med

Pandemija ipak nije utjecala na rad pčelara u BiH

Pčelari Amina Muharemagić iz Tuzle i Goran Mirjanić iz Gradiške kažu da su nakon izbijanja pandemije primijetili znatan porast opće svijesti o važnosti zdravog načina života i potrebi da se ojača imunitet.

 

Povećana potražnja za proizvodima od meda i mjere suzbijanja pandemije, izazovi su koje domaći pčelari uspješno premašuju.

Pčelari Amina Muharemagić iz Tuzle i Goran Mirjanić iz Gradiške kažu da su nakon izbijanja pandemije primijetili znatan porast opće svijesti o važnosti zdravog načina života i potrebi da se ojača imunitet.

Hrvatski

U Brčkom razvili vlastitu proizvodnju opreme za pčelare

U malom pogonu za proizvodnju pčelarske opreme Milana Dragičevića iz Brčkog dnevno se proizvede 120 satnih osnova, a proizvodnja od 300 pčelinjih košnica mjeri se na mjesečnom nivou.

Ovu proizvodnju Dragičević je započeo proljetos uz pomoć programa Farma II USAID-a, koji je Udruženju „Golub“, u okviru koga je i otvoren pogon, donirao strojeve u vrijednosti 36.000 KM.

Vlastita ulaganja su iznosila oko 40.000 KM.

Hrvatski

Vrijednost izvoza ljekovitog bilja, šumskih plodova i meda iz BiH 39 milijuna KM

Prošle godine u sektoru ljekovitog bilja, šumskih plodova i meda iz Bosne i Hercegovine izvezeno je proizvoda u vrijednosti od 39 milijuna KM, dok je uvoz iznosio 17 milijuna KM i za 55 posto je veći nego 2017. godine.

Potvrdio je to zamjenik šefa projekta USAID/SWEDEN FARMA II Feđa Begović na današnjoj prezentaciji Analize razmjene za 2018. godinu – sektor ljekovitog bilja, šumskih plodova i meda.

Ističe da pokrivenost uvoza izvozom i dalje iznosi visokih 235 posto, što znači da se na 1 KM uvoza izveze 2,35 KM.

Hrvatski

Što bi bilo kad bismo ostali bez pčela?

Oprašivači, među kojima su dominantne pčele, godišnje doprinose s više od 22 milijarde eura europskoj poljoprivrednoj industriji. 

Iako nadobudniji spas planeta vide u flotama pčela-robota ili minidronova koji će u budućnosti oprašivati područja u kojima su nestale ili izumrle, teško da bi taj izum Nacionalnog instituta za napredne industrijske znanosti i tehnologiju iz Tokija, koji je ove godine bombastično predstavljen na tehnološkoj konferenciji u Teksasu, mogao nadomjestiti sve ono u čemu danas uživamo zahvaljujući pčelama.

Hrvatski

Deklariranje sortnog meda moguće u BiH, šansa za izvoz na EU tržište

Federalni agromediteranski zavod je završio proces akreditiranja laboratorijske metode za određivanje relativne frekvencije polena u medu, čime je postao prva akreditirana institucija u Bosni i Hercegovini ovlaštena za ovakvu vrstu analize za med bagrema, lipe, kadulje, kestena, vrijeska i majčine dušice.

Hrvatski

Pčelarima Trebinja donirane košnice

Agrarni Fond grada Trebinja podijelio je 20 paketa od po pet košnica pčelarima početnicima iz Trebinja, a uskoro slijedi i podjela isto toliko košnica za još 20 pčelara. Direktor Agrarnog fonda Veselin Dutina istakao je da je ovaj fond za cjelokupan projekt izdvojio oko 20.000 KM, odnosno da je pomoć za svakog pčelara oko 500 KM.

On je naveo da su košnice dobili pčelari koji imaju od jednog do 20 pčelinjih društava, napominjući da su morali biti članovi nekog pčelarskog udruženja u Trebinju.

Hrvatski

Niske temperature zadaju glavobolju pčelarima

Niske temperature zasad nisu nanijele veću štetu pčelarima čije pčele imaju dovoljno hrane, ali ukoliko bi se niske temperature nastavile to bi se moglo odraziti na brojnost pčela u košnicama, upozoravaju pčelari.

Kako su rekli pčelari, ovakvo vrijeme usporilo je pčele, a hladnoća može uticati na manje polaganje i razvoj legla, ali je najbitnije da imaju hranu i povoljnu temperaturu te da se hladno vrijeme ne zadrži dugo.

Hrvatski