izvoz

BiH povećala vrijednost izvoza mlijeka i mliječnih prerađevina


Vrijednost izvoza mlijeka i mliječnih prerađevina u BiH u prošloj godini iznosila je 131 milion KM, što je više za 14,38 posto u odnosu na godinu ranije, dok je uvoz ovih proizvoda iznosio 230,5 miliona KM i veći je za 2,29 posto u odnosu na 2022.  

Ukupan promet vanjskotrgovinske razmjene mlijeka i mliječnih proizvoda u 2023. godini iznosio je 361,5 miliona KM, dok je pokrivenost uvoza izvozom iznosila 57 posto, objavila je Vanjskotrgovinska komora BiH.

Hrvatski

Sada je prilika za još veći rast namjenske industrije

Prema podacima Uprave za neizravno oporezivanje BiH, u prva tri mjeseca ove godine izvoz naoružanja iz Bosne i Hercegovine dosegao je 92,41 milijun KM, za razliku od tri mjeseca 2023. godine kada je iznosio 35,11 milijuna KM. 

 

Najviše su se izvozile bombe, granate, torpeda, mine, rakete i streljivo i njihovi dijelovi, najviše njih izvezeno je u Sjedinjene Američke Države i to za oko 21 milijun KM, te Slovačku (19,11 milijuna KM), Srbiju (12,54 milijuna KM) i Bugarsku za 10,12 milijuna KM.

Hrvatski

Nakon Europe, Pađeni kreću i u Ameriku

Mljekara Pađeni planira proširiti svoju nazočnost ove godine i na američko tržište, a na pribavljanju dozvola već se radi, izjavio je danas Srni vlasnik Mljekare Nenad Vukoje.

 

Vukoje je podsjetio kako Mljekara Pađeni svoje proizvode izvozi posljednjih dvadesetak godina, najviše na okolno i tržište EU. Dodao je kako su izvozili na tržišta zemalja okruženja i EU, Hrvatske, Slovenije, Austrije, Njemačke, Švedske i Danske.

Hrvatski

Kompanija AS počela izvoziti svoje proizvode u 17 država

 

AS iz Jelaha, proizvođač Kent napolitanki, za samo nekoliko mjeseci od proizvodnje na novoj, suvremenoj opremi, uspješno je krenuo u osvajanje europskog tržišta.

Iz ove kompanije navode kako je ostvaren izvoz u čak 17 zemalja: Njemačka, Hrvatska, Crna Gora, Amerika, Australija, Švedska, Slovenija, Austrija, Mađarska, Makedonija, Srbija, Kosovo…

Povećanje izvoza je 110% sa 2022. na 2023. godinu, a 61% proizvodnje Kent napolitanki ide u izvoz, što je svojevrsni dokaz kvaliteta ovog domaćeg brenda.

Hrvatski

Vitaminka i Vitinka na austrijskim policama


Proizvodi kompanija Vitaminka iz Banjaluke i Vitinka iz Kozluka od sada su dostupni u nekoliko poslovnica trgovačkog lanca Spar u Beču.

Uz podršku Predstavništva Republike Srpske u Austriji, dogovorena je saradnja sa jednim od najvećih trgovačkih lanaca u Austriji. Dvije uspješne kompanije iz Republike Srpske plasirale su na austrijsko tržište dio svog asortimana i neke od najprepoznatljivijih brendova.

Hrvatski

Zastava oružje očekuje ugovore vrijedne 55 milijuna dolara

Zastava oružje planira tijekom sljedeće godine ugovoriti i realizirati poslove u vrijednosti između 50 i 55 milijuna dolara, rekao je generalni direktor Saša Milošević. On očekuje da će tvornica u narednom periodu “krenuti sa razvojem, podizanjem proizvodnje i uspješnim poslovanjem”.

Planirani ugovori za 2024. godinu se odnose na vojni i lovačko–sportski program oružja, a Zastavini proizvodi se izvoze na svih pet kontinenata.

Hrvatski

Izvoz naoružanja iz BiH obara rekorde


Izvoz oružja, streljiva i eksploziva iz Bosne i Hercegovine nikad nije bio veći, a ove godine mogao bi zabilježiti rekord.


U prvih devet mjeseci vrijednost izvoza oružja i streljiva iz BiH dosegla je 218,7 milijuna KM, što je za oko 20% više nego u istom razdoblju prošle godine. Za cijelu prošlu godinu izvoz je iznosio 253 milijuna KM. 

Hrvatski

Bosanskohercegovački transformatori na europskom tržištu


Tvornica transformatora Energoin trafo Visoko izvezla je prve transformatore za europsko tržište.

To je prvi i veliki korak za elektroenergetsku industriju proizvodnje transformatora u Bosni i Hercegovini, obzirom da je ovo jedinstvena fabrika u poslijeratnom periodu u našoj državi.

Firma Energoin trafo izvezla je svoje prve distributivne transformatore na evropsko tržište, tačnije u Holandiju, te time ozvaničila dugoročno potpisani ugovor za proizvodnju i izvoz transformatora u Nizozemsku.

Hrvatski

Bez zakona o vinu nema izvoza

 

Zakon o organizaciji tržišta vina u BiH, na koji se čeka duže od desetljeća, omogućit će vinarima i dogodine neometano nastaviti sa izvozom svojih proizvoda u inozemstvo, a novi propisi će, kažu, značajno urediti ovu oblast i kad je u pitanju sama proizvodnja i promet na domaćem tržištu.

 

Hrvatski