdenu i u Milaneu (ECE) u Stuttgartu.

Ono čemu se posebno mogu veseliti ljubitelji shoppinga je da popularni španjolski modni lanac Stradivarius, koji pripada Intidex Grupi, uskoro dolazi u Njemačku.
Najmanje još dvije trgovine treba otvoriti 2024., jedna od njih u novom megatrgovačkom centru “Westfield” u Hamburgu.

Ostali poznati brendovi u Intidex grupi su Zara, Bershka, Massimo Dutti i Pull & Bear.

 

Hrvatski

Pokrenuta incijativa za uspostavu letova iz Danske, Švedske i Njemačke


Bosanskohercegovačka dijaspora u Danskoj, Švedskoj i sjevernoj Njemačkoj je pokrenula inicijativu uvjeravanja kompanija, poglavito SAS-a i Norwegiana, da uspostave direktne aviolinije između Danske, te sjeverne Njemačke i BiH.
Prije je letio Wizz Air iz Billunda i Tuzle, te između Hamburga i Banja Luke. Wizz Air je zatvorio i bazu u Sarajevu, te više nema letova iz Billunda, Copenhagena, Malma i Hamburga.

Ni Norwegian više ne leti Sarajevo – Copenhagen iako je liniju letio od 2013. do 2022.

Inicijativa se prisjeća i kako je SAS letio za Sarajevo.

 

Hrvatski

BiH bilježi rast stranih ulaganja

 


U prvih šest mjeseci 2023. godine u Bosni i Hercegovini su registrirane strane investicije u iznosu od 1 milijardu i 41,7 miliona KM.
To predstavlja povećanje od 30,4 posto u odnosu na isti period 2022. godine kada je zabilježeno 798,5 miliona KM, saopćili su iz Agencije za promociju stranih investicija BiH (FIPA).

Navedeni podaci potvrđuju trend rasta stranih investicija u prvoj polovini ove godine, međutim ostaje da se vidi kakva će biti kretanja u ovoj oblasti do kraja godini.

Hrvatski

Zbog prijevoja se posvađale Austrija, Italija i Njemačka

 

Pored tirolskog gradića Steinach am Brenner svakodnevno stotine kamiona i automobila tutnje uzdignutom autocestom prema prijevoju Brenner, a on povezuje Italiju i Austriju te dalje Njemačku. To je jedna od glavnih europskih trgovačkih ruta sjever-jug, ključna za gospodarstvo EU-a. Ali za mještane predstavlja izvor zagađenja, buke i gužve, a prometne brojke su sve gore.

 

Hrvatski

Njemačka planira ulaganja u atomsku fuziju za rješavanje energetskih problema


Njemačka će u idućih pet godina investirati više od milijardu eura u istraživanja atomske fuzije, najavila je ministica nauke Bettina Stark-Watzinger.
Stark-Watzinger je u utorak agenciji dpa rekla da je “fuzija ogromna šansa da se riješe svi energetski problemi”, prenosi B92.

Više se i ne postavlja pitanje hoće li fuzija postati realnost, nego samo hoće li Njemačka biti dio toga, rekla je Stark-Watzinger dodajući da ona to forsira i “da je to njen cilj”.

Hrvatski

Danska i Njemačka povezuju se najvećim podmorskim tunelom

 

Počela je izgradnja najvećeg podmorskog tunela, koji će povezati Dansku s Njemačkom od 2029. godine.

Takozvani tunel Fehmarnbelt bit će dugačak 18 kilometara i za 130 km će skratiti putovanje između te dvije države.

Prolaz će se sastojati od dijelova tunela koji će biti potopljeni u Baltičko more, odnosno neće biti bušenja ispod morskog dna. Veza između njemačkog otoka Fehmarn i danskog otoka Lolland bit će najduži kombinirani cestovni i željeznički tunel na svijetu.

Hrvatski

Njemačka industrija prebacuje proizvodnju 

 

BDI je sproveo istraživanje o proizvodnom i poslovnom stanju srednjih industrijskih firmi koje posluju u Njemačkoj.


Predsjednik Njemačke industrijske unije (BDI) Siegfried Russwurm izjavio je da jedna od šest industrijskih kompanija u Njemačkoj prebacuje proizvodnju u inozemstvo zbog visokih troškova rada i energije.

Russwurm je, predstavljajući istraživanje, kazao da je za veća ulaganja industrijskih kompanija potrebno smanjiti administraciju i poreze u Njemačkoj.

Hrvatski