izvoz

Sjajne vijesti: Rekordan izvoz iz BiH

Izvoz iz Bosne i Hercegovine prošle godine je iznosio 14 milijardi i 274 milijuna KM, što je za 35,7 posto više nego 2020. godine.

 

Uvoz je lani bio 21 milijardu i 597 milijuna KM, što je za 27,9 posto više nego godinu ranije.

Prema analizi BiznisInfa, ovo je rekordan godišnji izvoz iz BiH. Ovim je oboren rekord iz 2018. kada je izvoz bio 1,9 milijardi KM.

Pokrivenost uvoza izvozom je iznosila 66,1 posto, dok je vanjskotrgovinski robin deficit iznosio 7 milijardi i 323 milijuna KM.

Hrvatski

MILIJARDA I 450 MIL. KM: Rekordan izvoz u BiH prošli mjesec

U prvih 11 mjeseci 2021. godine izvoz iz BiH je iznosio 12 milijardi i 892 milijuna KM, što je za 34,8  posto više nego u istom periodu 2020. godine.

 

Istovremeno, uvoz je iznosio 19 milijardi 441 i milijun KM, što je za 26,5 posto više nego u istom razdoblju prethodne godine.

Pokrivenost uvoza izvozom je iznosila 66,3 posto, dok je vanjskotrgovinski robni deficit iznosio 6 milijardi i 550 milijun KM, a prema podacima Agencije za statistiku BiH.

Hrvatski

Vrijednost izvoza BiH u sedam mjeseci porasla na 7,6 mlrd KM

Izvoz iz Bosne i Hercegovine u sedam mjeseci (siječanj/januar - srpanj/juli) ove godine iznosio je 7,6 mlrd KM, što je za 31,1% više nego u istom periodu prošle godine.

 

Istovremeno je uvoz iznosio 11,47 mlrd KM, što je više za 20,4%, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Pokrivenost uvoza izvozom je bila 66,5%, dok je vanjskotrgovinski robni deficit iznosio 3,84 mlrd KM.

Hrvatski

Četvrti mjesec zaredom mjesečni bh. izvoz veći od milijardu KM

Ukupan uvoz za pet mjeseci ove godine bio je 7,78 mlrd KM i povećan je za 17,9 posto u odnosu na isti period 2020. godine.

 

Bosanskohercegovački izvoz nastavio je snažan tempo rasta i u svibnju/maju, s četvrtim mjesecom zaredom u kojem ne iznosio više od milijardu KM, izvještava Indikator.ba.

Izvoz u svibnju/maju bio je 1,05 milijardi KM i za 43,1 posto je veći nego u istom periodu prošle godine, pokazuju podaci Agencije za statistiku BiH.

Hrvatski

Firmi iz Šamca posao od milijun eura: Odobren izvoz sadnog materijala u Rusiju

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara Staša Košarac potvrdio je da je Ruska Federacija odobrila nastavak izvoza sadnog materijala iz BiH.

 

– Naši intenzivni pregovori sa ruskom stranom rezultirali su pozitivnim vijestima za domaće poljoprivrednike. Kompanija Poljoagro iz Šamca dobila je “zeleno svjetlo” za nastavak izvoza sadnica voća na rusko tržište, nakon što su inspektori Ruske agencije za fitosanitarni nadzor utvrdili da je ova kompanija ispunila sve uvjete za nastavak izvoza – naveo je Košarac.

Hrvatski

Agroindustrijski sektor BiH povećao izvoz za osam posto

Ukupan izvoz agroindustrijskog sektora BiH za prva četiri mjeseca ove godine iznosio je 273.158.712 KM, što predstavlja povećanje za osam posto u odnosu na isti period prošle godine kada je iznosio 252.912.824 KM.

 

Uvoz sektora u tom periodu, prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, iznosio je 1.022.030.615. KM i veći je za 1,86 posto.

Hrvatski

BiH usred pandemije povećala izvoz u zemlje regije

Ako se uzme u obzir cijela situacija u vezi s pandemijom, onda je ovakav rezultat u razmjeni s Hrvatskom, pa i sa Srbijom gdje nije zabilježen veći pad i Makedonijom – koja, doduše, ne spada u ključne trgovinske partnere – sjajan i daje razloga za optimizam. 

 

Izvoz iz BiH u ožujku/martu je iznosio 848 milijuna KM, što je za 141 milijun KM, ili 14,8 posto manje nego u ožujku/martu prošle godine.  

Hrvatski

Koji kantoni u Federaciji BiH su šampioni izvoza, a koji najviše uvoze

Službeni statistički podaci o vanjskotrgovinskoj razmjeni mogu ih jasno rangirati po njihovoj ekonomskoj snazi.

 

Kantoni su kod nas po mnogima države u državi, a njihova ekonomska aktivnost i vrijednost često je predmet političkih težnji.

Neki traže pravedniji raspored prihoda, drugi veće ovlasti...

Službeni statistički podaci o vanjskotrgovinskoj razmjeni mogu ih jasno rangirati po njihovoj ekonomskoj snazi.

Hrvatski

ODOBRENO JE! Rusi će saditi jabuke i kruške iz Čapljine

Ministar Košarac pozvao je sve proizvođače sadnog materijala i presadica u BiH da se putem Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja obrate zahtjevom za izvоz svojih proizvoda na tržište Ruske Federacije.

 

Bosni i Hercegovini odobren je izvoz sadnog materijala na tržište Ruske Federacije.

Naime, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac potvrdio je da je Federalna služba za veterinarski i fitosanitarni nadzor Ruske Federacije odobrila izvoz sadnog materijala proizvođačima sadnog materijala i presadnica iz BiH.

Hrvatski