KOMPANIJE
Zenička kompanija proizvela uređaj za obradu dijelova za Ferrarija i Maseratija
Manager.ba/akta.ba BiH 23 listopada, 2019
Izvor fotografije:
akta.ba

Slovenačka kompanija proizvodi dijelove za luksuzne za Ferrarije i Maseratije, a zeničko poduzeće TPS je jedino na prostorima bivše Jugoslavije koje proizvodi ove uređaje, koje su isporučili na više adresa u Europi i regiji.

 

Poduzeće Thermal Process Solutions d.o.o. Zenica (TPS) je projektiralo i izradilo uređaj za proizvodnju reduktivnih atmosfera za potrebe kemijsko termičke obrade u poduzeću Unior Zreče, Republika Slovenija, piše zenicablog.com

Uređaj je pušten u pogon prije tri mjeseca i do sada radi bez zastoja.

Slovenački kupac je javno izrazio svoje zadovoljstvo što je poslije dugog vremena s novim endo generatorom i kontrolom c potencijala u peći počeo da radi usluge termičke obrade.

Bila bi ovo tek jedna kratka agencijska vijest o uspješnom plasmanu domaće pameti i znanja, projekata i proizvodnje u inostranstvu, kada ne bi bilo informacije što se ustvari obrađuje tim uređajima.

Naime, slovenačka kompanija proizvodi dijelove za luksuzne za Ferrarije i Maseratije, a zeničko poduzeće TPS je jedino na prostorima bivše Jugoslavije koje proizvodi ove uređaje, koje su isporučili na više adresa u Europi i regiji.

"Timu stručnjaka s kojima radim trebalo je mnogo vremena i novca za istraživanje kako bi se osvojila proizvodnja endo generatora u BiH. Postigli smo rezultate koji su već isprobani u ekstremnim uvjetima i situacijama, od dalekog istoka Rusije, do vrlo zahtjevne i komplicirane proizvodnje dvaju svjetskih automobilskih brendova", ističe prof.dr. Jusuf Duraković, vlasnik poduzeća TPS.

Duraković je inače profesor na Univerzitetu u Zenici, a njegov recept spajanja teorije na univerzitetu (UNZE, Univerzitet u Zenici) i prakse projektiranju i proizvodnji strojeva koje rješavaju neke aktualne proizvodne procese u industriji, mogao bi biti dobar primjer modernog obrazovanja na mnogim univerzitetima.

S obzirom na to da je Durakovićeva naučna oblast na UNZE direktno povezano s djelatnošću njegovog poduzeća, njegovi studenti imaju priliku da dobiju saznanja o najnovijim tehnologijama iz ove oblasti, koje se primjenjuju u realnom vremenu u vrhunskim kompanijama i brendovima u svijetu.

Povezani članci

1

2

Tagovi:
Video
PREDRAG ČOVIĆ, PREMIJER ZHŽ
Vratite se ovdje
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo