INVESTICIJE
Uskoro tvornice namjenske industrije, papira, kamene vune, ali i vagona
manager.ba/ba.ekapija.ba BiH 14 siječnja, 2022
Izvor fotografije:
ba.ekapija.com

Ako znamo da se privreda BiH dominantno oslanja na industriju i ako pogoni širom zemlje rade punom parom, onda to ulijeva osjećaj snage i povjerenja u domaće kapacitete.

 

Osjetili smo koliko je to bilo važno u pandemiji koja i dalje traje, a koja je ozbiljno zaljuljala brod kojim plovi privreda Bosne i Hercegovine. Za protekle dvije godine bilo je i te kako "čupavih" momenata, ali se industrija uspjela odbraniti. Neki ožiljci će ostati, ali već se osjeti optimizam u ovom sektoru.

Jeste da je pandemija u velikoj mjeri poremetila lance opskrbljivanja, da su sirovine poskupjele, da je cijena kontejnerskog transporta dostigla cifru transfera od čak 12.000 dolara, ali na kraju 2021. godine iz entitetskih agencija za statistiku stizali su podaci da je zabilježen porast izvoza industrijskih proizvoda iz BiH. To je ono što ohrabruje. Kako je nedavno rekao i prvi čovjek Spoljnotrgovinske komore BiH, Ahmet Egrlić, zbog krize u snabdijevanju iz dalekih zemalja, mnoge evropske kompanije su se okrenule dobavljačima sa Balkana. Upravo se tu krije šansa za plasman proizvoda iz BiH - od metalne i mašinske industrije, drvoprerade, namjenske industrije, termotehnike, elektromotora i slično.

 

(Foto: Mirza Efendić, Una Storia Tuzla)

Prvo mjesto pripalo je priči o "kućama na točkovima", jednom od najinteresantnijih tekstova koje smo radili prošle godine. Dodatna ljepota ovakvih priča je što je riječ o trudu i zalaganju mladih ljudi iz BiH. Šta je to što oni rade? Okupili su se 2018. godine, tada kao diplomci i studenti Mašinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, i u dogovoru sa saradnicima u SAD formirali tim koji će projektovati i izrađivati ove kuće, koje su vrlo popularne među američkim stanovništvom. Dvije godine kasnije imali su sve potrebno da kreću u "proizvodnju".

- Ove kuće se rade na način da imaju samo jedan sprat, a drugi sprat je izveden u obliku tzv. lofta. Wilderwise kuća vam osim dnevnog boravka, kuhinje sa punim setom uređaja, tuša, kupatila i toaleta na prizemlju, daje mogućnost spavanja u "queen sized" krevetu i rad u potpuno funkcionalnoj radnoj sobi. To je zaista nivo komfora koji rijetko ko može očekivati u tako "malo" kvadrata. Očito da je u našem slučaju manje zaista više – rekao je eKapiji Senad Kasumović iz Wilderwise-a.

Prošlog rujna/septembra jednu jedinicu već su poslali za SAD. Sljedeći plan je selidba u novi prostor i osvajanje tržiša širom svijeta.

Investicije kompanije KRUPA KABINE našle su se na drugoj poziciji najčitanijih investicija portala eKapija. Nakon što su u 2020. pustili u rad novi proizvodni pogon veličine 2.400 m2, pogon proširuju za još 700 m2, kao i skladište od 1.150 m2.
 

KRUPA KABINE

KRUPA KABINE (Foto: Krupa kabine)

U Bosni i Hercegovini proizvode čelične konstrukcije kabina za poljoprivredne mašine, građevinske mašine i traktore, koje se u Italiji farbaju, montiraju sa prozorima, mjenjačem, klimom, električnim kablovima i ostalim uređajima i takav kompletan proizvod prodaju svjetskim kupcima kao što je Liebherr, Caterpillar, Magni, CLASS, DIECI, Kubota, Bobcat i drugi.

Tokom 2022. godine planiraju investioni ciklus od 2,5 mil KM. Fokus će biti na nabavci novih mašina u proizvodnji, robota za zavarivanje, softvera posljednje generacije, kao i obuka i unapređenje znanja radnika.

Trećeplasirana investicija prema vašem interesovanju je ulaganje gradačačke firme TMD AGS, a radi se o proizvodnji kamene vune u nekadašnjem proizvodnom objektu fabrike automobilskog stakla Uniglas iz Šamca.

Namjera investitora je da u industrijskom dijelu opštine Šamac rekonstruira postojeći objekt i prilagodi ga novoj namjeni.

Kako je objašnjeno u Prethodnoj procjeni uticaja na životnu sredinu, koja je početkom prosinca/decembra objavljena na web stranici Ministarstva za prostorno uređenje RS, kao sirovina za proizvodnju kamene vune koristiće se prirodni i umjetni silikatni materijal. Od prirodnih materijala upotrebljava se diabaz, dolomit i boksit, a u manjoj mjeri bazalt odnosno amfibolit, dok se od umjetnih materijala koristi tzv. briketi koji se dobijaju preradom "nusproizvoda" iz vlastitog tehnološkog procesa uz dodatak cementa.
 

LAZ-PROM

LAZ-PROM (Foto: LAZ-PROM)

Na četvrtom mjestu je najava proširenja proizvodnje mašina za mesnu industriju, a u režiji prijedorske firme LAZ-PROM. Zemljište površine 3.000 m2 je kupljeno u industrijskoj zoni Celpak. Početak radova na novom pogonu planiran je na proljeće 2022. godine, a u njemu će biti zaposleno do 15 novih radnika, rekli su eKapiji iz ove firme.

Prelazimo na polje uvijek aktuelne namjenske industrije, a u RS na tom polju dominira Tehničko-remontni zavod Bratunac. Prvi čovjek TRB-a, Slavenko Ristić, najavio je u listopadu/oktobru gradnju tvornice namjenske industrije u Banjaluci i koja bi trebalo da zaposli i do 300 ljudi. Ova investicija dospjela je na petu poziciju.

TRB je ponosan na svoj asortiman proizvoda, među kojima dominira oklopno vozilo Despot, kao i pištolj RS9 vampir koji je kompletno razvijen i patentiran u TRB-u.

Pisali smo i o novom načinu modularne gradnje u BiH, a koju je u našu zemlju "donijela" firma Liberty Group. Priča o njima našla se na šestom mjestu.

Prednosti modularnog načina gradnje ogledaju se u činjenici da se 95% radova odvija u perfektnim uvjetima u tvornici, da se projekti završavaju 75% brže, rizici sa kašnjenjem su dosta manji, otpad je sveden na minimum, a materijali koji se koriste u proizvodnji su 100% ekološki pihvatljivi i podobni za reciklažu.

Kapaciteti proizvodnje su trenutno 100 modula sa okvirnim površinama oko 50 metara kvadratnih, što znači da na mjesečnom nivou proizvedu 5.000 kvadratnih metara modula. Proizvode i vlastitu aluminijsku i PVC stolariju te pločati namještaj i sobna vrata za vlastite potrebe, čime je, kaže nam Šehić, zatvoren proizvodni krug.

Liberty Group je 100% izvozno orijentirano poduzeće, pa zato, kako je rekao eKapiji direktor firme Elvir šehić, nisu konkurencija nikome u državi.

 

Povezani članci

1

2

Tagovi:
Video
ANER KRUŠKONJA, OBRTNIČKA KOMORA HNŽ
Koliko se danas isplati biti obrtnik
DAMIR UZUNOVIĆ, BUYBOOK
Mi smo išli naopačke
JASMIN BADŽAK, EUROSJAJ
Moj radni dan traje 24 sata, ali uživam u svom poslu!