EKONOMIJA
Vidljivi prvi znaci oporavka bh. privrede
manager.ba/indikator.ba BiH 05 ožujka, 2021
Izvor fotografije:
indikator.ba

Prvi znaci oporavka domaće privrede već su vidljivi, o čemu svjedoče i podaci Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) prema kojima je u protekla dva mjeseca iz BiH izvezena roba vrijedna 1,957 mlrd KM, što je za 118,87 milijuna više u odnosu na isti period prošle godine.

 

Izvoz u siječnju/januaru ove godine, kako su istakli u UIO, bio je veći za 2,07%, a u februaru za čak 10,58% u odnosu na iste mjesece lani.

Prema podacima UIO BiH, u protekla dva mjeseca u BiH je stigla roba iz inozemstva u vrijednosti do 2,669 mlrd KM, što je za 6,5% manje u odnosu na isti period prošle godine.

Da izvoznici grabe ka potpunom oporavku, potvrđuju i podaci Republičkog zavoda za statistiku prema kojima je Republika Srpska u siječnju/januaru u vanjskotrgovinskom poslovanju sa inozemstvom ostvarila ukupan obujam robne razmjene nešto veći od 338 mil USD, dok je pokrivenost uvoza izvozom bila 93,1%.

Direktor Privredne komore RS Pero Ćorić istakao je za Glas Srpske da se ovdašnja poduzeća oporavljaju idući u korak sa svojim inozemnim partnerima.

- Oporavak izvozno orijentirane privrede počeo je još u posljednjem kvartalu prošle godine, kada su zemlje koje su naši najznačajniji vanjskotrgovinski partneri oživjele svoju ekonomiju uz poštovanje svih propisanih mjera. Najznačajniji vanjskotrgovinski partneri Srpske su i dalje firme u Sloveniji, Austriji, Italiji i Njemačkoj - kazao je Ćorić.
 

Odlična vijest je da su oni, dodaje Ćorić, brzo stali na noge, jer Srpska ima relativno malu ekonomiju i svaki zastoj koji je bio kod njih negativno se odrazio na ovdašnja privredna društva.

- Najviše posla ovih mjeseci imaju poduzeća koja se bave metalopreradom i drvopreradom - naglasio je Ćorić.

Povezani članci

1

2

Tagovi:
Video
STIPE KRIŠTO, B KRUG
Birao je: Njemačka ili Livno
DR. GORAN ĐUZEL, POLIKLINIKA VITALIS
Javni zdravstveni sustav mora biti zdrav
JOSIP MARTINOVIĆ
Hercegovačka vina imaju dobru cijenu, vrijeme je za sljedeću razinu