Ipak se okreće ... ili kako to rade u svijetu
Bacanje hrane je grijeh: 7 jednostavnih načina kako ga smanjiti
Manager Diplomacija biznisa 28 kolovoza, 2020
Izvor fotografije:
pixabay.com

Pamtite li vremena kada se hrana nije bacala? Ni suha korica kruha? Kad bi se nekako mogli vratiti u to vrijeme? 

 

PROČITAJTE VIŠE: Lokalno proizvedena hrana ili jeftinija hrana? 5 razloga zašto izbor nije tako jednostavan, posebno u doba korone!

 

Nažalost, takvo nešto nije moguće. 

Stoga bi bilo dobro podsjetiti se kako je bacanje hrane pogrešno iz puno razloga. Bacanje hrane je i sramota, i grijeh, i nepotrebno rasipanje. Ukratko, bacanje hrane je moralno nedopustivo. 

Mišljenja ste kako se na našim prostorima bačena hrana ne mjeri u tonama i da je to problem visoko razvijenih zemalja? 

Naše smeće, njihovo smeće, tu je to negdje. Otpad ispred naših kuća vrlo je sličan otpadu ispred, primjerice, europskih kuća. Postoji ipak jedna razlika. Njihov otpad je barem razvrstan i spreman za reciklažu. 

To što imamo manje, nikako ne znači da manje i bacamo. Naprotiv, u bacanju smo nerijetko razvijeniji od razvijenih. Moramo s time prestati. 

Naravno da se povremeno dogodi da se mlijeko pokvari prije isteka roka, kolač ne uspije i meso zagori. Ipak, moguće je na jednostavne načine i uz malo truda izbjeći da hrana završava u smeću. Nudimo nekoliko sugestija.

 

1. Smislite unaprijed što ćete jesti

Nemojte ići u nabavku hrane onda kad ste gladni, onda kad nemate plan i nemate popis. Plan nije bilo kakav plan. Mora biti na papiru i mora sadržavati sve vaše obroke za najmanje sedam dana. Obroke planirajte tako da prvo iskoristite namirnice koje već imate. Tek onda možete sačiniti popis stvari koje je potrebno nabaviti. 

Jedna večera u vašem planu neka bude posvećena samo ostacima od prethodnih dana.

2. Zamislite da upravljate restoranom

Što mislite koliko bi restorani zarađivali kad bi njihovi kuhari ujutro, uz kavicu, smišljali što će taj dan skuhati? Ili kad bi kuhar iz gajbe kajsija iskoristio tri komada, koliko mu je trebalo i ostatak prepustio zaboravu?

U vrhunskim restoranima namirnice se iskorištavaju do zadnjeg miligrama. Ne bacaju se listovi cikle niti stabljike brokule. Ne bacaju se riblje glave, iznutrice, kosti. Zapravo, ništa se ne baca. Inspekcija zaliha hrane u restoranima s Michelinovim zvjezdicama obavlja se svako jutro. 

Uvedite sami sebi pravilo da jednom tjedno detaljno pregledate hladnjak, smočnice i plakare s hranom. 

3. Zamislite da nema promocija

Raznorazne promotivne ponude u marketima mogu biti dobre za kućni proračun, ali ne uvijek. Uklapa li se namirnica na akciji u vaš plan, onda možete ostvariti uštedu. Ako su u pitanju veće količine (obično jesu), postoji realna opasnost da ih nećete iskoristiti prije isteka roka trajanja. Upravo taj rok kod promotivnih prodaja zahtijeva poseban oprez. 

Kad kupujte, bolje se držite svog popisa i najbolje zanemarite posebne ponude. Kad se sve zbroji, one rijetko idu u vašu korist!                        
            
4. Zamislite da hrana ima više od jednog života

Skoro svakoj namirnici neposredno pred njen kraj može se na neki način dati nova šansa. Skoro svaka namirnica može se zalediti, osušiti, konzervirati, preraditi. Ostatak od današnjeg obroka može se pretvoriti u dio sutrašnjeg. Nemate pojma što biste učinili s ostacima? Sva sreća pa Google zna! 
 

 


Izvor fotografije: Pexels.com

Google zna i koju talijansku salatu možete napraviti sa starim kruhom. Možete ga pitati i kako usporiti klijanje krumpira ili iskoristiti višak bjelanjaka.

5. Osmislite sami svoje recepte

Recept za popularni meksički Guacamole umak navodi, između ostalih sastojaka,  limetu i korijander. Limeta se može zamijeniti limunom, kojeg već imate. Umjesto korijandera slobodno stavite peršin, kojeg također već imate. 

Jednom kad shvatite da se Španjolci, Talijani, Francuzi i ostali neće previše nasekirati ako im malo preturate po kulinarskom nasljeđu, možda vam se i dopadne ako pojedine namirnice zamijene svoja mjesta. Umjesto onih koji trebate kupiti radije iskoristite one koje već imate.  

Idite i korak dalje, postavite povremeno sami sebi izazov i kreirajte jelo samo od namirnica koje imate u hladnjaku, bez da išta nabavljate.


6. Mislite na druge

Zvuči kao klišej, ali ako želite smanjiti bacanje hrane onda pomaže ako pomislite na one koji nisu vaše sreće. Bilo da su u pitanju gladna djeca afričkog kontinenta bilo naši sugrađani koji, na žalost, u sve većem broju kopaju po smeću. 

Postoje situacije u kojima na sebe možda i nepotrebno preuzimamo krivnju. E sad, bacanje hrane nije jedna od tih situacija. 

Trebamo osjećati grižu savjesti svaki put kad bacimo hranu. To bi nas moglo natjerati da malo bolje razmislimo prije otvaranja voćnog jogurta koji nam se baš i nije jeo, pa je pola ostalo za baciti. 

Možda za blagdane odustanemo od još jedne vrste kolača. Možda se radije raspitamo tko od naših prijatelja, poznanika ili susjeda ima neku domaću životinju koja bi se obradovala našim ostacima od hrane.

 


Izvor fotografije: Pixabay.com

7. Zamislite da ste član britanske kraljevske obitelji

Nije tajna kako je britanska kraljevska obitelj vrlo, vrlo štedljiva na hrani. Kraljevska visočanstva ne samo da primjenjuju princip Nula otpada, oni se time i ponose.

Suradnici princa Charlesa tvrde da je on doslovno alergičan na otpatke, Princ naime uvijek inzistira da mu se serviraju male porcije. Ako kojim slučajem nešto na tanjuru i ostane, to se mora uredno spremiti i uključiti u naredni obrok.

Sama kraljica Elizabeta II jednom je prilikom, nakon što je iscijedila malo limuna na dimljeni losos, zatražila da se taj isti limun pošalje nazad u kuhinju gdje će "sigurno za nešto valjati".


Kad mogu oni, sasvim sigurno možemo i mi. Budimo svi zajedno odgovorni s resursom kojeg je sve manje dok se naš broj ubrzano povećava. Ne zaboravimo, bacanje hrane je grijeh i sramota.
 

Valentina Marinčić

Titula autora: 
Mr.sc.
Autor opis: 
Ministar-savjetnik u Misiji BiH pri EU u Briselu. U diplomatskoj karijeri bila zamjenica veleposlanika BiH u Kraljevini Nizozemskoj, zamjenica Stalnog predstavnika BiH pri Ujedinjenim narodima u New Yorku i veleposlanica BiH u Ujedinjenom Kraljevstvu.
Slika autora: 
O Autoru
Manager
Najnovije vijesti
Video
STIPE KRIŠTO, B KRUG
Birao je: Njemačka ili Livno
DR. GORAN ĐUZEL, POLIKLINIKA VITALIS
Javni zdravstveni sustav mora biti zdrav
JOSIP MARTINOVIĆ
Hercegovačka vina imaju dobru cijenu, vrijeme je za sljedeću razinu
Savjeti