pršut

Svinje hrani voćem pa pršut prodaje za 300 eura po kg!

Marko Jevtić iz Velike Plane prije nekoliko godina došao je na  ideju svoje svinje toviti potpuno zdravo - voćem i povrćem. Počelo je kada mu je prijatelj zatražio jednu svinju othraniti za njega na prirodan način, pa je on shvatio kako bi tako mogao probati s većim brojem svinja.

 

Opredijelio se za uzgoj domaćih rasa moravki i resavki, koje hrani "bogato": lubenice, trešnje, banane, bundeve, obvezno daje surutku i mliječne prerađevine. Krmače jedino ne vole citruse, limune, naranče i slično, ali se zato sezonskim voćem i povrćem goste svaki dan.

Hrvatski

Festival hercegovačkih delicija u Semberiji

Prvi Festival vina i tradicionalnih proizvoda Istočne Hercegovine pod sloganom "Naše je bolje" održat će se u Bijeljini 25. siječnja u organizaciji Udruženja Hercegovaca Jovan Dučić i Područne gospodarske komore Bijeljina. 

 

Sudjelovat će više od 20 vinarija i proizvođača pršuta, sira iz mijeha, prirodnih voćnih sokova, suhog voća i drugih proizvoda po kojima je poznata Istočna Hercegovina, najavljeno je iz Udruženja Hercegovaca u Bijeljini.

Hrvatski

Zašto dalmatinski pršut dolazi iz Mađarske?

Hrvatska ima 31 proizvod zaštićen na razini EU-a oznakama zemljopisnog podrijetla i izvornosti.

Od deset mesnih proizvoda, zaštićena su čak četiri pršuta: krčki, dalmatinski, istarski i drniški.

Samo proizvođači koji udovoljavaju propisanim uvjetima proizvodnje za pojedinu vrstu pršuta mogu koristiti zaštićene oznake.

Izgleda sjajno, u samom smo europskom vrhu po ovom pitanju, ali zapravo, lijepi podatak o čuvanju kulturne baštine, a pršut to doista jest, krije još jedan naš apsurd.

Hrvatski