RAST IZVOZA
Sada je prilika za još veći rast namjenske industrije
Manager BiH 03 travnja, 2024

Prema podacima Uprave za neizravno oporezivanje BiH, u prva tri mjeseca ove godine izvoz naoružanja iz Bosne i Hercegovine dosegao je 92,41 milijun KM, za razliku od tri mjeseca 2023. godine kada je iznosio 35,11 milijuna KM. 

 

Najviše su se izvozile bombe, granate, torpeda, mine, rakete i streljivo i njihovi dijelovi, najviše njih izvezeno je u Sjedinjene Američke Države i to za oko 21 milijun KM, te Slovačku (19,11 milijuna KM), Srbiju (12,54 milijuna KM) i Bugarsku za 10,12 milijuna KM.

Pored tih zemalja izvozilo se i u Tursku, Togo, Sloveniju, Poljsku, Crnu Goru, Moldaviju, Italiju, Indoneziju, Mađarsku, Hrvatsku, Francusku, Njemačku, Češku, Švicarsku, Bangladeš...

Tijekom cijele prošle godine izvoz oružja iz BiH ostvario je vrijednost od 241.144.400 KM, 2022. godine 196.023.892 KM, a 2021. godine 192.875.889 KM.


Slaven Ristić, većinski vlasnik Tehničkog remonta Bratunac (TRB), tvrdi kako će trend rasta izvoza namjenske industrije iz BiH i dalje rasti.

- Vidite kako je se svijet prinuđen naoružavati, te zemlje sve više razvijaju vlastitu namjensku industriju. Naše tržište su Bliski istok i Afrika. To su uglavnom zemlje nesvrstanog bloka sa kojima je bivša Jugoslavija imala dobre odnose. To nam daje rezultate i to je prilika za Republiku Srpsku i Bosnu i Hercegovinu. Naše novo tržište su Saudijska Arabija, Egipat, Namibija. Očekujemo neke ugovore i poslovne prilike i u Angoli. Ono što nam trenutno predstavlja problem su kapaciteti - rekao je Ristić.

Prema njegovim riječima, kompletna namjenska industrija u regiji treba ulagati u razvoj svojih kapaciteta kako bi odgovorila zahtjevima na svjetskom tržištu.

- Osvojili smo tržište Saudijske Arabije, ugovor je višemilijunski i dugogodišnji. U pitanju je transfer tehnologija i zajednička proizvodnja nekih naših proizvoda. Ugovor je veoma značajan za našu kompaniju. Ovo će omogućiti dodatna zapošljavanja u Tehničkom remontu Bratunac- naglasio je Ristić Za Nezavisne novine.

Ekonomista Admir Čavalić smatra kako je povećanje izvoza rezultat vanjskih okolnosti i sve većeg naoružavanja zemalja.

- Procjena je kako će minimalno narednih pet godina biti naoružavanja, posebno za zemlje članice Europske unije i druge europske zemlje, prije svega u kontekstu rusko-ukrajinskog sukoba. Bosna i Hercegovina, poput svih drugih zemalja koje imaju temelje namjenske industrije, treba to iskoristiti.

Očekujem kako će vjerojatno podaci za ovu godinu u narednim kvartalima, ali i u sljedećoj godini biti pozitivni, u smislu kako će doći do rasta izvoza oružja. Ono što je bitno naglasiti, ne smijemo biti taoci nekih birokratskih barijera, razumijevajući kako funkcionira namjenska industrija i kako imamo državne i entitetske nadležnosti. Bitno je sve sinkronizirati, sada nije pravi trenutak za bilo kakve birokratske smetnje, jer je sada tržište u uzletu i treba to iskoristiti - objasnio je Čavalić.


Nezavisne novine | Manager.ba

 

Povezani članci

1

2

Video
"IMAM IDEJU" - MARIJA ĆEŠKIĆ
Coralov "Marshal plan" i branding Hercegovine mogu biti rješenje
IVICA JAKIĆ
Od fotografa glazbenih zvijezda do vizionara goriva budućnosti
JELENA ČAČULOVIĆ, WELTPLAST
Tvrtku tretiramo kao dijete u obitelji