MARIJA KOSTIĆ
Rock'n'Raw: Jesti žive, veganske namirnice ne samo da je zdravo, već i inteligentno
Manager.ba BiH 16 siječnja, 2019
Izvor fotografije:
Foto: Marija Kostić

Gošća Kluba menadžera je Marija Kostić, vlasnica domaćeg, veganskog brenda Rock'n'Raw, Mostar. 

U sklopu projekta Klub menadžera predstavljamo vodeće ljude iz svijeta poduzetništva kao i stručnjake iz raznih oblasti koji našu svakodnevicu čine boljom i zanimljivijom. U državi i regiji, koja se nalazi na dnu europskih i svjetskih ljestvica, kada su u pitanju ekonomija i uvjeti poslovanja, razmjena pozitivnih priča i iskustava nam je svima izuzetno potrebna. Sigurni smo da ćete se iznenaditi koliko uspješnih ljudi živi oko nas. Neke od tih osoba poznajete, za neke niste nikada čuli. Možda vas nečija priča ili odgovor potakne da pokušate napraviti nešto slično ili više.

Marija Kostić je četrdesettrogodišnja Bugojanka koja je odrasla u idiličnom okruženju malog mjesta Ričica. Diplomirala je pravo u Mostaru i radila u struci do prije nekoliko godina, ali je zbog obiteljskih obveza karijeru stavila na stand-by i posvetila se novootkrivenoj ljubavi – veganskom slastičarstvu.

 

 

 

- Oduvijek volim slatkiše, posebno čokoladu. Međutim, bila sam primorana prestati konzumirati šećer, kao i gluten i mliječne proizvode, ako sam htjela sebi dobro.

Istražujući, otkrila sam da mogu napraviti vlastitu čokoladu koja neće sadržavati rafinirani šećer i štetne dodatke, i tako je sve počelo.

 

 

Moje oduševljenje sirovom čokoladom i slatkišima prenijelo se na supruga i djecu, a kasnije i na prijatelje koji su imali priliku kušati ih.

Oni su me i nagovorili da se ovim poslom pokušam baviti malo ozbiljnije, stoga sam se istomu na kraju i prepustila iz čiste znatiželje. 

Kad smo osmišljavali službeni naziv bilo je raznih varijanti, ali kad je suprug rekao Rock'n'Raw, aludirajući na mene kao ljubitelja stanovitog glazbenog žanra i novopečenog sirovojeda, to je bilo to!

 

Sve se više ljudi, da li zbog djece ili svog vlastitog zdravlja okreće zdravijem načinu života - životu bez slatkoga, stvarajući tako zdrave i ukusne namirnice. Da li je to i Vaš slučaj, ili su Vas na ovu ideju potaknuli neki drugi motivi?

 

Od kada sam postala majka počela sam više brinuti o hrani i onome što djeca jedu.

Postala sam svjesnija potrebe da djeca, a i mi odrasli, moraju jesti zdravu organsku hranu i ispočetka je bilo jako teško naći pouzdan izvor organskih namirnica. 

Ljeti nije bio problem, jer bismo od mojih roditelja dovozili voća i povrća „na kubike", ali zimi je toga nedostajalo. Često bi u takvim situacijama uskakali i prijatelji.  

Sad je situacija puno bolja jer ima proizvođača organskog voća i povrća, tj. OPG-ova.

Već godinu dana konzumiram jedan, a često, pogotovo ljeti, niti jedan kuhani obrok dnevno, a ostali obroci su sačinjeni od svježeg voća i povrća, sjemenki, koštuničavog voća i sl. 

 

 

Prekrasan osjećaj je prestati biti rob stereotipnih prehrambenih navika i shvatiti da je ljepota u jednostavnosti.

Žao mi je što to nisam ranije otkrila. Jesti žive i prirodne namirnice ne samo da je zdravo, već i inteligentno. 

Ako malo promislimo što sve danas jedemo i koje to posljedice sa sobom nosi, dubokog sam uvjerenja da bi većina ljudi promijenila svoje prehrambene navike. A to se i događa – sve više ljudi posvećuje pažnju hrani, njezinom sastavu i podrijetlu. 

Mislim da je to posebno važno za današnje mlade generacije koje neprestano rade uz računala i čiji se metabolizam ne može nositi s junk foodom bez ozbiljnih posljedica.

 

Rawnd Cookies - dehidrirani sirovi keksići s bademima, orasima, sezamom, datuljama, medom

 

Kada su u pitanju slastice iz Vaše radionice, one su napravljene samo od čistih darova prirode, u obliku u kojem su sačuvani svi vrijedni sastojci - enzimi, vitamini, minerali, vlakna, rekli bismo bez aditiva, glutena, mlijeka, jaja i rafiniranog šećera. Možete li nam kratko opisati proces nastanka jednog Vašeg recepta? 

 

Pa proces nastanka jedne slastice je, vjerujem, sličan bilo kojem drugom kreativnom procesu - ovisan je o inspiraciji i stvaralačkom trenutku.

Krenem s nekom inicijalnom idejom, pa radim varijacije, mini eksperimente i "izlete u nepoznato" sa sastojcima, dok ne postignem nešto s čim sam zadovoljna. 

Onda to nešto sasvim novo dobije formu i ime.

Najviše volim kad mi kupac kaže da pustim mašti na volju i tada obično napravim nešto novo i posebno.

 

Ginger Pines - hrskavi, dehidrirani, mirisni keksi

 

Santa's dwarfs

 

Objasnite nam što su to i kakve su sirove slastice?

 

Sirove slastice su zdrave slastice, napravljene od živih namirnica biljnog podrijetla.

Volim naglasiti ovo da su ŽIVE, jer su, ako malo razmislimo, jedino žive namirnice dostupne u prirodi.

U pitanju su prirodne, termički neobrađene namirnice koje su zadržale u sebi sva nutritivna svojstva.

One su punog prirodnog okusa, a dobar dio tih namirnica su i zasitne, pa je dovoljna mala količina da zadovolji nepce i zasiti. 

Obično ta činjenica najviše iznenadi one koji su naručili tortu i podijelili je s većim brojem osoba gdje su svi dobili po komad koji je pružio i gastronomski užitak, ali i osjećaj sitosti.

Međutim, moram naglasiti da se kao i sve ostalo, i sirove slastice moraju umjereno konzumirati.

 

Nut House - tortica s lješnjacima i Rawtellom 

 

Jeste li pohađali neki tečaj slastičarstva? Postoji li takav uopće na području Mostara?

 

Ne, nisam pohađala nikakav tečaj slastičarstva niti mi je poznato da nešto takvo postoji na području Mostara.

 

Najzahtjevniji „čokoladni poduhvat"?

 

Najzahtjevnije je bilo napraviti Rawtellu, sirovu inačicu popularne Nutelle. 

Bilo je teško postići dovoljnu mazivost i izbjeći zrnatu teksturu s neprocesiranim lješnjacima, što je tražilo čitav niz eksperimenata.

Htjela sam da namaz ostane nutritivno bogat, pa sam, umjesto prženja lješnjaka pribjegla kombinaciji nekoliko postupaka kako bi se aktivirali enzimi, a istovremeno oslobodio maksimum okusa.

 

Rawtella 

 

Jeste li imali iskustava sa „teškim" kupcima?

 

Do sada su svi bili divni, doista. Jako mi je stalo da su svi kupci zadovoljni, pa uvijek tražim povratnu informaciju.

Njihov komentar mi puno znači, bilo da je u pitanju opaska ili pohvala.

 

Mogu li se Vaši recepti pronaći negdje u pisanoj formi?

 

Ne, o teme zasad nisam razmišljala. Ponekad objavim recept na Facebook stranici.

Upravo sam se vratila s trotjednog odmora i imam mnoštvo ideja koje bih htjela realizirati i podijeliti poneki receptić.

 

Sweet Holly - kuglice s prahom aronije 

 

Blackberry Noir - tortica s kupinama

 

Imate li u skorije vrijeme u planu otvaranje nekog specijaliziranog dućana na području Mostara?

 

Za sada još ne, ali vjerujem da bi nekoliko mojih trenutnih uspjelih uradaka moglo biti i više nego dovoljno za jednu takvu radnju. Vidjet ćemo.

 

Gdje se opskrbljujete namirnicama za Vaše slastice?

 

Od provjerenih dobavljača domaćeg voća, te u specijaliziranim trgovinama zdrave organske hrane.

 

 

Imate li bliske suradnike, uposlenike, asistente ili je sve Vaših ruku djelo?

 

Stvaram i fotografiram sama, a nazive slastica osmišljavamo suprug i ja. 

Volim tražiti i njegovo mišljenje kada je u pitanju objava fotografija. 

Također, i prijatelji mi daju pokoji savjet kada su u pitanju društvene mreže.

 

Koje novogodišnje odluke ste donijeli i zacrtali u novoj 2019. godini?

 

Nikada nisam donosila novogodišnje odluke niti nešto tipa "od ponedjeljka ću...".

Volim si postaviti svakodnevno male ciljeve i ići korak po korak.

Ne znam gdje će me odvesti ova Rock'n'Raw priča, ali uživam raditi na njoj da bi bila još bolja.

 

 

Vaša definicija uspješnog menadžera?

 

Mislim da nisam baš kompetentna dati definiciju uspješnog menadžera, ali smatram da bi se mogla povući paralela s uspješnim roditeljem, pa bi prema tome uspješan menadžer bila osoba koja ŽELI biti najbolji mogući menadžer, vedra i optimistična koja oslobađa pozitivnu energiju u ljudima oko sebe, definira zadatke i ciljeve, utvrđuje rokove, te koja aktivno sudjeluje u stvaranju i oblikovanju procesa rada.

Promatra zaposlenike, sluša, hvali, daje potvrdu vrijednosti, uvažava i odgovara na njihove potrebe sukladno situaciji.

Motivira i nagrađuje, postavlja granice koje ne guše kreativnost, slobodu i osobnost zaposlenika. Strog je, a ujedno i pravedan.