Francuska

Amazon ulaže 1,2 milijarde eura u Francusku i otvara nova radna mjestaAmerički div online trgovine Amazon objavio je da će uložiti 1,2 milijarde eura u svoje francuske operacije i stvoriti više od 3.000 stalnih radnih mjesta u toj zemlji.  

Nove investicije se odnose na razvoj infrastukture računarstva u oblaku Amazovonog odjeljenja AWS, posebno u oblasti generativne umjetne inteligencije (AI), ali novac će biti uložen i u infrastukturu za dostavu paketa, prenosi francuski Figaro.

Hrvatski

"Socijalni leasing" na električne automobile

Francuska uvodi takozvani “socijalni lizing”, kombinaciju pogodnosti i subvencija pri kupovini električnih automobila. Ideja podrazumijeva pad emisija štetnih plinova, rast proizvodnje i pomoć socijalno manje privilegiranim obiteljima.

 

Zainteresirani se sada mogu registrovati putem interneta, a od siječnja kupiti električne automobile na rate od 100 eura ili manje mjesečno.

Ponuda je namijenjena domaćinstvima čiji je referentni prihod manji od 15.400 eura godišnje, prenosi Fenix magazin.

Hrvatski

Veleposlanica Francuske u Širokom Brijegu: Cilj je dovesti francuska poduzeća u BiH

Veleposlanica je istaknula kako se zbog pandemije europska poduzeća sada više okreću ovom dijelu nego dalekim zemljama, a to je prilika za BiH i Široki Brijeg. 

 

Gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević primio je jučer u Gradskoj upravi Christine Toudic veleposlanicu Republike Francuske u Bosni i Hercegovini.

Gradonačelnik Kraljević je upoznao veleposlanicu o povijesnim prilikama na ovim prostorima, ali i s gospodarskim i turističkim potencijalom Širokog Brijega.

Hrvatski

Mostarski Nobel dugogodišnji partner Francuskog veleposlanstva u Sarajevu

Francusko veleposlanstvo u Sarajevu je tradicionalno, 14. srpnja 2018. godine obilježilo veliki francuski, nacionalni praznik – Dan pada Bastille, čijem su svečanom obilježavanju nazočile brojne zvanice.  

Bio je to i dan uoči završnice Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji, gdje su snage odmjerili Francuzi i Hrvati, što je dodatno „zagrijalo“ atmosferu i zasigurno bilo tema brojnih razgovora.

Hrvatski

Francuska dizajnerica kreira haljine od starih knjiga

Francuska dizajnerica Sylvie Facon izradila je niz haljina od najfinijih materijala, ali i sa zapanjujuće raskošnim detaljima.

Inspirirana koricama knjiga, bajkama ili sasvim jednostavnim motivima poput glazbenih nota, Facon je stvorila niz neobičnih haljina.

Koliko truda je uloženo u jednu od ovakvih kreacija, svjedoči činjenica da je primjerice za haljinu sazdanu od korica starih knjiga bilo potrebno 250 sati ručnog rada.

Hrvatski

Mario iz Mostara studij enologije odlučio nastaviti u Bordeauxu

Mario (22) je iz Mostara i bivši je učenik dvojezičnog frankofonog razreda Gimnazije Mostar.

Trenutno je na trećoj godini Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, a master studij iz enologije odlučio je nastaviti u Bordeauxu, prijestolnici vina.

 

Studirat ćete enologiju, odakle interes za ovo područje?

 

Kao dijete, često sam boravio u kući na selu.

I dalje se volim tamo vraćati i baviti se pomalo vrtlarstvom.

Hrvatski

Škoda u Francuskoj lansirala kampanju u kojoj se ruga samoj sebi, ali i svim svojim kritičarima

Škodin povratak u 90-e podsjeća nas koliko su bili ružni Škodini modeli automobila, ali još bitnije, podsjeća nas na naše vlastite stilske promašaje. 

Škoda je u Francuskoj lansirala novu kampanju s kojom se mnogi mogu identificirati, prije svega sama Škoda koja se u oglasu ruga samoj sebi, ali i drugima.

Hrvatski