NOGOMETNO TRŽIŠTE BIH
Samo jedan klub s privatnim kapitalom, hercegovački klubovi vrjedniji
Manager BiH 10 lipnja, 2024

U domaćem nogometu samo je jedan klub u privatnom vlasništvu, nijedan nije u 100% stranom vlasništvu, a klubovi iz Hercegovine imaju ukupnu vrijednost veću od svih ostalih klubova i najvišem rangu natjecanja... 

 

Podaci iz javno dostupnih financijskih izvješća pokazuju kako su Vincent Tan, malezijski milijarder i američki investitor bh. podrijetla Ismir Mirvić, jedini većinski investitori i vlasnici upravljačkih uloga u nekom nogometnom klubu u Bosni i Hercegovini, u FK Sarajevo.

Tan je postao većinski vlasnik FK Sarajevo 2013. godine. Tan pje prije pet godina upravljanje klubom prepustio Vijetnamcu Nguyenu Hoaiju Namu, koji je od Tana kupio 60 od 90% upravljačkih prava, a preostalih 10 % zadržali su bh. investitori. Nakon odlaska Vijetnamca, Tan ponovo postaje vlasnik ranije prodanih dionica, a u klub kao investitor ulazi bh. poduzetnik Ismir Mirvić, koji je danas Predsjednik kluba i posjeduje 49,13% upravljačkih prava, jednako kao i Tan. Preostalih 1,74 posto imaju ostali ulagači.

"Pitanje vlasništva sportskih kolektiva u Bosni i Hercegovini u ovom trenutku je kočnica ulasku stranog kapitala u sport u Bosni i Hercegovini. Dok su diljem Europe i svijeta klubovi mahom postali privatne kompanije, koje pored sportskih uspjeha doživljavaju i financijski procvat, svi sportski kolektivi u našoj zermlji registrirani su kao udruge građana, te samim tim posluju sa “svezanim rukama” jer ne mogu na optimalan način koristiti sve resurse kako bi ulagači bili sigurni kako će njihova ulaganja eventualno biti vraćena, ili iskorištena na način na koji ulagači žele”, pojasnio je nedavno za Forbes BiH, Haris Mrkonja, urednik sportskog programa na N1.


Udruge građana, a ne tvrtke

Naglašava kako privatizaciju sportskih kolektiva u bilo kom sportu u BiH sprječava važeći zakon o sportu, koji ne dozvoljava pojedincima da umjesto upravljača postanu vlasnici.

U prosincu 2021. godine M.T.Abraham Group postao je generalni sponzor HŠK Zrinjski na razdoblje od pet godina. Amiru Gross Kabiri, izraelski biznismenu na čelu M. T. Abraham Groupa, postao je tada član Uprave najuspješnijeh nogometnog kluba u BiH. MT Abraham Group postao je generalni sponzor i Kabiri ušao u upravljačku strukturu, ali niti MT Abraham group niti kabiri nisu ušli u vlasničku strukturu kluba, 

“Jednako kao i svi ostali klubovi i HŠK Zrinjski je udruga građana, koje imalo sreću pronaći entuzijastičnog ulagača, ili sponzora koji će izdvojiti sredstva kako bi klub napredovao” kaže Mrkonja.

 

 

 


Nemoguće je osporiti, govori Mrkonja, kako ulazak stranog kapitala, kakvu on god poziciju sa sobom nosio u sportskim kolektivima, pomaže klubovima i sportu općenito se razvijati, no trenutna zakonska ograničenja u Bosni i Hercegovini sasvim sigurno naše područje čine neatraktivnim za strana ulaganja.

Sinan Sinanović dugogodišnji sportski novinar i sportski analitičar kaže kako je otvaranje nogometa u Bosni i Hercegovini prema stranim investitorima neminovnost ukoliko se želi podići razina natjecanja, infrastrukture i cjelokupnog razvoja sporta u zemlji. Strane investicije donose svjež kapital potreban za unaprijeđenje nogometne scene u BiH.

"Primjer Maribora, pokazuje koliko je slovenska nogometna scena otvorila vrata ulagačima iz Amerike, Španjolske, Truske… U slovenskim klubovima najmanje je Slovenaca, i taj koncept je svugdje u svijetu prisutan, bez ulaska stranog kapitala nema napretka, sve drugo je socijala koja ima svoj vijek trajanja”, kaže Sinanović. 


Koliko vrijede bh klubovi?

Prema transfermarktu HŠK Zrinjski, FK Sarajevo, FK Borac, FK Velež, NK Široki Brijeg i FK Željezničar pet je najbolje rangiranih klubova (Velež i Široki dijele poziciju), po tržišnoj vrijednosti.

 


1. HŠK Zrinjski, 9,25 milijuna eura (17,6 milijuna KM)

Mario Ćuže igrač je čiju vrijednost na tržištu transfermarkt rangira na mjesto broj 1 u Bosni i Hercegovini, i ona je milijun eura, drugi igrač s najvećom tržišnom vrijednošću je Nemanja Bilbija sa 700.000 eura (1.369.00 KM)


2. FK Sarajevo, 8,20 milijuna eura (15.646.000 KM)

U klubu s Koševa najveću tržišnu vrijednost na kraju 2023. godine imao je Renan Oliveira (milijun eura) dok je drugorangirani Ajdin hasić sa 800.000 eura (1.560.000 KM).


3. FK Borac, 6.25 milijuna eura (11.734.000 KM)
U redovima aktualnog prvaka, najveću trđišnu vrijednost ima Milan Makarić 500.000 eura.


4. FK Velež, 4,80 miilijuna eura (7.823.000 KM)

U drugom mostarskom klubu vrijednost tri igrača procijenjena je na isti iznos, 400.000 KM: Giorgia Guliashvilia, Ante Oreča i Osmana Hadžukića.


5. NK Široki Brijeg, 4,80 milijuna eura (7.823.000 KM)

U trećem klubu iz Hercegovine na popisu najvrijednijih, najveću vrijednost u svinnju 2024. godine od igrača imao je Marijan Čavar 500.000 eura.

 

Klubovi iz Hercegovine rezultatski i financijski uspješniji

Osim što se na popisu pet najvrijednijih nogometnih klubova u Bosni i Hercegovini po Transfermarktu nalaze čak tri iz Hercegovine, u Premijer ligi natječe se 6 klubova iz Hercegovine od ukupno njih 12. U Hercegovini živi oko 10% stanovnika naše zemlje. Najtrofejniji klub, HŠK Zrinjski, dolazi iz Hercegovine.

Prema Transfermarktu ukupna vrijednost igrača hercegovačkih klubova doseže 29,5 milijuna KM.


Manager.ba

 

Povezani članci

1

2

Video
ANER KRUŠKONJA, OBRTNIČKA KOMORA HNŽ
Koliko se danas isplati biti obrtnik
DAMIR UZUNOVIĆ, BUYBOOK
Mi smo išli naopačke
JASMIN BADŽAK, EUROSJAJ
Moj radni dan traje 24 sata, ali uživam u svom poslu!