Njemačka

Njemačka i dalje ima najveći višak novca u budžetu na svijetu

Njemački višak u budžetu u prošloj je godini smanjen, ali je i dalje uvjerljivo najveći u svijetu zahvaljujući snažnom izvozu, pokazali su podaci njemačkog Instituta za ekonomska istraživanja (Ifo).

Tekući račun čine robe i usluge, dohodak od investicija i naknade zaposlenima, te tekući transferi poput radničkih doznaka, transferi vladi i dr.

Hrvatski

Milijuni Nijemaca s posla idu na „mini-posao“

Čak 3,4 milijuna građana Njemačke radi više poslova, dok ih je 2003. godine bilo oko 1,4 milijuna.

Njemačka je prva u Europi po broju ljudi koji, pored primarnog, imaju dodatni posao.

Većina njih ima glavni posao i pored njega – dodatni.

Taj dodatni posao je najčešće takozvani „mini job“ sa zaradom od 450 eura mjesečno. Te brojke je, na parlamentarni upit Stranke ljevice, objavila njemačka vlada.

Hrvatski

Götz Werner: Bio je prodavač zubne paste, ali sanjar je pobijedio

Prije više od četiri desetljeća iz ničega je izgradio svoj trgovački imperij. Danas je poznat i kao pobornik ideje o uvođenju osnovnog dohotka za sve građane, bez obzira radili oni ili ne.

Te dvije stvari moguće je objediniti samo ako se zovete Götz Werner. 

Više od deset godina nakon što je prestao raditi, on je zadovoljan poslovanjem dm-a.

Hrvatski

10 stvari koje se isplati vidjeti u njemačkoj metropoli

S katedrale puca dobar pogled, ali ako želite najbolji, morat ćete posjetiti televizijski toranj. Iako izgrađen sada već davne 1969., sa svojih 368 metara i dalje je najviša građevina u Njemačkoj.

Berlin, glavni grad Njemačke i nakon Londona drugi je najveći grad Europske unije s nešto više od tri milijuna duša. Grad je to bogate povijesti, koji je dugi niz godina bio podijeljen na istočni i zapadni dio, ali i grad zelenila te raznih kultura.

Hrvatski

Čovjek koji je stvorio jedan od najpoznatijih brendova u povijesti!

Na samom početku ideja je bila jednostavna, opskrbiti svakog sportaša najboljom mogućom opremom, a sve je započelo davne 1920. kada je dvadesetogodišnji postolar u kući svoje majke napravio prvi par cipela koristeći skromne materijale koji su mu bili dostupni.

U današnje vrijeme tvrtka Adidas trudi se zadovoljiti sve prohtjeve iako su im prioriteti nogomet, trčanje, košarka i trening.

 

Sve počinje s jednim parom sportskih cipela

 

Hrvatski

"Ružne sandale" spominju se još u crkvenim knjigama, a danas broje 1800 modela

Njemački proizvođač obuće u proteklih nekoliko godina utrostručio je prihode, povećao proizvodnju s 10 na više od 25 milijuna pari obuće, približio se prihodima od milijardu eura, a sve uz korjenite promjene u obiteljskom biznisu u kojem je vladao kaos i koji od 2013. prvi put u dva i pol stoljeća ne vodi nitko iz obitelji Birkenstock. 

 

Hrvatski

Otvoren novi pogon u kojem će se raditi za njemački Magnet – Schultz

Pirić Magneti d.o.o. sa sjedištem u Gradačcu svečano je otvorio novi pogon u Industrijskoj zoni III. Partner firme je firma Magnet - Schultz iz Njemačke koja svoje tržište ima u SAD-u i Kini a novootvoreni pogon radit će za Magnet – Schultz prema najnovijim dostignućima u ovoj branši.

Hrvatski

Kornišone za njemačku kompaniju uzgaja pet proizvođača

Krastavce kornišone u Kostajnici ove godine za otkup uzgaja pet proizvođača koji su potpisali ugovor sa njemačkom kompanijom "Kine", rekao je Srni Miroslav Stijak iz poljoprivredne službe opštine Kostajnica.

Stijak je rekao da su krastavci zasađeni na 3,5 dunuma zemljišta.

"Trenutno je u toku berba i otkup koje djelimično otežavaju kiša i relativno niska temperatura, a i početak prizvodnje je kasnio zbog loših vremenskih uslova", kaže Stijak.

Hrvatski

Oporavak njemačke industrijske proizvodnje u svibnju

Njemačka industrijska proizvodnja snažno je porasla u svibnju, nakon pada u prethodnom mjesecu, pokazali su u petak objavljeni službeni podaci, upućujući na zaključak da se tvornice u najvećem europskom gospodarstvu ponovno zagrijavaju nakon slabog početka godine.

Industrijska proizvodnja porasla je u svibnju za 2,6 posto u odnosu na prethodni mjesec, najsnažnije od studenog prošle godine, izvijestilo je ministarstvo gospodarstva i energetike.

Hrvatski