BH MED U EVROPI
Deklariranje sortnog meda moguće u BiH, šansa za izvoz na EU tržište
Manager.ba/Biznis.ba BiH 06 kolovoza, 2018

Federalni agromediteranski zavod je završio proces akreditiranja laboratorijske metode za određivanje relativne frekvencije polena u medu, čime je postao prva akreditirana institucija u Bosni i Hercegovini ovlaštena za ovakvu vrstu analize za med bagrema, lipe, kadulje, kestena, vrijeska i majčine dušice.


Stjecanjem ove akreditacije, Zavod bi mogao postati središnja točka i otvoriti mogućnosti za značajniji izvoz bosanskohercegovačkog meda na međunarodno tržište. Osim poboljšanja uvjeta za izvoz meda iz Bosne i Hercegovine, ovakva vrsta analize će biti od velike važnosti i za kontrolu uvoznog meda koji se plasira na našem tržištu.

Polenska analiza je jedini način da se odredi broj i vrsta polenovih zrnaca, na osnovu koje se može uraditi ispravno deklariranje meda. Na osnovu vrste i broja polenovih zrnaca med se deklarira kao sortni.

Naprimjer, kod lipovog meda je to 25%, kod pitomog kestena 85%, kod bagrema 20% i slično. Polensko zrnce je jedinstveno za svaku biljku kao što je i ljudski otisak prsta. Zajedno s kemijskom, polenska analiza služi i za određivanje patvorenog meda, a može se koristiti i za određivanje geografskog porijekla meda. Med koji potiče većinom od jedne biljne vrste ima veću komercijalnu vrijednost od miješanog meda.

Deklariranje sortnog meda je uređeno Pravilnikom o medu i drugim pčelinjim proizvodima, ali će sada  prvi put akreditiranu polensku analizu meda biti moguće uraditi u BiH. Podršku pri obuci osoblja Federalnog agromediteranskog zavoda i pripremi procedura koje osiguravaju primjenu najviših standarda u ovoj oblasti pružio je USAID/Sweden FARMA II Projekt, saopćeno je iz tog projekta.

Prije četiri godina bračni par Dinko i Fatima Ratajc, zasadili su prve ljute paprike na balkonu i u svojoj kuhinji počeli praviti ljute organske sosove bez konzervansa na bazi sirćetne kiseline. “BiH je zemlja u kojoj malo toga možeš postići ako očekuješ od države dosta toga. Ali ako si snalažljiv i kreativan, ideja i naporan rad se itekako isplati”, kazala je Fatima. Tako su ovi ljubitelji pikantne hrane ubrzo proširili paletu domaćih proizvoda. “Pravimo fermentirane i kuhane sosove, senf. Pravimo sir u maslinovom ulju sa mediteranskim začinima. Imamo i pikantni kikiriki koji ide jako dobro u pubovima. Pored toga, imamo specijalne proizvode koje pravimo da obilježimo određene evente”, pojasnio je Dinko. Osim balkona, paprike su trenutno posađene na njivama u Kaknju i Sanskom Mostu, a naredne godine zasad paprike bit će i u Tuzli. Sjemena nabavljaju od posebnih proizvođača pa čak i od onih sa Floride i iz Japana. Svaka vrsta paprike ima svoj specifičan okus urađen po maštovitoj recepturi, piše N1. “Danas smo spremili jedan lagani sos u ljetnom tonu sa ananasom i fresno paprikama. Malo peršina, limuna, smeđeg šećera. Samo ćemo ga izblendati i može stojati u frižideru dvije, tri sedmice. To je za kućnu upotrebu sasvim odlično. Super se kombinuje uz ljetne salate u ovom sada periodu. Ako dodate još ananasa, možete napraviti preliv za sladoled. Znači, mašta je vaša granica. Šta god vam padne na pamet, možete uraditi”, objasnio je Dinko Ratajc. Sosovi neobičnih imena i još neobičnijih okusa, privlače kupce u Bosni i Hercegovini ali i u inostranstvu. Oni koji prežive degustaciju , dolaze po još. “Ljudi nas dosta kontaktiraju i kažu: Daj, kupit ću ovaj sos kako bih poslao prijatelju koji živi u Africi, Štokholmu, bilo gdje u svijetu. U suštini to je bio naš cilj. Da napravimo brend koji će na neki način oslikavati ovo naše domaće nešto. Kao neki suvenir koji će neko ponijeti. Zašto bi suvenir bio u bliku magneta ako može biti u obliku hrane?”, rekla je Fatima za N1. Mali porodični obrt porodice Ratajc polako gradi svoje mjesto na ljutoj gurmanskoj sceni, a njihovi sosovi uskoro će biti dostupni u pojedinim marketima širom BiH. | Preuzeto sa: https://tuzlanski.ba/ekonomija/mali-porodicni-obrt-iz-tuzle-osvaja-bih-evropu-i-svijet/
Tagovi:
Povezani članci

1

2

Video
VIDEO
Kako izgraditi osobni brend - 5 ključnih elemenata
VIDEO
Hrvatska pjevačica otkriva tajnu rasta La Piela za 500 posto u godinu dana
VIDEO
Mate Rimac: Poznat mi je osjećaj kad puno radiš, a ne znaš hoće li firma preživjeti do idućeg tjedna