NA POTEZU INVESTITOR
ETMAX dobio koncesiju, počinje projekt vrijedan 880 milijuna KM
Manager BiH 02 veljače, 2023
Izvor fotografije:
ETMAX

Banjalučka tvrtka ETMAX dobila je koncesiju za gradnju i korištenje solarnog parka Nevesinje, projektirane vrijednosti 880 milijuna KM.


Vlada Republike Srpske dodijelila je kompaniji ETMAX koncesiju za gradnju i korištenje solarnog parka Nevesinje, projekta vrijednog 880 milijuna KM. Potpisivanje ugovora očekuje se u narednih 60 dana.

Koncesija je dodjeljena na razdoblje od 50 godina. Vlada Republike Srpske obvezala je ETMAX na uplatu jednokratne koncesijske naknade od 7 milijuna KM. 
Prema pripremljenom ugovoru, za svaki kW električne energije sa ovih postrojenja Srpska će dobiti 0,0055 KM.

Rok za projektiranje je dvije godine, a rok za izvođenje radova je četiri godine” rekao je za CAPITAL Siniša Maksimović, direktor ETMAX-a. U snaga solarnog parka 500 MW, a u njemu bi se trebale naći jedna elektrane snage 200 MW i 6 elektrana snage 50 MW.

SEDAM ELEKTRANA

Solarni park imat će sedam zasebnih elektrana, od kojih je naveća Nevesinje 1.

Nevesinje 1 je ujedno i elektrana koja bi se trebala graditi prva. Njena snaga bit će 200 MW, a projektirana godišnja proizvodnja 316 GWh električne energije. Procijenjena vrijednost ove prve investicije je nešto preko 352 milijuna KM.

Preostalih šest elektrana imaju jednake karakteristike. Instalirana snaga  bi im trebala biti 50 MW, godišnja proizvodnja 79 GWh, a procjennjena vrijednost svake pojedinačne elektrane je oko 88 milijuna KM.

Nevesinje zadovoljno


U općini Nevesinje spremni su investitoru pružiti svu moguću potporu. 

“Općina će imati korist od taksi i koncesijskih naknada, a prema našim informacijama zaposlit će se i značajan  broj ljudi, koji će raditi na izgradnji i montaži elektrana." kazao je načelnik Nevesinja Milenko Avdalović.

Avdalović najavljuje i kako će ETMAX-a još ove godine u Nevesinju, osnovati pogon za proizvodnju dijela opreme za elektrane, koji će proizvoditi komponente i za potrebe izgradnje solarnog parka. U pogonu se očekuje 100 novih radnih mjesta.

 

Manager.ba
 

Povezani članci

1

2

Video
ASA BOLNICA
ASA Bolnica Sarajevo, februar 2024
MIRO RAGUŽ
Umjesto građevinskog inženjera postao pionir grafičkog dizajna
RASIM MEMAGIĆ, ALMA RAS D.O.O.
Brend iz Olova koji je krenuo u svijet