streljivo

Nikada nismo izvozili više naoružanja

Prošle godine, tvrtke namjenske industrije iz naše zemlje, izvezle su uvjerljivo najviše naoružanja do sada. Za svih 12 mjeseci izvezeno je 5.092.287 kilograma oružja, vrijednosti 241.144.400 KM.

 

Najviše se iz Bosne i Hercegovine izvozilo topničko i pješačko streljivo: bombe, granate, torpeda, mine, rakete i slična streljiva i njihovi dijelovi, uključujući sačmu i čepove za patrone. Prema podacima Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH, izvezeno je 4.923.942 kilograma ovih artikala u vrijednosti od 227.630.062 KM.

Hrvatski

Sarajevski TAK želi većinski udjel u Pobjeda Technology

TAK Sarajevo želi preuzeti većinski udjel proizvođača streljiva Pobjeda Technology Goražde.

 

TAK već ima paket od 27% dionica, a iskazao je namjeru i objavit će ponudu za preuzimanje većinskog paketa od 72,5% dionica. 

TAK je svoj udio u PTG-u stekao krajem prošle godine preuzimajući dio dionica Grasso Holdinga iz Sjedinjenih Američkih Država. Grasso je tada 50% dionica Pobjede Technology prodao za 10 milijuna KM. 

Hrvatski

Igman i Pretis na najvećoj smotri vojne industrije

U Ujedinjenim Arapskim Emiratima se održava jedan od najvažnijih sajamova namjenske industrije na svijetu – Idex 2023. Lista sudionika otkriva kako sudjeluju dvije kompanije iz BiH – Igman Konjic i Pretis Vogošća.

 

Igman je osnovan 1950. godine u Konjicu. U proizvodnom programu Igmana je vojno i lovačko streljivo različitih tipova (5,56 mm – 12,7 mm).

Hrvatski