TRŽIŠTE RADA
Najtraženija zanimanja u BiH
Manager 26 svibnja, 2023

 

Iz Agencije navode da su ponovo prikupili i objavili podatke zavoda i službi zapošljavanja o najtraženijim zanimanjima u BiH, na osnovu podataka sa evidencija nezaposlenih osoba, a sve s ciljem da olakšaju odluku maturantima koju školu upisati.


Na tržištu rada u BiH i dalje su najtraženiji inženjeri i to IT, softver, elektrotehnike, građevine, zatim diplomirani farmaceuti, doktori medicine – specijalisti, objavila je Agencija za rad i zapošljavanje BiH.

Kada je riječ o visokoobrazovanim osobama, traženi su i diplomirani ekonomisti i pravnici, s tim što zbog hiperprodukcije ovog kadra njih ima i najviše na evidencijama nezaposlenih.

Osim ekonomista i pravnika, i dalje je najveći broj nezaposlenih visokoobrazovanih osoba među kriminalistima, politolozima, žurnalistima, socijalnim radnicima, a tu je i veliki broj profesora engleskog jezika, kao i razredne nastave.


Najveća potražnja za radnicima sa srednjom stručnom spremom je za prodavače i ugostitelje, posebno školovane konobare, a i dalje su traženi operateri za unos podataka i radnici u kol-centrima.

Prema broju zaposlenih sa evidencija veliki broj je i ekonomskih i mašinskih tehničara, medicinskih sestara, ali zbog hiperprodukcije ovog kadra oni su ujedno i najbrojniji na evidencijama nezaposlenih, prenosi Srna.


Najtraženiji među visokokvalifikovanim (VKV) i kvalifikovanim (KV) radnicima su krojači/šivači, varioci, bravari, radnici za jednostavne poslove, kuvari, vozači kamiona, a po broju zaposlenih sa evidencije tu su još i automehaničari i frizeri, s tim da je, opet, zbog hiperprodukcija kadra frizera i automehaničara veliki broj nezaposlenih.

“Ovdje treba uzeti u obzir da je potreba za nekim od navedenih zanimanja daleko veća od nekih drugih. S druge strane najviše nezaposlenih sa VKV i KV kvalifikacijom su prodavači/trgovci, bravari, automehaničari, frizeri, kuvari, a u pojedinim sredinama viškova ima i među konobarima, stolarima, krojačima”, navode iz Agencije.

 

biznis.ba / Manager.ba

Povezani članci

1

2

Tagovi:
Video
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce