ALDI OSVAJA AMERIKU
Njemački trgovački lanac nezadrživo raste u SAD-u
Manager Svijet 21 studenog, 2023

U SAD-u Aldi posluje od 1976. godine. No, tek sada, nakon desetljeća tihog, postepenog rasta u SAD-u, ovaj lanac je krenuo u apsolutni napad.

 

Drži prvo mjesto kao najbrže rastući lanac trgovina mješovitom robom u SAD-u, prema broju trgovina i trebao bi dosegnuti 2.500 lokacija do kraja sljedeće godine. Prije samo deset godina, Aldi je imao nešto manje od 1.300 trgovina u SAD-u. Usporedbe radi, lider na tržištu Walmart ima više od 4.500 trgovina u SAD-u, dok Kroger ima više od 2.700.

 

Aldi posluje u Europi više od 100 godina. U Njemačkoj je glavni konkurent Lidlu s kojim ima veoma sličnu poslovnu strategiju.

Aldi je postao najzanimljiviji među potrošačima u SAD-u zahvaljujući niskim cijenama, proizvodima robnih marki u trgovinama i pojednostavljenim, malim maloprodajnim mjestima u 38 američkih država.

Aldi ima manji izbor od uobičajenog. Dok glavni prodajni lanci u SAD-u mogu imati više od 30.000 proizvoda na zalihama po trgovini, Aldijev izbor je smanjen na oko 1.600.

U intervjuu za Wall Street Journal, predsjednik Aldija Dave Rinaldo podijelio je sažeti opis smanjenog pristupa svoje firme poslovanju trgovine mješovitom robom.

– Radi se o jednostavnosti. Radi se o učinkovitosti. Radi se o dosljednom iskustvu, cijelo vrijeme – rekao je Rinaldo.

Ta jednostavnost uključuje pristup „u stilu skladišta“ radi održavanja opskrbe Aldijevih prodajnih mjesta. Većina robe se nudi na policama odmah nakon vađenja iz kutija u kojima je stigla.

Skroman obim robe i Aldijeva sklonost manjim prodajnim prostorima pomažu minimizirati režijske troškove, štedeći firmi novac, što se prenosi na kupce u diskontnim cijenama.

Rinaldo je rekao da je firma postigla veliki uspjeh u privlačenju novih kupaca kada je američka ekonomija upala u krizu, navodeći priljev novih kupaca željnih popusta nakon finansijske krize 2008. koji su ostali uz Aldi čak i nakon što se ekonomija oporavila.

Aldi provodi svoju strategiju rasta kroz izgradnju novih trgovina i akvizicije.

Još u svibnju firma je objavila planove za kupovinu 397 supermarketa na jugoistoku koji posluju pod brendovima Winn-Dixie i Harveys. Nakon objave dogovora, Aldi je podijelio svoje planove za pretvorbu nekih od novostečenih prodajnih mjesta u Aldijeve trgovine, dok će druga nastaviti raditi kao Winn-Dixie ili Harveys supermarketi.

 

biznisinfo.ba / Manager.ba

Povezani članci

1

2

Najnovije vijesti
Video
STIPE KRIŠTO, B KRUG
Birao je: Njemačka ili Livno
DR. GORAN ĐUZEL, POLIKLINIKA VITALIS
Javni zdravstveni sustav mora biti zdrav
JOSIP MARTINOVIĆ
Hercegovačka vina imaju dobru cijenu, vrijeme je za sljedeću razinu