vino

Nakon dvogodišnje pauze, vinari iz BiH predstaviti će se na sajmu ProWein

Vanjskotrgovinska komora BiH zakupit će prostor od 50 m2 za potrebe predstavljanja i izlaganja bh. kompanija iz oblasti proizvodnje vina na ovom prestižnom sajmu.

 

Nakon što je dvije godina otkazivan zbog pandemije koronavirusa, sajam ProWein u Dusseldorfu ugostit će izlagače u ožujku/martu 2022. godine, a među njima će biti i bosanskohercegovački vinari.

Vanjskotrgovinska komora BiH zakupit će prostor od 50 m2 za potrebe predstavljanja i izlaganja bh. kompanija iz oblasti proizvodnje vina na ovom prestižnom sajmu.

Hrvatski

Uskoro zakon o vinima koji će omogućiti veći izvoz

Direktor Podruma "Andrija" i predstavnik Radne grupe za izradu zakona o vinima Miro Ćorić rekao da su skoro pri kraju i da se mogu pridružiti Europi i svijetu u toj oblasti.

 

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara Staša Košarac očekuje da će uskoro biti usvojen zakon o vinima u BiH, čiji je tekst gotovo usuglašen, a omogućiće domaćim vinarima da zadrže europsko tržište i da još više izvoze.

Hrvatski

KOJU ČAŠU ODABRATI? Vrsta vina određuje oblik čaše

Dobra kapljica i uživanje u procesu ispijanja i degustacije vina Vaš je omiljeni ritual?

Onda Vam je jasno da je bitna i povezanost između okusa vina i oblika čaše iz koje isto ispijate. 

 

Tri ključna kriterija

 

 

Prilikom samog dizajniranja čaše potrebno je voditi računa o tri glavna parametra - veličini, obliku i otvoru

Hrvatski

Braća Miloš izvoze Plavac mali u Ameriku

Pelješka zemlja i klima, i sam smještaj tog našeg drugog po veličini poluotoka kao da su ga blagoslovili obiljem i posebnošću biljaka i životinja, a zatim i ljudi koji ga obitavaju.

Jedan takav primjer je i obitelj Miloš iz Ponikava.

Stoljećima su njihovi preci trapili u vinogradima na padinama visokih brda u kamenu i škrtoj zemlji u kojoj loza daje sasvim osobito grožđe, no samo ako je vrijedne ruke njeguju i znaju kako iz plavca stvoriti božanski nektar.

Hrvatski

TOČENJE VINA: Ritualni proces koji zahtijeva pažnju

U vinu se uživa od pamtivijeka.

Njegovo ispijanje je doživljaj i ritual s pravilima. 

Upravo zato s njim valja postupati s posebnom pažnjom, posvetiti mu se od prvog trenutka, od odabira butelje, preko kušanja, pa do zadnje kapljice.

Treba znati točiti, kušati, ali i ocijeniti ono što pijemo.

Vino je potrebno vizualno predstaviti pred publikom koja će to vino i konzumirati.

 

Hrvatski

‘Lakše nam je vino izvesti u Kinu nego preko brda u Hrvatsku’

Hepok iz Mostara, a bolje reći iz Hercegovine s obzirom na to da je plantaže i pogone imao u nekoliko hercegovačkih mjesta, bio je jedan od najmoćnijih kombinata u bivšoj državi. Motiv s dvojicom radnika koji nose veliki grozd nalazio se i na grbu negdašnje Bosne i Hercegovine. Međutim, tako veliki kombinat nije uspio sačuvati potpuni integritet u tržišnom i privatizacijskom razdoblju.

Hrvatski

BiH u prošloj godini izvezla vina za 5,4 mil. KM, uvoz višestruko veći

Jedanaesti međunarodni festival vina i gastronomije "Sarajevo vino fest 2018" svečano je otvoren večeras u sarajevskom hotelu "Holiday", ugostivši više od 50 domaćih i inozemnih izlagača.

Festival je otvorenim proglasio potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Bruno Bojić, istaknuvši značaj promocije vinske industrije i kulture vina, turizma i ugostiteljstva, kao i proširenja gastro ponude Bosne i Hercegovine u kontekstu razvojnih potencijala i poboljšanja imidža naše zemlje.

Hrvatski