U Ljubuškom je završeno treće izdanje Trnjak Festa, festivala posvećenog trnjku, zaštićenoj izvornoj crvenoj sorti vinove loze Hercegovine i Dalmatinske zagore. Ljubitelji vina, vinogradari i vinari, dužnosnici i brojni gosti slavili su tradiciju, kvalitetu i potencijal ove autohtone sorte.
Trnjak Fest organizirala je Udruga vinogradara i vinara iz Ljubuškog u suradnji s udrugama vinogradara iz Vrgorca i Imotskog. Predstavilo se 27 vinarija i 14 izlagača autohtonih gastronomskih specijaliteta.
Program je uključivao posjete rimskim lokalitetima Mogorjelo kod Čapljine, Narona kod Metkovića i Gračine u Ljubuškom, upoznavanje s poviješću vina u ovom kraju kroz priču o rimskoj baštini. Organizirani su posjeti lokalnim vinarijama u Hercegovini, Vrgorcu i Imotskom, a manifestacija je završila svečanom dodjelom zahvalnica i pohvala za rad vinogradara i vinara.
Manifestaciji su sudjelovali i federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder, prošlogodišnja ambasadorica Trnjak Festa, te federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić, koji će lentu ambasadora nositi godinu pred nama.
Duh Hercegovine - tradicija, rad i ponos
- Trnjak je posebna sorta i festivali poput ovog doprinose unapređenju turističke ponude, pružajući zanimljiv sadržaj domaćim i stranim gostima. Održavanje kvalitete i usluge najbolja je reklama. Naši vinari su, primjera radi, i ove godine nagrađeni na Decanteru, što potvrđuje kako je Bonsa i Hercegovina destinacija koju vrijedi posjetiti - kazala je Pozder.
Ministar Hrnjić naglasio je važnost regionalne saradnje i potencijal manifestacije.
- Ovdje se osjeti pravi duh Hercegovine – snaga tradicije, vrijednost rada i ponos na domaći proizvod. Trnjak Fest može postati prepoznatljiv brend, a suradnja vinogradara iz Hercegovine, Vrgorca i Imotskog, trokutu gdje je sorta zastupljena, primjer je kako promovirati neotkriveni potencijal. S ponosom podržavam ove sjajne ljude i čast mi je biti ambasador manifestacije koja promovira našu autohtonu sortu - kazao je ministar Hrnjić.
Budućnost vinarstva
Željko Nakić, direktor Vinarije Čitluk, ističe kako je sve krenulo 2001. na prijedlog jednog starijeg inženjera. - Godine 2001. uspjeli naći plemke, a 2002. zasadili prvi nasad trnjka u posebne redove. Već 2004. odvojili smo ga kao samostalno vino, a 2006. godine, koliko znam, s trnjkom smo prvi izišli na tržište. To je zahvalna sorta, izdašna je, ima visoke šećere, dobru boju, a vino ima dugovječnost i specifični taninski sastav. Trnjak je sada budućnost u vinarstvu - kazao je Nakić.
Manager.ba












