otpad

Poništena okolišna dozvola: Smeće iz HBŽ-a se vraća u Italiju

Ovo je prvi slučaj u Federaciji BiH da naše institucije poduzimaju aktivnosti da uvezeni otpad vrate u zemlju porijekla.

 

Federalno ministarstvo okoliša i turizma obratilo se Kantonalnom tužilaštvu Kantona 10 kako bi ispitalo okolnosti registracije kompanije Krom reciklaža d.o.o. Drvar, koja je uvezla određene količine otpada u BiH i skladištila ga u općinama Drvar i Bosansko Grahovo.

Hrvatski

Ovog će mjeseca milijuni božićnih svijeća završiti na otpadu

Nakon što par sati osvjetljavaju vaš dom stvarajući ugodnu i romantičnu atmosferu, obično završavaju u košu za smeće, a zatim na odlagalištima.

Svijeće – ukrasni predmeti koji se sve više koriste, posebice za vrijeme blagdana – imaju itekako negativan ekološki utjecaj zbog neodrživih materijala i pakiranja, ali i neadekvatnog odlaganja.

 

Sve češće korištenje svijeća i nakon blagdana

 

Hrvatski

"ADVENTGRAM": Adventski kalendar od plastičnog otpada

I otpad može postati umjetnost, samo ga treba ukloniti iz prirode!

Najmanje osam milijuna tona plastičnog otpada svake godine dospijeva u svjetske oceane, a dio tog otpada onečišćuje i predivne ružičaste pješčane plaže Bermudskog otočja.

Ipak, jedna lokalna umjetnica dosjetila se kako ova okolišna tragedija putem inventivnog umjetničkog izričaja i izrade uistinu jedinstvenog adventskog kalendara može poslužiti za podizanje svijesti o nužnosti očuvanja oceana.

Hrvatski

10 jednostavnih ideja za božićno ukrašavanje doma

Naša kućanstva prava su riznica svakodnevnih predmeta koji se, uz malo mašte, truda i izdvojenog vremena, mogu pretvoriti u jedinstvene božićne ukrase. Njihovom izradom ne samo da ostvarujete uštede vlastitog kućnog budžeta, već povoljno utječete i na okoliš stvarajući minimalne količine otpada i izbjegavajući kupnju brojnih ukrasa izrađenih od neodrživih, ekološki neprihvatljivih materijala.

 

Tri, dva, jedan – izrađuj!

 

Hrvatski

"NAJSTRAŠNIJI" DAN U GODINI: 5 ideja za ekološki Halloween

Bliži se Noć vještica ili Halloween, „najstrašniji“ dan u godini kada se mnogi od vas trude osmisliti što originalnije kostime i maske kojima će se izdvojiti u gomili.

Međutim, u cijeloj toj pripremi nemojte zaboraviti na svoju ekološku osviještenost koja će vam pomoći da ovaj dan provedete sigurnije, kreativnije i zanimljivije!

Hrvatski

Trećina otpada u svijetu baca se bez ikakve prerade

Količina smeća širom svijeta mogla bi porasti za 70 posto do 2050. godine s napredovanjem urbanizacije i povećanjem broja ljudi, objavila je Svjetska banka.

Najveće povećanje količine otpada generirat će područja južne Azije i podsaharske Afrike, navodi se u izvješću.

Države bi mogle izvući ekonomsku korist i benefite po okolinu boljim sakupljanjem, recikliranjem i odlaganjem smeća, navodi Svjetska banka, piše Srna.

Hrvatski

Carlsberg prvi lanirao boce piva izrađene od kartona

Carlsberg je prva pivara na svijetu koja će sljedeće godine lansirati boce piva izrađene od kartona. 

Cilj danske pivare je smanjenje količine otpada, rekao je glasnogovornik kompanije. 

Bočica je dizajnirana za gnječenje ako se nepažljivo odbaci.

Premazi na bočici i na poklopcu boce su potpuno biorazgradivi i stoga kompostabilni.

Ipak, Carlsberg planira uvesti sustav za uzimanje boca za jednokratnu upotrebu, jer već postoji za limenke.

Bočica se proizvodi u Danskoj.

Hrvatski

Bh. kompanija iz otpada gotove kože proizvodi putne i modne torbe

Iako je u zapadnoeuropskim gradovima odavno poznato da otpad nije smeće nego vrijedna sirovina i da se razvrstvanjem otpada čuva okoliš, u BiH svijest o tome je tek u povojima.

Domaćinstva i velike kompanije u BiH se polako počinju okretati značaju reciklaže i očuvanja okoliša pa svoje poslovanje i svakodnevni život okreću u tom smjeru.

Hrvatski

Četkica za zube izrađena od jakobovih kapica

Za uspješno vođenje rata protiv plastike u svakodnevnom životu trebamo mijenjati stare i usvajati nove navike te svakako odlučno smanjivati korištenje plastičnih proizvoda.

Odlučite se za prirodne materijale i proizvode koji su u potpunosti ili većim dijelom od njih proizvedeni i koji se mogu reciklirati.

Četkice za zube su jedan od najčešće korištenih predmeta u svakom kućanstvu ili se barem iskreno nadamo da jesu.

Hrvatski

U ZDK godišnje 110 tona otpada, polovina ispravno odložena

Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK dobilo je zadatak od Skupštine ZDK da sačini novi Plan zbrinjavanja i upravljanja otpadom u ZDK, jer je onaj iz 2009. godine, kako ističe resorni ministar Fahrudin Brkić, već zastario. Novim bi planom, dodaje Brkić, puno veći značaj dobili projekti reciklaže prikupljenog otpada.

Hrvatski