KOMPANIJE
Na listi 100 najvećih u JIE ostala samo jedna bh. kompanija
manager.ba/biznisinfo.ba BiH 18 listopada, 2021
Izvor fotografije:
biznisinfo.ba

Na listi je prethodnih godina bila još jedna kompanija iz Bosne i Hercegovine a to je Holdina d.o.o. Sarajevo no nje ove godine nema na listi.

 

Tuzlanska kompanija Bingo našla se i ove godine na listi 100 najvećih kompanija u Jugoistočnoj Europi, pokazuje najnoviji izvještaj TOP 100 SEE koji je objavio SeeNews.

Bingo se, po prihodima, nalazi na 92. mjestu s ukupnim prihodima od 620,2 milijuna eura što je blagi pad u odnosu na prošlu godinu kada je s prihodima od 636 milijuna eura tuzlanska kompanija zauzimala 91. mjesto.

Prema neto dobiti, Bingo je na ovoj listi na 36. poziciji. Ona je u 2020. godini iznosila 34,9 milijuna eura što je smanjenje u odnosu na 2019. godinu kada je neto dobit iznosila 47,8 milijuna eura.

Na listi je prethodnih godina bila još jedna kompanija iz Bosne i Hercegovine a to je Holdina d.o.o. Sarajevo no nje ove godine nema na listi.

Na listi je do 2018. godine bila i Elektroprivreda BiH, no na listi za 2019. i 2020. godinu je nema.

Inače, SEE TOP 100 vrši rangiranje po prihodima nefinancijskih kompanija iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Moldavije, Rumunije, Srbije i Slovenije.

Treba napomenuti da su banke, osiguravajuće kompanije i nekretninski fondovi isključeni iz ovog rangiranja.

Pad prodaje i prihoda zbog covida

Najveće kompanije u jugoistočnoj Europi (SEE) zabilježile su jednocifreni pad prodaje u 2020., ali je njihov profit smanjen za četvrtinu uslijed globalnog ekonomskog pada izazvanog Covidom, pokazuje najnovije rangiranje SEE TOP 100.

Ukupni prihod kompanija SEE TOP 100 pao je za 7% na 120 milijardi eura (139 milijardi dolara), u poređenju s rekordnih 129 milijardi eura u godini ranije.

Iako je pad prodaje najvećih kompanija u regiji bio skroman, njihova ukupna dobit pala je za četvrtinu na 3,5 milijardi eura, brišući tri godine dobitka.

Dacia i dalje na vrhu

Automobil Dacia, jedinica francuskog Renaulta, sedmu godinu zaredom vodi na ljestvici iako su joj prihodi pali za 26% na godišnjem nivou na 3,8 milijardi eura, a dobit se više nego prepolovila na 61 milijun eura.

Povezani članci

1

2

Tagovi:
Video
Željko Kiauta, poduzetnik iz Francuske
Od nogometnih škola Veleža i Lyona do platforme Sportiw
DAVORIN VIDAČKOVIĆ, GUMA M
Izazov je i užitak voditi tvrtku simbol automobilske branše
IVICA SIVRIĆ, REDAH
Javni sektor je često u sukobu umjesto u partnerstvu s privatnim