TRČIMO LI PRED RUDO?
Solarni paneli mogli bi postati globalna ekološka katastrofa
Manager Svijet 11 lipnja, 2023

 

Ugradnja solarnih panela smatra se ključnom za smanjenje emisije ugljičnogdioksida (CO2), ali zbog prebrze eksploatacije mogla bi postati ekološka katastrofa. Milijarde solarnih panela, koji su u prosjeku upotrebljivi 25 godina, morat će nekada biti zamijenjeni. 

 

"U svijetu se trenutačno koristi više od terawata solarne energije. Obični solarni paneli imaju kapacitet od skoro 400 W, pa ako uračunate krovove  i solarne elektrane, moglo bi biti čak 2,5 milijardi solarnih panela", istakao je Rong Deng, stručnjak australskog Sveučilišta Novi Južni Vels.

Prema podacima Vlade Velike Britanije, u Britaniji postoje deseci milijuna solarnih panela, ali nedostaje odgovarajuća infrastruktura za njihovo odlaganje i recikliranje¸piše BBC.

"To će do 2050. biti planina otpada, osim ako ne formiramo reciklažne lance (za solarne panele). Proizvodimo sve više solarnih panela, što je odlično, ali kako ćemo se nositi sa otpadom", izjavila je zamjenica direktora Međunarodne agencije za obnovljivu energiju Ute Collier.

Očekuje se kako će prvi veliki korak za reciklažu biti napravljen krajem ovog mjeseca u Francuskoj, kada će se otvoriti prvo postrojenje u svijetu za reciklažu solarnih panela. Visokotehnološko postrojenje je u vlasništvu kompanije ROSI koja se nada da će moći reciklirati 99 posto komponenti solarnih panela.

Osim što će reciklirati staklene površine i aluminijske okvire panela, moći će reciklirati i druge dragocjene materijale, kao što su srebro i bakar, koji spadaju među materijale najteže za ekstrakciju. Ovi rijetki materijali se mogu naknadno reciklirati i iskoristiti za izradu novih, snažnijih solarnih panela.

 

Solarni bum

ROSI će otvoriti postrojenje u trenutku solarnog buma. Svjetski kapacitet za proizvodnju struje iz solarne energije je 2021. porastao za 22 posto. Samo u Velikoj Britaniji mjesečno se u prosjeku postavlja 13.000 solarnih panela, uglavnom na privatnim kućama.

Veliki broj solarnih panela postaje neekonomičan prije isteka životnog vijeka. Razvijaju se učinkovitiji solarni paneli kojima je jeftinije zamijeniti postojeće koji su stari 10 do 15 godina. Prema riječima Collier, ako se održe postojeći trendovi, otpad solarnih panela bi mogao biti ogroman.

"Mislim kako ćemo do 2030. imati 4 milijuna tona otpada, što je još uvijek prihvatljivo, ali bismo do 2050. u cijelom svijetu mogli imati više od 200 milijuna tona", naglasila je.


Izazovi u reciklaži

Razlog malog broja postrojenja za reciklažu solarnih panela je taj što donedavno nije bilo mnogo materijala panela koji se mogao obraditi i ponovo upotrijebiti. Približava se kraj upotrebnog vijeka prve generacije solarnih panela. S obzirom na to, stručnjaci pozivaju na djelovanje.

Nicolas Defrenne iz organizacije Soren, koja je partner ROSI-ju i drugim kompanijama, ukazao je da je Francuska već evropski lider u reciklaži fotonaponskog otpada. Njegov tim eksperimentiše sa različitim načinima recikliranja.

Svaki solarni panel sadrži sitne fragmente dragocjenih materijala i ti fragmenti su toliko isprepleteni sa drugim komponentama da ih do sada nije bilo isplativo razdvajati. No, prema Defrenneovim riječima, s obzirom da su to vrlo vrijedni materijali, stvari bi se mogle promijeniti.

"Više od 60 posto vrijednosti je sadržano u tri posto težine solarnih panela", istakao je.

Napomenuo je kako trenutno ne postoji dovoljno srebra za proizvodnju milijuna solarnih panela koji će biti potrebni za prelazak sa fosilnih goriva. Upozorio je da bi to mogao biti veliki problem. Britanski naučnici u međuvremenu pokušavaju razviti tehnologiju sličnu onoj ROSI-jevoj.

Istraživači Sveučilišta u Leicesteru su prošle godine objavili kako izvući srebro iz panela, koristeći fiziološki rastvor. No, ROSI je jedina kompanija koja je to uspjela na industrijskom nivou.

Tehnologija za reciklažu je vrlo skupa. Proizvođači i uvoznici solarnih panela u Evropi su odgovorni za njihovo odlaganje nakon upotrebe. Mnogi od njih drobe ili usitnjavaju otpad, što je daleko jeftinije.

Defrenne smatra da je intenzivno recikliranje solarnih panela još uvijek u povojima. Soren i njegovi partneri su prošle godine reciklirali nešto manje od 4.000 tona francuskih solarnih panela. Međutim, smatra se da postoji potencijal da se po ovom pitanju učini mnogo više, piše BBC.


BBC / Manager.ba

 

Povezani članci

1

2

Video
MIRO RAGUŽ
Umjesto građevinskog inženjera postao pionir grafičkog dizajna
RASIM MEMAGIĆ, ALMA RAS D.O.O.
Brend iz Olova koji je krenuo u svijet
Specijalna bolnica Sv. Katarina
Iskustvo pacijentice - Revizijsko operativno liječenje kralježnice