AKUMULACIJA UNUTAR OBITELJI
Suvremeni milijarderi nisu zaradili - naslijedili su bogatstvo
Manager Svijet 03 prosinca, 2023

Bogatstvo novopečenih milijardera uglavnom se temelji na nasljeđu, a ne njihovom radu i poduzetništvu, tvrdi švicarska UBS banka. 


Od 137 ljudi koji su postali milijarderi od travnja prošle do istog mjeseca ove godine, njih 53 je od obitelji naslijedilo ukupno 150,8 milijardi dolara. Više je to od 140,7 milijardi dolara koje su napravila 84 nova milijardera koji su svoje bogatstvo stvorili samostalno.

Prvi je to put od kada USB objavljuje godišnje izvješće o bogatstvu najbogatijih.  

 

Novi naraštaj milijardera akumulira više bogatstva kroz nasljeđe nego kroz poduzetništvo.


U izvješću se navodi kako se primjećuje rast broja ovih obitelji u svim dijelovima svijeta. U Aziji i na Pacifiku, prosječno bogatstvo "milijardera nasljednika" bilo je 2 milijarde dolara, a "milijardera poduzetnika" 1,6 milijardi dolara. U SAD-u, "nasljednici su raspolagali s 2,2 milijarde dolara naspram 1,5 milijardi dolara "poduzetnika". U Europi, Bliskom istoku i Africi (EMEA), prosječno bogatstvo "nasljednika" dosezalo je 4,4 milijarde dolara – dvostruko više od 2,2 milijarde dolara koliko su imali "poduzetnici", piše Guardian.

Broj milijardera diljem svijeta porastao je za 7% i danas ih je 2.544. Njihovo zajedničko bogatstvo poraslo je za 9% na 12 milijardi dolara. Usporedbe radi, to je oko četiri puta više od BDP-a Velike Britanije.

"Kako sve veći broj starijih biznismena navršava više godina, tako odgovornost počinje prelaziti na njihove nasljednike, potičući potencijalne buduće multigeneracijske obitelji milijardera. Ova primopredaja bogatstva je bila očekivana, ali UBS-ovo izvješće o ambicijama milijardera za 2023. pokazuje kako dobija novi zamah.

UBS predviđa kako će, tijekom narednih 20 do 30 godina, preko 1.000 današnjih milijardera vjerojatno prenijeti više od 5,2 trilijuna dolara svojim nasljednicima. 


Manager.ba

Povezani članci

1

2

Video
ALISA GEKIĆ, LINK
LiNK je kreirao više od 4.000 radnih mjesta
"IMAM IDEJU" - MARIJA ĆEŠKIĆ
Coralov "Marshal plan" i branding Hercegovine mogu biti rješenje
IVICA JAKIĆ
Od fotografa glazbenih zvijezda do vizionara goriva budućnosti
Savjeti