ZA 4,3 MILIJARDE EURA
Mađarska i francuski Vinci kupili aerodrom u Budimpešti
Manager Svijet 09 lipnja, 2024


Kao 39. najprometniji u EUropi, aerodrom se smatra draguljem mađarske turističke i logističke industrije. 
Mađarska i francuski Vinci kupili su aerodrom u Budimpešti, a prema ugovoru cijena je iznosila 4,3 milijarde eura.  


Kupci su platili 3,1 milijardu eura za aerodrom i preuzeli neto dug od 1,2 milijarde eura, navodi se u saopštenju vlade.
Prodavači su bili AviAlliance GmbH, njemački operater, kao i singapurski državni fond GIC Pte i kanadski Caisse de Depot et Placement du Quebec.
Mađarska je kupila 80 posto udjela u aerodromu, dok je Vinci preuzeo ostatak. Sporazum, koji je odobrila Europska unija, zatvoren je nakon potpisivanja.
Kao 39. najprometniji u Europi, aerodrom se smatra draguljem mađarske turističke i logističke industrije. Budimpešta je imala u prosjeku 307 dnevnih letova do danas, isto kao i Prag, prema podacima Eurocontrola.
Budimpeštanski aerodrom procjenjuje da će ove godine privući blizu 17 miliona putnika, u odnosu na 14,7 miliona prošle godine.

Aerodrom je 2023. godine ostvario profit od 74 miliona eura nakon što su se prihodi na godišnjem nivou povećali za 20 posto na 338 miliona eura. Radio je pod koncesijom koja ističe 2080. godine.

Za Vincija, udio u Budimpešti je dio agresivne ekspanzije koja jača njegovu tvrdnju da bude vodeći svjetski operater privatnog aerodroma.

Francuski gigant ima 70 aerodroma širom svijeta, prema njegovoj web stranici, među kojima su objekti u Francuskoj i Portugalu i značajne operacije u Latinskoj Americi.

U travnju, Vinci je pristao da kupi većinski udio u Edinburškom aerodromu za 1,3 milijarde funti (1,6 milijardi dolara), čime je proširio svoje prisustvo u Velikoj Britaniji nakon kupovine većinskih udjela u London Getwiku i Belfast International od 2018.

 

akta.ba / Manager.ba

Povezani članci

1

2

Video
ANER KRUŠKONJA, OBRTNIČKA KOMORA HNŽ
Koliko se danas isplati biti obrtnik
DAMIR UZUNOVIĆ, BUYBOOK
Mi smo išli naopačke
JASMIN BADŽAK, EUROSJAJ
Moj radni dan traje 24 sata, ali uživam u svom poslu!
Savjeti