PROJEKTI
U Brčkom razvili vlastitu proizvodnju opreme za pčelare
Manager.ba/akta.ba BiH 19 srpnja, 2019
Izvor fotografije:
akta.ba

U malom pogonu za proizvodnju pčelarske opreme Milana Dragičevića iz Brčkog dnevno se proizvede 120 satnih osnova, a proizvodnja od 300 pčelinjih košnica mjeri se na mjesečnom nivou.

Ovu proizvodnju Dragičević je započeo proljetos uz pomoć programa Farma II USAID-a, koji je Udruženju „Golub“, u okviru koga je i otvoren pogon, donirao strojeve u vrijednosti 36.000 KM.

Vlastita ulaganja su iznosila oko 40.000 KM.

Dragičević kaže da je na ideju o otvaranju pogona došao prije par godina slušajući pčelare koji su se žalili na problem sterilirizacije voska, nedovoljno repromaterijala, košnica.

"Uradio sam projekt i dobio podršku za otvaranje pogona u kome sada stalno radi troje ljudi, a povremeno za proizvodnju satnih osnova honorarno angažiramo još dva radnika. Naše proizvode uglavnom kupuju pčelari iz Brčko distrikta, ali i iz cijele BiH. Potrebe tržišta su takve da bi proizvodnju i broj zaposlenih mogli povećati, ali za sada ne nemjeravamo neka velika proširenja", kaže Dragičević.

Ističe da će još neko vrijeme ostati na postojećem nivou proizvodnje jer svaki veći zahvat zahtjeva novac za dodatna ulaganja, a problem predstavlja i sirovina.

"Nemamo dovoljno voska za satne osnove i pronalazimo način kako da ga nabavimo. Razmišljamo o otkupljivanju voska od naših pčelara ali oni ga uglavnim već koriste kod nas za uslužnu izradu satnih osnova. Razmatramo i mogućnosti nabavke vosak iz uvoza pri čemu je veoma bitno da on bude pouzdnog kvaliteta", objašnjava Dragičević i dodaje da ništa manji problem nije ni osiguravanje druge sirovine, drveta za izradu košnica. Iako nije riječ o rijetkoj ili skupoj vrsti drveta teško ga nabavljaju.

"To je obično jeftinija vrsta drveta ali ono mora biti kvalitetno i čisto, bez čvorova", kaže Dragičević.

Pčelarska oprema koja se ovdje proizvodi pristupačnija je brčanskim pčelarima jer je za njih osiguran poseban popust koji se u zavisnosti od proizvoda kreće od pet do 30 posto.

Milorad Vasić, dugogodišnji pčelar iz Brčkog, kaže da je otvaranje ovog pogona za njih od velike koristi.

"Imao sam 50 kilograma svog voska i ovdje sam ove godine izvlačio satne osnove. Dobro je, zadovoljan sam. Niko to prije ovdje nije radio pa sam išao godinama u Bijeljinu. Dobro je što se naše udruženje „Matica“ povezalo sa njima pa imamo i popust u svemu što rade", kaže Vasić dok razgleda košnice koje namjerava kupiti.

Nikola Kerezović predsjednik Udruženja pčelara „Matica“ kaže da je pogon za proizvodnju pčelarske opreme i satnih osnova veoma važno za sve pčelare.

"Ovdje sada jeftinije nabavljamo opremu koju Milan proizvodi, možemo sami da pravimo pogače za ishranu pčela, a nedavno smo tu pored pogona otvorili i prostoriju za rad udruženja gdje se okupljamo, razmjenjujemo iskustva, rješavamo probleme", kaže Kerezović.

Otvorili Pčelarski centar

Brčanski pčelari razvili su Pčelarski centar koji je kažu jedini u BiH.

U okviru ovog centra je stalna škola pčelarstva koja ima ogledni pčelinjak od 30 košnica.

"Sve više ljudi se zanima za uzgoj pčela i dolazi ovu školu. Prošle godine imali smo oko 30 polaznika", kaže Dragičević.

Tagovi:
Povezani članci

1

2

Video
VIDEO
Kako izgraditi osobni brend - 5 ključnih elemenata
VIDEO
Hrvatska pjevačica otkriva tajnu rasta La Piela za 500 posto u godinu dana
VIDEO
Mate Rimac: Poznat mi je osjećaj kad puno radiš, a ne znaš hoće li firma preživjeti do idućeg tjedna