izvoz

Agroindustrijski sektor BiH povećao izvoz za osam posto

Ukupan izvoz agroindustrijskog sektora BiH za prva četiri mjeseca ove godine iznosio je 273.158.712 KM, što predstavlja povećanje za osam posto u odnosu na isti period prošle godine kada je iznosio 252.912.824 KM.

 

Uvoz sektora u tom periodu, prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, iznosio je 1.022.030.615. KM i veći je za 1,86 posto.

Hrvatski

BiH usred pandemije povećala izvoz u zemlje regije

Ako se uzme u obzir cijela situacija u vezi s pandemijom, onda je ovakav rezultat u razmjeni s Hrvatskom, pa i sa Srbijom gdje nije zabilježen veći pad i Makedonijom – koja, doduše, ne spada u ključne trgovinske partnere – sjajan i daje razloga za optimizam. 

 

Izvoz iz BiH u ožujku/martu je iznosio 848 milijuna KM, što je za 141 milijun KM, ili 14,8 posto manje nego u ožujku/martu prošle godine.  

Hrvatski

Koji kantoni u Federaciji BiH su šampioni izvoza, a koji najviše uvoze

Službeni statistički podaci o vanjskotrgovinskoj razmjeni mogu ih jasno rangirati po njihovoj ekonomskoj snazi.

 

Kantoni su kod nas po mnogima države u državi, a njihova ekonomska aktivnost i vrijednost često je predmet političkih težnji.

Neki traže pravedniji raspored prihoda, drugi veće ovlasti...

Službeni statistički podaci o vanjskotrgovinskoj razmjeni mogu ih jasno rangirati po njihovoj ekonomskoj snazi.

Hrvatski

ODOBRENO JE! Rusi će saditi jabuke i kruške iz Čapljine

Ministar Košarac pozvao je sve proizvođače sadnog materijala i presadica u BiH da se putem Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja obrate zahtjevom za izvоz svojih proizvoda na tržište Ruske Federacije.

 

Bosni i Hercegovini odobren je izvoz sadnog materijala na tržište Ruske Federacije.

Naime, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac potvrdio je da je Federalna služba za veterinarski i fitosanitarni nadzor Ruske Federacije odobrila izvoz sadnog materijala proizvođačima sadnog materijala i presadnica iz BiH.

Hrvatski

Porast izvoza iz BiH u Norvešku, u pripremi novi poslovi

U protekle dvije godine osjetan je porast izvoza iz Bosne i Hercegovine u Norvešku, što potvrđuje i primjer firme iz Janje BOSNOR d.o.o. koja je nedavno isporučila veće količine građevinskog materijala iz BiH, a za potrebe izgradnje objekata u blizini Osla.

 

Uvoznik je norveška firma DINAS BYGG OG SANITAER AS koje se, između ostalog, bavi i građevinarstvom.

Hrvatski

Voda vodeći uvozni i izvozni proizvod

U prostorijama Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine je održana I sjednica Odbora Grupacije proizvođača bezalkoholnih pića i voda VTK BiH.

Sjednici su nazočili članovi Odbora Grupacije, respektabilne kompanije iz BiH, čija je osnovna djelatnost proizvodnja bezalkoholnih pića i vode.

Na sjednici je predstavljena analiza vanjskotrgovinske razmjene bezalkoholnih pića i voda za period od osam mjeseci 2017/18. godine.

Hrvatski