Aldi

Kako njemački lanci Aldi i Lidl bacaju na koljena ostalu konkurenciju?

Lidl i Aldi dva su njemačka pobjednička modela supermarketa s popustom, diskont rudnici jeftine robe sa superniskim cijenama, ograničenim asortimanom i ciljanom ponudom sa često vlastitim markama proizvoda, jeftinijim od poznatih brendova, pa kupci za manje novca dobivaju više.

Iako ih smatraju trgovinama za siromašne, u Velikoj Britaniji nude i jastoge, a u SAD-u su izazvali kaos zbog cijena 20 posto nižih od domaćih supermarketa. 

Kupujete li u Lidlu, znate kako izgleda njihova trgovina.

Hrvatski

Tesco osniva novu firmu da parira Lidlu i Aldiju

Britanski maloprodajni gigant Tesco navodno planira osnovati novu kompaniju kako bi parirao njemačkim trgovcima Lidlu i Aldiju.

Prema pisanju The Sunday Timesa, Tesco radi s konsultantskom firmom Boston Consulting Group kako bi kreirao brend koji će ponuditi proizvode po nižim cijenama od njemačkih lanaca.

Britanski lanac je navodno zamolio dobavljače da potpišu ugovor i da ne otkrivaju detalje o ovom projektu.

Hrvatski

Ovo su najveće maloprodajne kompanije na svijetu

Revizorska i analitička kuća "Deloitte" napravila je nedavno analizu 250 najvećih maloprodajnih lanaca na svijetu, rangranih po ukupnim prihodima.

Iz dokumenta se vidi da je ubjedljivo najveći trgovinski lanac na svijetu američki "WalMart", koji ima godišnje prihode od čak 485 milijardi dolara, po čemu je daleko ispred konkurencije.

Hrvatski

Firma iz Maglaja izvozi za veliki Aldi, radit će za Nestle, Bosch, Siemens…

Firma ADV PAX Lutec d.o.o., izvozno orijentirani proizvođač limenih kutija i ambalaže sa sjedištem u Maglaju, uspješno je isporučio prvu seriju proizvoda kupcu iz EU, i to njemačkom maloprodajnom gigantu Aldiju.

Kompanija ADV PAX Lutec d.o.o. je u Maglaju započela sa radom 2017. godine uz pomoć Europske unije (EU) i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH.

Ukupna vrijednost investicije iznosila je 800.000 KM, a testna proizvodnja počela u kolovozu 2017. godine.

Hrvatski

Britanija na udaru: Njemački giganti preuzimaju tržište

Njemački maloprodajni lanci Aldi i Lidl u velikoj su ekspanziji širom svijeta, a na njihovom „udaru“ našla se i Velika Britanija.

Prema najnovijim podacima organizacije Kantar Worldpanel, koje prenosi BiznisInfo, ova dva lanca imala su ubjedljivo najbrži rast na britanskom tržištu ove godine.

Iako domaći lanci i dalje drže najveći dio tržišta, njihova stopa rasta je mnogo manja od one njemačkih giganata.

Aldi je najbrže rastući lanac na britanskom tržištu sa stopom od 15,1 posto, dok je Lidl porastao za 14,5 posto.

Hrvatski