Marko Jevtić iz Velike Plane prije nekoliko godina došao je na ideju svoje svinje toviti potpuno zdravo - voćem i povrćem. Počelo je kada mu je prijatelj zatražio jednu svinju othraniti za njega na prirodan način, pa je on shvatio kako bi tako mogao probati s većim brojem svinja.
Opredijelio se za uzgoj domaćih rasa moravki i resavki, koje hrani "bogato": lubenice, trešnje, banane, bundeve, obvezno daje surutku i mliječne prerađevine. Krmače jedino ne vole citruse, limune, naranče i slično, ali se zato sezonskim voćem i povrćem goste svaki dan.
Razlikuje se od ostalih proizvođača jer uzgaja svinju od praseta do kraja. "Ne uzimam ih iz tova gdje napreduje kilogram dnevno, nego baš radim svoju proizvodnju i zato se moram razlikovati od svih i po cijeni i po kvaliteti i po svemu" - kaže Marko u emisiji "24sedam sa Marom".
Njegove svinje se tove duže od godinu dana i u prosjeku imaju oko 115 kilograma kad dođe vrijeme za njihovu preradu.
"Unese ona vjerojatno dovoljno kalorija u sebe tijekom dana, ali ih tako isto potroši u ovom blatu, u jurnjavi po dvorištu, jer bukvalno je ovdje kao na trialtonu, ne zna se što radi, pliva li, trči ili skače - objasnio je Atanasković.
"Igre bez granica"
Zanimljivo je kako "igre bez granica" u blatu ljudi vole gledati, jer Marko ima video nadzor koji pokriva farmu i neprekidno se emitira na njegovim društvenim mrežama.
"Neke televizije su stavile kamere i zatvorile ljude, a ja sam zatvorio životinje, mislim kako su to plemenite životinje i mnogo je ljepše gledati moju farmu uživo na You Tubeu nego što na TV gledate neke realitije".
Marko je na farmi gajio i koze, ali ih je morao pokloniti jer ima velikih problema sa pronalaskom radne snage. Kako kaže, ljudi jednostavno neće raditi, bez obzira što se ovaj posao plaća i 80.000 dinara mjesečno.
Svo svoje meso Marko suši na Zlatiboru kod provjerenih ljudi, a pršut prodaje po cijeni od 300 eura po kilogramu, mada se ne može kupiti na kilogram, već samo cijeli komad.
Manager.ba












