Zenica

Zenička kompanija proizvela uređaj za obradu dijelova za Ferrarija i Maseratija

Slovenačka kompanija proizvodi dijelove za luksuzne za Ferrarije i Maseratije, a zeničko poduzeće TPS je jedino na prostorima bivše Jugoslavije koje proizvodi ove uređaje, koje su isporučili na više adresa u Europi i regiji.

 

Poduzeće Thermal Process Solutions d.o.o. Zenica (TPS) je projektiralo i izradilo uređaj za proizvodnju reduktivnih atmosfera za potrebe kemijsko termičke obrade u poduzeću Unior Zreče, Republika Slovenija, piše zenicablog.com

Uređaj je pušten u pogon prije tri mjeseca i do sada radi bez zastoja.

Hrvatski

Nakon 10 godina poslovanja izgradnja novog objekta

"Žaluzine Style" d.o.o. je renomirana firma koja se bavi proizvodnjom PVC i Al-u stolarije, izradom i montažom žaluzina i trakastih zavjesa. 

Izrađuju, montiraju i dostavljaju roletne, harmonika vrata, te rolo zavjese sa ili bez tiska.

Zapošljavaju 20 radnika. 

Vlasnica, Sabina Kavaz, ističe da je firma počela sa radom 2008. godine, a da je osnovna djelatnost proizvodnja PVC i Al-u stolarije, izrada i montaža žaluzina, roletni i trakastih zavjesa, i to po mjerama i željama kupaca. 

Hrvatski

RADIO NA PIJACI PA OSNOVAO FIRMU: Danas gradi prepoznatljiv brend DOMEA

Mehrudin Halać (50), rudarski tehničar po struci, nakon dugogodišnjeg iskustva u proizvodnji namještaja, pokrenuo je vlastitu proizvodnju tapaciranog namještaja i zaposlio obitelj. 

Danas, Mehrudin zajedno sa suprugom, kćerkom i sinom, polako ali sigurno gradi prepoznatljiv brend „DOMEA“.

Hrvatski

Mostar drugi najskuplji bh. grad za život

Kalkulator troškova života “Expatistan” među velik broj svjetskih gradova uvrstio je i nekoliko bosanskohercegovačkih. Riječ je o Sarajevu, Bihaću, Banjoj Luci, Mostaru, Tuzli i Zenici.

 

Mostar - Banja Luka

 

Kad usporedimo bh. gradove, prema podacima navedenog kalkulatora, najskuplji život je u Sarajevu, slijedi Mostar, potom Tuzla, glavni grad Republike Srpske je po skupoći življenja tek na četvrtom mjestu, dok je život u Zenici najjeftiniji.

Hrvatski

U ZDK godišnje 110 tona otpada, polovina ispravno odložena

Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK dobilo je zadatak od Skupštine ZDK da sačini novi Plan zbrinjavanja i upravljanja otpadom u ZDK, jer je onaj iz 2009. godine, kako ističe resorni ministar Fahrudin Brkić, već zastario. Novim bi planom, dodaje Brkić, puno veći značaj dobili projekti reciklaže prikupljenog otpada.

Hrvatski

Iz zeničke radionice u Audijeve i Mercedesove fabrike širom svijeta

Fahrudin Šahmanija rođen je u Hamburgu. U Njemačkoj je diplomirao mašinstvo a posao naučio kod automobilskih divova kakav je Mercedes. Nostalgija za zemljom njegovog porijekla dovela ga je 2005. godine u Bosnu i Hercegovinu.

U Zenici je osnovao firmu Femetall. Počeli su sa radom krajem 2006. godine u inkubatoru Poslovne zone Zenica a prošle godine ostvarili promet od 1,7 miliona KM. Nakon što su u inkubatoru proveli 4 godine, u istoj Poslovnoj zoni kupili su vlastitu halu koju su prije godinu i po nadogradili.

Hrvatski

Stručnjaci IFC-a borave u Zenici s ciljem poboljšanja poslovnog okruženja

Stručnjaci Međunarodne finansijske korporacije – IFC, članice Grupacije Svjetske banke, borave u dvodnevnoj radnoj posjeti Gradskoj upravi Grada Zenica s ciljem nastavka realizacije Projekta privlačenja investicija i poboljšanja poslovnog okruženja na lokalnom nivou – LIFE.

Cilj posjete je da sa rukovodiocima gradskih službi i šefovima sektora razmotre mogućnost implementacije preporuka koje su date od strane eksperata IFC-a nakon prethodnog analiziranja administrativnih procedura i postupaka iz nadležnosti Grada Zenica.

Hrvatski