namjenska industrija

I Tehnički remont Bratunac vraća se iz Rijada s vrijednim ugovorom

Osim konjičkog Igmana, World Defense Show donio je i bratunačkom Tehničkom remontu novi vrijedan ugovor. 

 

Kompanija Tehnički remont Bratunac potpisala je u Rijadu ugovor sa holdingom Saudi Chemical iz Saudijske Arabije. 

Većinski vlasnik TRB-a Slaven Ristić rekao je Srni kako je riječ o transferu tehnologija zajedničke proizvodnje, te ugovor ima veliki značaj za TRB, jer predstavlja početak dugogodišnje saradnje, novih mogućnosti i planova sa ovom saudijskom kompanijom.

Ristić je naglasio kako je riječ o višemilijunskom poslu.

Hrvatski

Nikada nismo izvozili više naoružanja

Prošle godine, tvrtke namjenske industrije iz naše zemlje, izvezle su uvjerljivo najviše naoružanja do sada. Za svih 12 mjeseci izvezeno je 5.092.287 kilograma oružja, vrijednosti 241.144.400 KM.

 

Najviše se iz Bosne i Hercegovine izvozilo topničko i pješačko streljivo: bombe, granate, torpeda, mine, rakete i slična streljiva i njihovi dijelovi, uključujući sačmu i čepove za patrone. Prema podacima Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH, izvezeno je 4.923.942 kilograma ovih artikala u vrijednosti od 227.630.062 KM.

Hrvatski

Izvoz turske namjenske industrije doseže nestvarne brojke

Namjenska industrija Turske nadmašila je raniji rekord izvoza. Već za prva tri kvartala ove godine, isporuke su porasle za više od trećinu, objavila je Asocijacija turskih izvoznika (TIM). 

 

Borbeni dronovi proizvedeni u Turskoj bili su iznimno traženi, a vrijednost njihova izvoza dosegla je lani ogromnih 4,4 milijarde dolara. Ove godine TIM očekuje čak 5,5 milijardi dolara. 

Hrvatski

Konjički Igman zaposlio 350 novih radnika

 

Direktor dioničkog društva namjenske industrije Igman iz Konjica donio je odluku o prijemu 350 novih radnika u radni odnos na godinu dana.


U javnom oglasu koji je prethodio ovoj odluci konjička je tvornica tražila 350 izvršitelja na određeno vrijeme od godinu dana. Riječ je o radnom mjestu radnika za jednostavne poslove (poslužitelj strojeva) za koji je jedan od uvjeta najmanje završena četiri razreda osnovne škole.

Hrvatski

Kako je poslovala namjenska industrija FBiH

Vodeće kompanije namjenske industrije koje posluju u FBiH sve od reda poslovale su prošle godine s uspjehom, a većina njih je popravila povećala prihode i zaradu.

 

Kompanija Unis Ginex iz Goražda lani je imala rekordne prihode od 62 milijuna KM, što je oko 10 milijuna KM više u poređenje s prethodnom godinom. Poređenja radi, prihodi 2019. i 2020. su bili između 30 i 40 milijuna KM. Stoga se može reći da je kompanija u nekoliko godina uspjela skoro udvostručiti prihode. 

dobit je bila 11,4 milijuna KM, slično kao i godinu ranije.

Hrvatski

Češke makete oružja na napuhavanje tražena su roba

Češka tvrtka koja proizvodi lažno oružje na napuhavanje, među kojima su i lanseri raketa HIMARS te tenkovi Abrams, objavila je da joj je, od početka ruske invazije na Ukrajinu prošle godine prodaja porasla.


Mamci od sintetičke svile koriste se da bi se na bojištu zavarao protivnik, koji umjesto pravog oružja cilja ono lažno. Lažni tenkovi, oklopna vozila, čak i mlazni borbeni zrakoplovi teže između 25 i 90 kilograma i da bi se njima rukovalo na bojištu potrebne su dvije do četiri osobe.

Hrvatski

Rekordan izvoz oružja iz BiH

Iz BiH je tokom prošle godine izvezeno oružja i municije u vrijednosti većoj od 196 miliona maraka, što predstavlja rekordan iznos u protekle četiri godine kada je riječ o transportu vojne opreme ka inostranstvu.


Prema podacima Uprave za neizravno oporezivanje (UNO), iz Bosne i Hercegovine je u 2022. godini izvezeno u vrijednosti od 196,02 milijuna KM. Blagi je to rast izvoza u odnosu na 2021. godinu kada je iz naše zemlje izvezeno oružje vrijedno 192,87 milijuna KM. 

Hrvatski