KAKO DO MORA?
Grad iz kojega, kojim i kojemu se putuje
Manager 16 lipnja, 2024

Putovanje do mora i tako iščekivanog odmora ne mora biti samo naporna vožnja i ne mora biti prolazno. I ne treba. Putovanje do mora Hercegovinom pruža beskrajne mogućnosti učiniti ga ugodnim, zabavnim, poučnim... putovanjem koje se pamti. 

 

Najčešća ruta kojom turisti iz Bosne, Slavonije, Vojvodine i nekih zemalja sjevernije od nas putuju prema Jadranskom moru, ruta je magistralnom cestom M-17 koja svojim južnim dijelom prati dolinu Neretve kroz Hercegovinu.

A kako ste stigli u Hercegovinu, dio Bosne i Hercegovine koji mnogi često, nepravedno i nepotrebno, zaboravljaju izgovoriti, osjetit ćete vrlo lako. Kada nakon tunela pod prijevojem Ivan, nestane autoceste, a osjetite višak svjetlosti i bistrinu na obzoru, već ste tu. U prvom mjestu na "spustu" k dolini Neretve, Bradini, nemojte propustiti oprobati šumsko voće koje djevojčice i dječaci prodaju po proširenjima kraj ceste. Slasnoga će voća nestati brzo, obično dok traje spuštanje krividavom cestom do prvog hercegovačkog grada na putu, do Konjica.


Konjic -  Grad iz kojega, kojim i kojemu se putuje
 

Konjic je grad iz kojega su potekli veliki Zuko Džumhur i Dino Kasalo. Grad iz kojega, kojim i kojemu se putuje. Po jednima, podsjeća na alpske gradiće. Po drugima, na slična mjesta diljem Balkana. Konjic je daleko više od toga. 

 

 

U samoj gradskoj jezgri dominira Stara ćuprija, kameni most iz 17. stoljeća. Oko nje možete odmoriti u brojnim barovima i restoranima i ohladiti se uz povjetarac uz Neretvu. U blizini su Franjevački samostan iz 14. stoljeća, džamije, pravoslavna i katolička crkva. U Starom dijelu grada je je Zavičajni muzej, Muzej drvorezbarstva i rodna kuća Zuke Džumhura.

 

 

Zulfikar Zuko Džumhur (Konjic, 1920. − Herceg Novi, 1989.) bosanskohercegovački putopisac, slikar i karikaturist.

Potječe iz stare ugledne ulemanske obitelji. Osnovnu školu i nižu gimnaziju završio je u Beogradu, gdje mu je otac radio kao imam, a višu gimnaziju u Sarajevu 1939. godine.

Počeo je studirati pravo, ali je prešao na likovnu akademiju i završio je. Kao karikaturist i ilustrator objavljivao je u "Ježu", "Borbi", "Vetrenjači", "Politici", "Oslobođenju", reviji "Danas", "NIN"-u. Objavio je više od 10.000 karikatura.

Napisao je scenarije za više kratkih filmova i tri igrana filma. Uradio je 35 scenografija za kazalište, a deset godina je radio kao pisac scenarija i voditelj serija emisije Hodoljublje. 

Zajedno s Momom Kaporom je autor knjige "Zelena čoja Montenegra", a sam je napisao Nekrolog jednoj čaršiji, Pisma iz Azije, Hodoljublja, Putovanja bijelom lađom, Pisma iz Afrike i Europe, Stogodišnje priče i Adkale

Umro je u Herceg Novom, a ukopan u rodnom Konjicu.

U blizini grada, za manje od pola sata vožnje, naći ćete se brojne nekropole stećaka, Atomsku ratnu komanda JNA, izletište Boračko jezero i kanjon Neretve nadaleko poznat po nezaboravnim rafting turama. 

Ako Vam se ostaje duže u ovom hercegovačkom gradu i njegovoj okolici imate što raditi i vidjeti. Prenj, Visočica, Bjelašnica, Bitovinja sve odreda planinski gorostasi nude atraktivne vožnje biciklom, kvadovima, fantastične planinarske rute, vožnje kajakom i kanuom, rafting...

 

 

Za putnike spremne na off road Konjic nudi nezaboravni Lukomir, najviše i najljepše planinsko selo u Bosni i Hercegovini, beskrajne puteve krajolicima hercegovačkog gorja, čudesnu dolinu Tisovice na Prenju...        

Konjic je turizam prigrlio davno, pa u gradu i okolici smještaja ne nedostaje, a o bogatoj gastronomskoj ponudi ne treba ni zboriti. 

 

Dolina Tisovica na Prenju foto: visitkonjic


Kuda dalje?

Za one opremljenije prikladnim automobilima i željne avanture, vrijeme je i za prvo razmišljanje "kako dalje do mora". Od Konjica do jadrana možete krenuti makadamskim putem s Boraka do Rujišta kod Mostara ili prema Istočnoj Hercegovini i Nevesinju. 

Za one koji se žele držati magistralne ceste M17, zanimljivosti se nastavljaju jer ona, od Konjica, prati Neretvu i Jablaničko jezero.


Jablaničko je jezero napravljeno sredinom prošlog stoljeća kako bi, tada moćna, hidroelektrana napajala strujom planiranu industriju. Vremenom je postalo izletište, nekada popularno, pa i tijesno, a danas sve manje posjećeno. Velike oscilacije vode ne dozvoljavaju smislenu gradnju na obali, ali ipak i danas se uz jezero mogu naći prelijepi restorani i odmorišta za predah od puta. 


Jablanica

Jablanica je znano mjesto. Nekima zbog Bitke za ranjenike, Nekima zbog prve velike hidroelektrane u bivšoj državi, a nekima .... pa po janjetini s ražnja. 

Ovaj put nećemo o janjetini. Rijetko ju komu još imamo predstavljati, jer rijetko je tko nije probao. I ne samo zato. Jablanica nudi mnogo više.

 

 

Ovaj mali hercegovački gradić smjestio se na terasama uz kanjon Neretve. Ugodno je mjesto za predah, objed i opskrbu na putu. Zaslijepljeni slasnim zalogajima mnogi propuštaju razmišljati o tomu što Jablanica još nudi. A nudi mnoge prirodne dragulje do kojih se stiže za manje od pola sata. Nudi park prirode Blidinje, nudi ugodno splavarenje Jablaničkim i avanturističko veslanje Grabovičkim jezerom.  

 

foto: visitjablanica

 

Za one "vozilima spremnije" u blizini Jablanice je dolina Jablaničke Bijele pod obroncima Prenja i nevjerojatna plaža na rijeci Divoj Grabovici tek nekoliko minuta udaljena od magistralne ceste. Iz doline Dive Grabovice polaze planinarske staze prema kraljici među planinama Hercegovine - Čvrsnici. Za one željne planinarenja, Jablanica je idealno polazište za uspon prema obližnjim vrhovima Prenja i Čvrsnice.       

 

Plaža na ušću Dive Grabovice, foto: visitjablanica

 

Bijele i Ljute

Posebnu igru toponimima ostavili su hercegovački preci. S planine Prenj teku tri pritoke Neretve istoga imena - Bijela. Konjička, Jablanička i Mostarska. Sve tri predstavljaju fantastičan krajolik planinskih rijeka. 

Osim toga, ponavljaju se i imena desnih pritoka Neretve iznad Konjica. Dindolska i Konjička Ljuta. 

Kuda dalje?

I dok je Jablanica mjesto skupljanja putnika ka moru koji pristižu magistralnom cestom M-17, i magistralnom cestom iz doline Vrbasa, u Jablanici se možete zapitati kuda dalje prema moru.

Od Jablanice možete krenuti put gorja prema vrletima Vrana i Čvrsnice i Parka prirode Blidinje ili nastaviti dalje niz Neretvu. Za one koji se odluče za vožnju planinama preko Blidinja vrijeme putovanja neće biti znatno duže, ali će zato sjećanja biti. Krajolici i mjesta na tom putu teško se zaboravljaju.  

Za one koji se žele držati magistralne ceste M17, zanimljivosti se nastavljaju jer ona od Jablanice prati Neretvu i ulazi u njen kanjon.

 

B.Š. | Manager.ba

O Autoru
Manager
Video
ANER KRUŠKONJA, OBRTNIČKA KOMORA HNŽ
Koliko se danas isplati biti obrtnik
DAMIR UZUNOVIĆ, BUYBOOK
Mi smo išli naopačke
JASMIN BADŽAK, EUROSJAJ
Moj radni dan traje 24 sata, ali uživam u svom poslu!