SAVJETI
7 trendova u marketingu za 2023. koji će DOMINIRATI
manager.ba/bizlife.rs 08 prosinca, 2022

Strategije i trendovi marketing sadržaja nastavljaju da se razvijaju iz godine u godinu i morate biti u toku da biste i dalje bili relevantni.

U 2023. sfera marketing sadržaja nastaviće da se širi i mijenja zajedno sa marketinškim tehnikama kompanija. U zavisnosti od ciljeva vaše organizacije, postoji nekoliko novih i tekućih trendova marketing sadržaja koje možete iskoristiti da biste redefinisali svoju strategiju.

Slijede trendovi koji oblikuju marketing sadržaj u 2023. i kako vaša kompanija može da ih iskoristi da dopre do svoje ciljne publike.

Marketing, tablet (Unsplash)

1. Interaktivni marketing sadržaj

Prema marketinškim stručnjacima, korištenje interaktivnog marketing sadržaja je odličan način da se vaša publika angažuje. Sa interaktivnim sadržajem, možete privući pažnju vaše ciljne publike i učiniti ih da duže ostanu na vašoj web stranici. Pored toga, takav sadržaj angažuje posjetioce, omogućavajući vam da steknete vrijedne uvide o tome ko su i šta im je potrebno. Zauzvrat, možete koristiti uvide koje prikupite da biste ih ciljali, kreirali potencijalne klijente, pa čak i pretvorili te potencijalne klijente u prodaju.

Možete da koristite interaktivni sadržaj u e-knjigama, izvještajima ili vodičima sa uputstvima tako što ćete uključiti dijelove ili animacije na koje se može kliknuti i proširiti. Istraživanja pokazuju da interaktivna infografika pruža lako razumljive informacije i smjernice za potencijalne i postojeće korisnike.

2. Stavite naglasak na bolje iskustvo sadržaja

Iskustvo sa sadržajem (CKS) je još jedan kritičan trend koji oblikuje industriju marketing sadržaja 2023. I dobro je poznata činjenica da se preferencije kupaca stalno mijenjaju – bilo prema tipu sadržaja pretrage ili načinu na koji im se sadržaj predstavlja.

Da bi vaš brend efikasno iskoristio ovaj trend, vaši trgovci moraju da budu u toku o tome šta je klijentima potrebno da razviju bolje i sveobuhvatno iskustvo sadržaja. Također, vaš marketinški tim treba da kreira narativ bez premca i da ga iskoristi širom svijeta kako bi ponudio privlačnu i dosljednu razmjenu poruka. U 2023. trendovi marketinga sadržaja se pomjeraju ka boljem iskustvu sadržaja tako što su sastavni dio univerzuma potrošača.

3. Iskoristite optimizaciju pretraživača (SEO) za povećanje konverzija

Stvaranje puno sadržaja nije dovoljno da privučete potencijalne klijente na vaše web stranice i ubijedite ih da kupe vaše proizvode ili usluge. Kao rezultat toga, SEO optimizacija je nastavila da bude jedan od trendova koji oblikuju marketing sadržaj čak i u 2023. Kreiranjem SEO optimizovanog sadržaja, možete povećati rangiranje web stranica vašeg brenda na stranicama rezultata pretraživača. To olakšava potencijalnim klijentima koji traže vaše proizvode i usluge da vas pronađu.

4. Virtuelna stvarnost (VR)

Virtuelna stvarnost je još jedan trend koji ometa marketing sadržaj u 2023. i koji vaš brend treba da uzme u obzir. Prema stručnjacima iz industrije, VR će vjerovatno imati više u 2023. kako bi poboljšao korisničko iskustvo. Umjesto da koristite pisanu riječ za saopštavanje upotrebe i karakteristika robe i usluga vašeg brenda, VR vam omogućava da pokažete korisnicima šta mislite. To će vjerovatno biti korisnije i lakše za vašu ciljnu publiku da razumije i povjeruje jer će vidjeti šta nudite umjesto da čuju puke narative.

Virtuelna stvarnost omogućava vašim korisnicima da iskuse virtuelni univerzum od 360 stepeni i, u nekim slučajevima, komuniciraju sa ovim univerzumom.

5. Strategije personalizacije i hiperpersonalizacije

U 2023. marketinški stručnjaci će iskoristiti marketing putem e-pošte kroz prilagođene kampanje za razmjenu poruka kako bi generisali potencijalne klijente i povećali angažman kupaca. Kako klijenti doživljavaju ovo standardno prilagođavanje, kompanije neprestano traže nove i bolje strategije da pokažu svoje razumijevanje kupovnog puta.

Dakle, šta je značenje hiperpersonalizacije? Relativno novi koncept i trend industrije marketing sadržaja proširuju se dalje od samo upućivanja na kupca. Umjesto toga, hiperpersonalizacija se oslanja na preferencije i potrebe kupaca. Jednostavno rečeno, hiperpersonalizacija je strategija marketing sadržaja usredsređena na podatke koja koristi vještačku inteligenciju (AI), podatke, automatizaciju i analitiku za generisanje prilagođenih interakcija sa klijentima i potencijalnim klijentima.

6. Video sadržaj

U nedavnoj prošlosti, video sadržaj je stekao ogromnu popularnost u marketing sadržaju na mreži, pokazujući efektivne rezultate. Očekuje se da će se trend zadržati i 2023. godine, dobijajući još veću popularnost na različitim online platformama. Na sreću, kreiranje video sadržaja je relativno lakše i isplativo jer su dostupni brojni alati za video produkciju.

Istraživanja pokazuju da klijenti i potencijalni klijenti izuzetno dobro reaguju na video sadržaj jer brzo privlače njihovu pažnju. Drugi razlog za efikasnost marketing video sadržaja je mogućnost da se klijentima pruži personalizovaniji i dublji oblik veze.

7. Korištenje empatične strategije marketing sadržaja

Od pojave pandemije i dalje, prodavci sadržaja morali su da redefinišu svoje marketinške strategije kako bi potrošače postavili u centar svojih marketinških pristupa. Da bi trgovci uspjeli sa ovim pristupom, prvo moraju da vizuelizuju univerzum očima svojih klijenata. Zatim, moraju iskoristiti svoja otkrića da razviju odgovarajuću strategiju sadržaja koja ispunjava njihove potrebe.

Također, ohrabrite svoj marketinški tim da se angažuje sa ciljnom publikom vašeg brenda kao ljudi, a ne samo kao potencijalni kupci, navodi Forbes.

Zaključak

Novi i postojeći trendovi marketinga sadržaja nastavljaju da dobijaju na snazi u 2023. i morate da budete u toku da biste iskoristili njihov potencijal. Ako budete zaostali, vaš brend će se izložiti oštroj konkurenciji zbog koje ćete se možda boriti da zadržite i privučete nove kupce.

Video
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce