BROJKE RASTU
Govori se o povijesnoj prilici za namjensku industriju
Manager 15 ožujka, 2023
Izvor fotografije:
bnt-tmh.ba

Namjenska industrija u Bosni i Hercegovini prošle godine ostvarila je rekordan izvoz veći od 300 milijuna KM. U aktualnoj geopolitičkoj situaciji proizvodnja naoružanja i streljiva, ali i druge opreme ima priliku za ekspanziju.

 

- Proizvodimo sve, od čizama, do kaciga, kompletnu opremu za jednog vojnika s balističkom zaštitom, prslukom, RAP-om s borbenim kompletom, rukavicama, remenjem i uniformama u nekoliko šara. Sada iz Bužima imamo i terenski ruksak koji se proizvodi za francusku vojsku, najveću u zapadnoj Europi - kazao je vojni komentator Dean Džebić.


Što se izdvaja

U proizvodnji naoružanja izdvaja pušku iz Goražda kalibra 9 mm, bacače iz Tešnja, granate za njih iz Bugojna, minobacače iz Novog Travnika, za koje imamo granate različitih kalibara. Imamo mogućnost proizvodnje i topova i haubica.

- Naše minobacače od 60 i 82 milimetra uočio sam u rukama snaga za specijalne operacije ukrajinske armije. Proizvodimo sve vrste i kalibre streljačkog streljiva. Mislim da smo usvojili i nekoliko vrsta novih snajperskih metaka, koji je najkompleksniji za izradu. Kompletna Vojska Hrvatske streljivom se opskrbljuje iz BiH. Hrvatska kao NATO članica nema niti jednu tvornicu streljiva, a čak je jedno vrijeme i Srbija kupovala od nas, jer im je bilo jeftinije - istakao je Džebić.

 

Prigoda

Svoju priliku u namjenskoj industriji pronalazi i tekstilna te druge grane industrije. Osim uniformi za NATO tržište, u BiH se proizvode i pancirni prsluci, suvremeni policijski štitovi, a iako predviđeni za potrebe civilne zaštite, u Sarajevu su proizvedeni i prototip prvog bh. drona te nekoliko kvadrokoptera.

- Kompanija Pretis sada ima povijesnu prigodu, jer je davno usvojila proizvodnju kalibra 155 mm, a to je kalibar budućnosti. Ta vrsta granate je trenutno kao kruh. U 2021. godini, kad nije bilo rata u Ukrajini, tih granata je kupljeno za 4,5 milijardi dolara - rekao je Džebić.

Mnogo skromnije ova grana industrije razvija se i u RS, pa se u Bratuncu proizvode oklopna vozila Despot i pištolj “RS9 Vampir”. Džebić smatra da bi boljom saradnjom entiteta rezultati ovog unosnog biznisa bili mnogo bolji.

- Od svih kompanija koje treba revitalizirati Zrak je broj jedan. U tu kompaniju je prije rata nabavljana oprema koju su imali samo Amerikanci i Rusi. Posjeduje visokosofisticiranu tehnologiju, pa je cilj nekih ljudi bio da se on uruši, da se susjedima prodaju skupe mašine. Srbija i danas koristi "Zrakovu" optiku - kazao je Džebić.

Na strojarskom fakultetu u Sarajevu imamo Odsjek za odbrambene tehnologije. Moramo iskoristiti vrijeme dok postoje ove “stare garde”, koje su učile zanat sa stipendijama “Energoinvesta”, jer to je kadar koji je u bivšoj Jugoslaviji osvojio tržište Azije i Afrike, kazao je Džebić.


Avaz / Manager.ba

 

 

Povezani članci

1

2

Najnovije vijesti
Video
Željko Kiauta, poduzetnik iz Francuske
Od nogometnih škola Veleža i Lyona do platforme Sportiw
DAVORIN VIDAČKOVIĆ, GUMA M
Izazov je i užitak voditi tvrtku simbol automobilske branše
IVICA SIVRIĆ, REDAH
Javni sektor je često u sukobu umjesto u partnerstvu s privatnim
Savjeti