ekonomija

Ukrotili smo inflaciju, ali izvoz opada

Registrirani rast bh ekonomije i dalje je uglavnom temeljen na trgovini, transportu, smještaju i prehrambenim uslugama, a dodana vrijednost proizvodnjom padala je krajem prošle godine.

 

U Bosni i Hercegovini je u posljednjem kvartalu prošle godine došlo do značajnog pada inflacije, navodi se u najnovijem ekonomskom izvješću Europske komisije za zemlje u procesu pristupanja.

Hrvatski

Koje su razlike u ekonomijama Hercegovine i Bosne

 

Redakcija portala Manager.ba prenosi odgovor umjetne inteligencije (u ovom slučaju ChatGPT) na pitanje koje su razlike u ekonomiji Hercegovine i Bosne. 
 

"Bosna i Hercegovina je složena zemlja sa dvije različite regije: Bosnom i Hercegovinom. Između ovih regija postoje neke razlike u ekonomiji uzrokovane povijesnim i zemljopisnim utjecajima, ali je važno naglasiti kako su obje dio iste zemlje i djele mnoge zajedničke ekonomske značajke. Najvažnije razlike su:

 

1. Zemljopis i resursi

Hrvatski

Deset najvećih ekonomija svijeta prije pandemije i sada

Američka TV stanica je poredila zemlje po nominalnom bruto domaćem proizvodu (BDP) iz 2019. godine, izraženom u dolarima, s procjenama BDP-a za prošlu godinu iz izvještaja MMF-a Svjetski ekonomski izgledi.

 

Pandemija COVID-19 poljuljala je rang listu najvećih svjetskih ekonomija, gurnuvši mnoge zemlje u najgoru ekonomsku recesiju u novijoj povijesti.

Hrvatski

Vidljivi prvi znaci oporavka bh. privrede

Prvi znaci oporavka domaće privrede već su vidljivi, o čemu svjedoče i podaci Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) prema kojima je u protekla dva mjeseca iz BiH izvezena roba vrijedna 1,957 mlrd KM, što je za 118,87 milijuna više u odnosu na isti period prošle godine.

 

Izvoz u siječnju/januaru ove godine, kako su istakli u UIO, bio je veći za 2,07%, a u februaru za čak 10,58% u odnosu na iste mjesece lani.

Hrvatski

11 industrija na koje je COVID-19 pozitivno uticao

U vrijeme ekonomske krize bez presedana, postojale su neke industrije koje su iznenađujuće dobro poslovale.

 

Nedavna studija investicijske publikacije sa sjedištem u Velikoj Britaniji Invezz, otkriva 11 industrija na koje je COVID-19 najviše pozitivno utjecao.

U vrijeme ekonomske krize bez presedana, postojale su neke industrije koje su iznenađujuće dobro poslovale. Ovo je lista prvih jedanaest.

Hrvatski

Standard and Poor's: Oporavak bh. ekonomije u 2021.

Imajući u vidu globalni karakter pandemije, kao i izazove koje predstavlja za zdravstvene, ekonomske i financijske sisteme u okruženju i svijetu, zadržavanje rejtinga i ovakvi izgledi znače da se očekuje kako će mjere koje se poduzimaju u BiH doprinijeti znatnom ublažavanju negativnih efekata pandemije.

 

Međunarodna rejting agencija Standard and Poor's (S&P) je 30. travnja/aprila ove godine objavila izvanrednu procjenu kreditnog rejtinga BiH, koju provodi za većinu zemalja zbog krize izazvane pandemijom virusa Covid-19.

Hrvatski

Porezne devijacije i procjena rizika

U cikličnom ekonomskom toku, savremeno porezno okruženje je dinamično i kompleksno polje endogenih i egzogenih faktora, koji su od uticaja na prihvatljivo ponašanje poreznog obveznika. Dok, tokom zadnjih godina s jedne strane pokazatelji kretanja naplate javnih prihoda od strane poreznih institucija bilježe statistički stalan rast prihoda, s druge strane karakteristično je i devijantno ponašanje određenog broja poreznih obveznika.

Hrvatski

TEŠANJSKI RECEPT: Kako zaraditi prvi milijun u 15 točaka?

Na koji način ostvariti američki san, a da se ne ode u Ameriku?

Hajrudin REDŽOVIĆ podsjeća na 15 manje poznatih činjenica kojih još nema u literaturi, niti na Wikipediji. 

Kada dolazite u Tešanj, morate znati gdje ste došli. Tešanjski kodeks lijepog ponašanja najkraći je na svijetu i sadrži samo jednu rečenicu: (U Rimu se ponašaj kao Rimljanin) U Tešnju se ponašaj kao – biznismen!

Hrvatski