POLJOPRIVREDA
Počela berba lješnjaka na plantažama Eko-Posavine
manager.ba/akta.ba BiH 22 rujna, 2020
Izvor fotografije:
akta.ba

Na tom lokalitetu 2014. godine zasađene su prve sadnice lješnjaka. Danas 6 godina poslije na plantažama u Kulini sakupit će se između 30 i 50 tona ploda.

 

Poduzeće Eko-Posavina počelo je prvu ovogodišnju berbu lješnjaka na plantažama u Kulini.

Ovu, za naše prostore, neuobičajenu aktivnost ispratio je i načelnik općine Derventa Milorad Simić sa suradnicima.

Sve je počelo u selu Velika Bukovica kod Dervente.

Na tom lokalitetu 2014. godine zasađene su prve sadnice lješnjaka. Danas 6 godina poslije na plantažama u Kulini sakupit će se između 30 i 50 tona ploda.

Pod lješnjakom je trenutno oko 175 hektara s tim da ima mlađih i starijih zasada,onih od 6,7 godina kada lijeska dostiže svoj puni i prinos. S obzirom na to da imaju svoje sadnice,proširenje proizvodnje je očekivano i ono iz godine u godinu iziskuje neke nove investicije -poput postrojenja za čišćenje lješnjaka,otvoreno prije 10-tak dana.

 

 

Ako se ispuni planirano, jedna desetina površine Dervente biće pod lješnjakom, izračunao je to načelnik Milorad Simić. Zahvalan na dobrom poslu, suradnji, obostranoj koristi ali i obećavajućoj budućnosti Simić pruža obje ruke podrške.

Eko Bosanska Posavina osnovana je u Kulini 2007. godine i primarna djelatnost im je ratarstvo. Na preko 1 750 hektara uzgajaju sve ratarske kulture –žitarice i uljarice a posljednja u nizu-lješnjak daje već zavidne prinose.

Tijekom berbe koja će potrajati 3-4 dana skupit će se i do 50 tona neočišćenog ploda što bi na 500 sadnica bilo oko tonu i po ili 3 do 4 kilograma po grmu.

Tagovi:
Najnovije vijesti
Video
PREDRAG ČOVIĆ, PREMIJER ZHŽ
Vratite se ovdje
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo