MILIJARDERI
Koliko novca imaju svi svjetski milijarderi skupa?
Manager.ba/biznisinfo.ba Svijet 20 siječnja, 2020
Izvor fotografije:
biznisinfo.ba

Broj milijardera udvostručen je u proteklih deset godina zahvaljujući ekonomskom sistemu baziranom na nejednakosti koji na svojim leđima nose žene, upozorila je u ponedjeljak britanska organizacija za borbu protiv siromaštva Oxfam.

 

Bogatstvo 2.153 svjetska milijardera premašuje imovinu 4,6 milijardi ljudi, odnosno 60 posto svjetske populacije, pokazuje izvještaj Oxfama, objavljeno dan uoči okupljanja svjetskih političkih i poslovnih čelnika u švicarskom Davosu.

– Taj duboki jaz temelji se na pogrešnom i seksističkom ekonomskom sistemu – konstatiraju autori izvještaja, ističući podatak da 22 najbogatija muškarca svijeta imaju više novca nego sve žene u Africi.

Žene i djevojke dnevno troše milijarde neplaćenih sati na kuhanje, čišćenje i brigu za rođake, zbog čega se mnoge među njima ne mogu obrazovati niti zaposliti, utvrdili su u Oxfamu.

Vrijednost njihovog rada tri je puta veća od vrijednosti globalne tehnološke industrije, dodaju.

Vlade se neadekvatnim oporezivanjem najbogatijih pojedinaca i kompanija odriču novca kojim bi se žene moglo izvući iz siromaštva, upozoravaju u Oxfamu.

Predlažu da u sljedećih 10 godina jedan posto najbogatijih u svijetu plaća samo 0,5 posto veće poreze, što će omogućiti otvaranje 117 milijuna radnih mjesta u sektorima poput zdravstva, obrazovanja i skrbi za starije i djecu, prenosi Hina.

Povezani članci

1

2

Tagovi:
Video
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce