automobili

Tko vozi najskuplje automobile u BiH?

Najskuplje plaćeno službeno vozilo koje je u upotrebi u nekoj od agencija na razini BiH je Landrover Freelander, koje je koštalo 118.000 maraka.

 

Ovo vozilo je 2008. godine kupljeno za potrebe Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) i još uvijek je u upotrebi.

Inače, IDDEEA raspolaže sa ukupno 26 vozila, od kojih su neki koštali po blizu 60.000 KM.

Biseri

Ovo je samo jedno od nekoliko stotina službenih vozila koje koriste agencije u BiH.

Hrvatski

VIDEO Predstavljen prvi turski automobil

Turski mediji javili su da je automobil dizajnirala talijanska dizajnerska kompanija Pininfarina, poznata po svojim modelima Ferrarija i radu za proizvođača elektronskih automobila Karma sa sjedištem u Kaliforniji.

 

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u petak je predstavio prototipe električnih automobila domaće proizvodnje, približavajući se ispunjenju sna o stvaranju prvog turskog „nacionalnog“ automobila.

Hrvatski

Znate li koji je najprodavaniji automobil u BiH?

Tržište automobila u Bosni i Hercegovini bilježi rast šestu godinu zaredom. Od siječnja/januara do listopada/oktobra prodato je 8.737 (novih) automobila, što je rast od 3,6 posto u odnosu na prošlu godinu.

 

Rast u listopadu/oktobru je iznosio čak 16,3 posto, kada su prodata 854 automobila.

Lider na tržištu je Škoda, koja drži udio od 18,6 posto, i povećala je prednost nad Volkswagenom, piše focus2move.com.

Hrvatski

Rezultati tehničkih pregleda u Njemačkoj otkrili koji su automobili najkvalitetniji

U Njemačkoj je TÜV organizacija koja prati i nadzire tehničke preglede, a upravo je objavila izvještaj s pregleda obavljenih u njezinim stanicama za tehničke preglede.

Prije svega, u toj moćnoj europskoj državi prosječna starost automobila je 9.5 godina, što je, naravno, mnogo bolje nego u regiji. Mi se krećemo oko 14 godina, a s obzirom na kvalitetu života i visinu primanja – još je i dobro.

No, niti u Njemačkoj na cvjetaju ruže pa flota automobila stari, još 2010. godine prosječna starost vozila bila je 8 godina.

Hrvatski

JOZO LONČAR I SINOVI: Imotski doktori za Mercedese!

Tko o čemu - Imoćani o Mercedesima.

Grad s najviše Mercedesa po glavi stanovnika, pa Imoćani prvi u svijetu podižu spomenik tom kultnom njemačkom automobilu (projekt gotov, raspisan natječaj za izradu, određena lokacija). Imoćani u prestižnom Mercedes Classic magazinu (tiska se u milijun primjeraka) na čak jedanaest stranica, i da ne nabrajamo dalje...

A ipak se nešto zaboravilo. Tko ima toliko Mercedesa, trebao bi imati i stručne ljude koji ga popravljaju.

Hrvatski

Hyundai i Kia uvode solarne krovove na automobilima

Sestrinske kompanije Kia Motors i Hyundai Motor nedavno su predstavile plan lansiranja tehnologije punjenja pomoću “solarnog krova”, a koji će se uskoro naći u ponudi pojedinih modela ovih kompanija.

Ne samo da će solarni paneli biti integrirani u krov vozila, već će se ugrađivati i u poklopac motora, a služit će kao podrška električnim sistemima u hibridno i električno pogonjenim vozilima.

Praktično to znači da će korištenjem solarne energije biti povećan doseg vozila i smanjena CO2 emisija.

Hrvatski

Zašto je propala Nova VW Buba?

Volkswagenova Buba je automobil nevjerojatne prošlosti, biografija Hitlerovog čeda puna je fantastičnih obrata i nezamislivih raspleta.

Zamišljena kao sredstvo masovne motorizacije, baš ono što ćemo mi ovdje posredno dobiti Zastavinim Fićom dvadesetak godina kasnije, Buba je bila genijalna u svojoj jednostavnosti, no malo tko je mogao zamisliti da će nastaviti život i nakon propasti izvorne ideje.

Hrvatski

Škoda u Francuskoj lansirala kampanju u kojoj se ruga samoj sebi, ali i svim svojim kritičarima

Škodin povratak u 90-e podsjeća nas koliko su bili ružni Škodini modeli automobila, ali još bitnije, podsjeća nas na naše vlastite stilske promašaje. 

Škoda je u Francuskoj lansirala novu kampanju s kojom se mnogi mogu identificirati, prije svega sama Škoda koja se u oglasu ruga samoj sebi, ali i drugima.

Hrvatski

Pogledajte video u kojem Chuck Norris reklamira automobil

Izgleda da je automobilska industrija toliko napredovala da može zamijeniti jednog Chucka Norrisa pickup-om. 

Ali, slavni se glumac prvo mora potpisati na taj automobil, kako bi postao super-automobil, koji spašava živote.

Zahvaljujući Chucku, auto igra na podiju disko kluba, skida lopte s drveća, i pobjeđuje ruskog velemajstora u šahu.

To je u najkraćem sadržaj nove reklame za reklame za Toyotin pickup “tacoma” sa legendarnim Chuckom. 

Hrvatski

Ovo je priča o čovjeku koji je iz pepela digao talijansku autoindustriju

Sergio Marchionne, izvršni direktor koji stoji iza spajanja dvaju giganata autoindustrije, umro je u 66-toj godini u Zurichu. 

John Elkann, predsjednik i izvršni direktor Exora holdinga kojeg kontrolira obitelj Agnelli, objavio je vijest o njegovoj smrti.

“Dogodilo se nažalost ono čega smo se pribojavali, Sergio Marchionne, izvrsni čovjek i prijatelj nas je napustio”, rekao je Elkann.

Hrvatski