namjenska industrija

Konjički Igman objavio odlične ovogodišnje rezultate

Poslovni rezultati u prvih šest mjeseci 2024. godine potvrđuju kako će kompanija IGMAN d.d. Konjic i u 2024. godini ostati lider u namjenskoj industriji. 

 

Još jedna u nizu uspješna godina dokaz je odgovornog poslovanja s vidljivim rezultatima rasta koji IGMAN dugi niz godina svrstavaju u tvornice koje imaju izuzetno važnu ulogu u gospodarskom razvitku Bosne i Hercegovine.

Hrvatski

Dogovoreni poslovi vrijedni desetke milijuna KM

Zajednički nastup bosanskohercegovačkih kompanija namjenske industrije na međunarodnom sajmu obrane i sigurnosti bio je više nego uspješan za sedam bh. kompanija: Igman Konjic, Unis Ginex Goražde, Binas Bugojno, Pretis Vogošća, Tehnički remont Bratunac, BNT Tvornica mašina i hidraulike Novi Travnik i AC-Unity Goražde.

 

Suradnja kompanija oba entiteta i zajednički nastupi traju već sedam godina i svake godine ostvaruju sve bolje rezultate. Vrijednosti svih dogovora prelaze desetke milijuna KM.

Hrvatski

Vojna industrija u potrazi za 37.000 novih radnika

Zbog ruskog napada na Ukrajinu vojna industrija diljem svijeta doživljava nezapamćen uzlet i zapošljava tisuće novih radnika. Govori se o najvećem valu zapošljavanja od završetka Hladnoga rata. 

 

Svjetska vojna industrija zapošljava trenutno toliko radnika kao nikada u posljednjih nekoliko desetljeća. Kako je istražio dnevnik Financial Times, 20 srednjih i velikih proizvođača oružja planira ove godine zaposliti tisuće novih radnika. Ukupno se radi o povećanju broja zaposlenih za deset posto, konkretno se radi o 37.000 novih radnih mjesta.

Hrvatski

Hrvatska namjenska tvrtka razvila postrojenje za pretvaranje tekstila u energiju

Hrvatska kompanija DOK-ING, u suradnji sa socijalnom zadrugom Humana Nova iz Čakovca, uspješno je testirala pilot postrojenje za obradu otpadnog tekstila iz kojeg proizvodi vodik...

 

Radi se o razvojnom projektu u vrijednom 700.000 € sufinanciranom iz Norveškog fonda za inovacije, s ciljem razvoja prvog LOOPER postrojenja za tekstilni otpad.

Hrvatski

Kako su poslovale perjanice namjenske industrije

Devet najvećih tvrtki namjenske industrije u Federaciji Bosne i Hercegovine, zajedno su ostvarile preko 460 milijuna KM prihoda, 44,29 milijuna KM dobiti i upošljavale preko 4.000 uposlenih prošle godine. 

 

Najviše prihoda i najviše uposlenih prošle godine opet imao Igman iz Konjica. Sa 1432 uposlena ostvario je 133,8 milijuna KM prihoda sa 2,7 milijuna KM dobiti. 

Hrvatski

Sada je prilika za još veći rast namjenske industrije

Prema podacima Uprave za neizravno oporezivanje BiH, u prva tri mjeseca ove godine izvoz naoružanja iz Bosne i Hercegovine dosegao je 92,41 milijun KM, za razliku od tri mjeseca 2023. godine kada je iznosio 35,11 milijuna KM. 

 

Najviše su se izvozile bombe, granate, torpeda, mine, rakete i streljivo i njihovi dijelovi, najviše njih izvezeno je u Sjedinjene Američke Države i to za oko 21 milijun KM, te Slovačku (19,11 milijuna KM), Srbiju (12,54 milijuna KM) i Bugarsku za 10,12 milijuna KM.

Hrvatski

I Tehnički remont Bratunac vraća se iz Rijada s vrijednim ugovorom

Osim konjičkog Igmana, World Defense Show donio je i bratunačkom Tehničkom remontu novi vrijedan ugovor. 

 

Kompanija Tehnički remont Bratunac potpisala je u Rijadu ugovor sa holdingom Saudi Chemical iz Saudijske Arabije. 

Većinski vlasnik TRB-a Slaven Ristić rekao je Srni kako je riječ o transferu tehnologija zajedničke proizvodnje, te ugovor ima veliki značaj za TRB, jer predstavlja početak dugogodišnje saradnje, novih mogućnosti i planova sa ovom saudijskom kompanijom.

Ristić je naglasio kako je riječ o višemilijunskom poslu.

Hrvatski

Nikada nismo izvozili više naoružanja

Prošle godine, tvrtke namjenske industrije iz naše zemlje, izvezle su uvjerljivo najviše naoružanja do sada. Za svih 12 mjeseci izvezeno je 5.092.287 kilograma oružja, vrijednosti 241.144.400 KM.

 

Najviše se iz Bosne i Hercegovine izvozilo topničko i pješačko streljivo: bombe, granate, torpeda, mine, rakete i slična streljiva i njihovi dijelovi, uključujući sačmu i čepove za patrone. Prema podacima Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH, izvezeno je 4.923.942 kilograma ovih artikala u vrijednosti od 227.630.062 KM.

Hrvatski