MARKETING
Sa oglašivačkim budžetom od $0, TESLA se upisala u historiju marketinga
Manager.ba/media-marketing.com Svijet 09 veljače, 2018

 

SpaceX program je ove sedmice lansirao jednu od svojih raketa u svemir, a jedan od putnika bio je i Tesla Roadster, službeno prvi automobil u svemiru.

Elon Musk je ovog utorka uspio ubiti dvije marketinške muhe jednim udarcem, s prvim uspješnim testnim lansiranjem svoje Falcon Heavy rakete, perjanice njegovog privatnog SpaceX svemirskog programa, ali i sa sadržajem koji je raketa odnijela u svemir – Tesla Roadster automobil, kojeg vozi lutka pod nadimkom Starman. Ovo je prvi automobil u svemiru u historiji.

Pored toga što je lansiranje očito bilo jedan od najdramatičnijih trenutaka u livestreamingu do sada, zapravo će YouTube stream uživo iz Muskova osobnog crvenog Roadstera koji kruži oko Zemlje vjerovatno privući najviše pažnje i donijeti najveću promociju za Muskovu kompaniju električnih automobila. Već je dobro poznato kako Tesla „nema budžet za oglašavanje", a ipak uspjeli su se definitivno upisati u historiju automobilskog marketinga.

Čitava stvar donekle podsjeća na Red Bull-ovu Stratos misiju, u kojoj je padobranac Felix Baumgartner skočio iz balona sa visine od 24 milje, i sigurno sletio na zemlju. I ta akcija je bila prikazivana uživo širom svijeta, uz intenzivno Red Bull brendiranje.

Usporedbe radi, Teslin potez nije toliko otvoreno brendiran njihovim logoima, ali je svakako ambiciozniji. Zahtijevao je oko 500 miliona dolara ulaganja SpaceX-a kako bi se osigurao uspješan razvoj i lansiranje Falcon Heavy rakete.

Musk je bio relativno umjeren kada je u pitanju uloga Roadstera u testnom letu, te je jednostavno tweetao link livestreama s komentarom: „Navodno se u orbiti zemlje nalazi neki automobil.“

Većina razgovora na društvenim mrežama povodom lansiranja SpaceX-a i epskog putovanja Tesla Roadstera bila je pozitivna, a mnogi gledaoci su jednostavno bili uzbuđeni zbog toga što se Amerika ponovo ambiciozno vraća u svemir.

Automobil sada ima dugo putovanje ispred sebe, krećući u orbitu oko sunca, a zatim i mnogo dalje od svoje matične Zemlje. Izvorni plan bio je da ode gotovo 250 miliona milja od Zemlje i da se približi Marsu, piše Space.com. Međutim, raketa koja nosi automobil je premašila cilj, što znači da će proći kroz Marsovu orbitu i ući u asteroidni pojas.

  • LRC d.o.o. Sarajevo
  • Connect Agencija
  • Connect Agencija
  • LRC d.o.o. Sarajevo
Povezani članci

1

2