"PIG REALITY"
Svinje hrani voćem pa pršut prodaje za 300 eura po kg!
Manager Regija 22 siječnja, 2024

Marko Jevtić iz Velike Plane prije nekoliko godina došao je na  ideju svoje svinje toviti potpuno zdravo - voćem i povrćem. Počelo je kada mu je prijatelj zatražio jednu svinju othraniti za njega na prirodan način, pa je on shvatio kako bi tako mogao probati s većim brojem svinja.

 

Opredijelio se za uzgoj domaćih rasa moravki i resavki, koje hrani "bogato": lubenice, trešnje, banane, bundeve, obvezno daje surutku i mliječne prerađevine. Krmače jedino ne vole citruse, limune, naranče i slično, ali se zato sezonskim voćem i povrćem goste svaki dan.

Razlikuje se od ostalih proizvođača jer uzgaja svinju od praseta do kraja. "Ne uzimam ih iz tova gdje napreduje kilogram dnevno, nego baš radim svoju proizvodnju i zato se moram razlikovati od svih i po cijeni i po kvaliteti i po svemu" - kaže Marko u emisiji "24sedam sa Marom".

Njegove svinje se tove duže od godinu dana i u prosjeku imaju oko 115 kilograma kad dođe vrijeme za njihovu preradu.

"Unese ona vjerojatno dovoljno kalorija u sebe tijekom dana, ali ih tako isto potroši u ovom blatu, u jurnjavi po dvorištu, jer bukvalno je ovdje kao na trialtonu, ne zna se što radi, pliva li, trči ili skače - objasnio je Atanasković.


"Igre bez granica"

Zanimljivo je kako "igre bez granica" u blatu ljudi vole gledati, jer Marko ima video nadzor koji pokriva farmu i neprekidno se emitira na njegovim društvenim mrežama.

 

 

"Neke televizije su stavile kamere i zatvorile ljude, a ja sam zatvorio životinje, mislim kako su to plemenite životinje i mnogo je ljepše gledati moju farmu uživo na You Tubeu nego što na TV gledate neke realitije".

Marko je na farmi gajio i koze, ali ih je morao pokloniti jer ima velikih problema sa pronalaskom radne snage. Kako kaže, ljudi jednostavno neće raditi, bez obzira što se ovaj posao plaća i 80.000 dinara mjesečno.

Svo svoje meso Marko suši na Zlatiboru kod provjerenih ljudi, a pršut prodaje po cijeni od 300 eura po kilogramu, mada se ne može kupiti na kilogram, već samo cijeli komad.

 

Manager.ba

Video
PETAR DESNICA, GS GRUPPE
Njemački recept za uspjeh u BiH
DR. MILJAN BJELICA
Treba imati mjeru u svemu pa i u biznisu i uspjehu
HERCEGOVINA
Trganje počelo, vinogradari puni nade