AUTOMOBILSKA PUSTOLOVINA
RENAULT: Već preko 100 godina doprinosi svjetskom razvoju automobila
Manager.ba Svijet 07 lipnja, 2018

Neprestano uvodeći inovacije na području mehanike, koncepata i stila, Renault već preko 100 godina doprinosi svjetskom razvoju automobila. Renaultova veličanstvena industrijska i ljudska pustolovina obuhvaća povijesne modele, sportska postignuća, karizmatične ljude i inovacije koji su promijenili svijet automobila.

1898. - Osnivanje tvrtke

Louis Renault i njegova braća 1898. godine postavili su vlastitu tvrtku. Ubrzo postaju poznati po auto natjecanjima u kojima njihova vozila nižu pobjedu za pobjedom. 

Dok su ostali automobilski proizvođači još upotrebljavali lance bicikla, Louis Renault je izumio prvi mjenjač s direktnim prijenosom. Dobio je okladu dan uoči Božića 1898. godine. Te večeri, prijatelji su pozvali Lousia Renaulta na večeru. Sumnjali su da se njegovo novo vozilo može popeti uz strmi brijeg Montmartrea. Renault je dokazao suprotno i ostvario novi pothvat. Vratio se kući s ispunjenom knjigom narudžbi.  

1902. godine Renault je konstruirao prvi dvocilindarski motor na temelju kojeg je poslije nastao četverocilindarski motor koji je pokretao Voiturette, automobil koji je s Marcelom Renaultom za upravljačem odnio pobjedu na utrci Pariz-Beč.

1905. - Tvornice Renault su uvele serijsku proizvodnju

Tijekom Prvoga svjetskog rata vojno poduzeće proizvodi kamione, nosila, vozila htine pomoći, streljivo i vrlo poznate tenkove FT17 koji u velikoj mjeri pridonose konačnoj pobjedi.

1914. - Narudžba 1.000 Renaultovih automobila za „taksije doline Marne”

Francuski ministar rata pozvao je Renault da sudjeluje u vojnim naporima i dodijelio mu 31 ugovor, među ostalim i za vozila prve pomoći, zrakoplovne motore i streljivo. Renaultovi taksiji na bojišnicu su prevezli oko 4.000 ljudi, a u analima povijesti pamtimo ih kao „taksije doline Marne”.

Taksiji Renault doživjeli su strelovit uspjeh u Parizu i Londonu gdje je, 1907. godine, svaki drugi taksi bio Renault vozilo. Izvozili su se čak u New Yorku i Buenos Airesu.

                                                     1924. - Renaultov logotip dobiva oblik romba

Godine 1904. Renault je razvio prvu zamjenjivu svjećicu

Poručnik Georges Estienne je 1923. godine prešao 16.000 kilometara kroz Saharu, bez da je morao promijeniti svjećicu. 

                                                     1929. - Otvaranje tvornice na otoku Seguinu

Renault je otvorio tvornicu na otoku Seguinu u pariškom predgrađu Boulogne-Billancourt. Tvornica je proizvodila prestižni osmerocilindarski model Reinastella. Marka je tada bila prisutna u 49 zemalja.

Mala vozila velikih ambicija 

1946. - Početak prodaje modela 4CV

Model 4CV, predstavljen na listopadskom Pariškom salonu automobila, prvi je Renault koji je motor imao straga i prvi francuski automobil proizveden u više od milijun primjeraka. Težio je samo 560 kilograma, trošio vrlo malo goriva i prevozio četiri osobe u potpunoj udobnosti. Tijekom Drugog svjetskog rata, vozilo 4CV proizvedeno je u velikoj tajnosti u okupiranoj Fransuckoj, pred samim "nosom" Nijemcima. Englezi su bombardirali tvornicu, ali je 4CV ostao netaknut. Predstavljen je na Salonu automobila u Parizu 1946. godine. Već 1962. prodano je više od pola milijuna vozila.

Proizveden je u više izvedbi, od vrlo štedljivog servisnog vozila do privlačnih modela Convertible i Sportive 1063. Prodavan je u SAD-u, a proizvodio se i u Japanu.

1956. - Početak prodaje modela Dauphine

Model Dauphine više je nasljednik nego zamjena modelu 4CV. Ideju o nasljedstvu ističe i naziv „Dauphine”, koji na francuskome znači „prijestolonasljednica”. Novi model unio je dašak svježine svom suvremenom opremom tog doba, među ostalim i podesivim sjedalima, grijanjem i automatskim mjenjačem. Zaobljene linije karoserije bile su u skladu s automobilskim dizajnom šezdesetih godina prošlog stoljeća. Karijera modela 4CV završena je u prosincu 1967. godine. Sa 2.150.738 prodanih primjeraka nosio je titulu najprodavanijeg francuskog automobila.

1959. - Početak prodaje modela Estafette

Renault je 1959. godine započeo prodaju modela Estafette, svojeg prvog automobila s pogonom na stražnje kotače. Polovica proizvedenih primjeraka bila je namijenjena izvozu, uglavnom u SAD.

1961. - Početak prodaje Renaulta 4, pravog kulturnog fenomena

Renault 4L, prvi „automobil za život”, bio je rezultat briljantne ideje: stvoriti višenamjenski automobil kojim ćete se moći odvesti bilo gdje, i upotrebljiv je u svim uvjetima. Taj peterovratni model, javnosti predstavljen 1961. godine, imao je vrata prtljažnika koja su nudila pristup prilagodljivom prtljažnom prostoru s preklopivom stražnjom klupom, zahvaljujući čemu se automobil mogao pretvoriti u dostavno vozilo. Renault 4 proizveden je u više od osam milijuna primjeraka i izvezen u više od 100 zemalja, prije nego što mu je karijera završena 21. prosinca 1994. godine. 

Kada se pojavio, Renault 4 je predstavljao malu revoluciju. Proizveden je kako bi odgovorio na potrebe radnika kojem je trebao omogućiti da preveze svoje ljestve na posao tijekom tjedna i da odvede obitelj na piknik za vikend. Još je i danas Renault 4 najpopularnije francusko vozilo svih vremena.

Od četvorke su prodavaniji samo VW Buba i Fordov Model T. A da ne govorimo da se i danas, “četvorke” mogu sresti na prometnicama diljem svijeta.

Sve je krenulo 1956. godine, kada je tadašnji Renaultov šef Pierre Dreyfus osmislio projekt nazvan “plave traperice”. Bilo je to kodno ime za razvoj automobila koji je trebao biti svestran, jeftin i popularan, baš poput navedenog odjevnog predmeta. 

“Četvorka” se proizvodila u čak 27 zemalja - pored Francuske, čak i u Australiji, Čileu i na Filipinima. Šest od deset proizvedenih Renaulta 4 prodano je izvan domaćeg tržišta. Nama najbliža tvornica bila je slovenska tvornica Revoz u Novom Mestu, iz koje je izašla i posljednja četvorka 1994. godine. Osim osnovne verzije, Renault 4 proizvodio se u nekoliko izvedbi - od dostavnjaka, modela s pogonom na četiri kotača do kabrioleta. 

Povezani članci

1