ZAKON STUPIO NA SNAGU
Građani mogu proizvoditi i predavati struju u mrežu - NE i prodavati za novac
Manager BiH 07 studenog, 2023

Objavom Zakona o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije Federacije Bosne i Hercegovine u Službenim novinama Federacije Bosne i Hercegovine, građani nastanjeni u Federaciji BiH dobili su mogućnost proizvoditi električnu energiju, a viškove predavati u mrežu.

 

Zakonom je otvorena mogućnost građanima Federacije BiH proizvoditi električnu energiju iz obnovljivih izvora, a višak predavati u mrežu u obliku energetskog ili monetarnog kredita.

Sa ranije objavljenim Zakonom o električnoj energiji i Zakonom o energiji i regulaciji energetskih djelatnosti kompletiran je set energetskih zakona sukladan energetskoj politici EU.

Do početka primjene zakona potrebno je pripremiti podzakonska rješenja i akte. Rok za njihovu izradu je šest mjeseci.

Zakonom se, između ostalog, pojednostavljuju administrativni postupci za izgradnju i rad proizvodnih postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije, primarno solarnih elektrana i vjetroelektrana, kao i uvođenje novih kategorija sudionika i djelatnosti na tržištu električne energije, te uvođenje novih prava i mehanizama za osnaživanje i zaštitu krajnjih kupaca električne energije. 

Krajnji kupac ima pravo priključiti elektranu koja koristi obnovljive izvore energije na unutarnje električne instalacije svog objekta za potrebe vlastite potrošnje. Instalirana snaga elektrane, ne može biti veća od odobrene priključne snage objekta, a maksimalno 150 kW.


Što je i tko može biti prosumer?

Prosumer je krajnji kupac električne energije, a istovremeno i proizvođač struje iz obnovljivih izvora energije za dio svojih potreba. Pojednostavljeno, domaćinstvo koje bude proizvodilo struju npr. u svojoj solarnoj elektrani instaliranoj na krov kuće, moći će tu struju trošiti za svoje potrebe, a višak predavati u javni distribucijsku mrežu.

Ako prosumer preda više struje u mrežu nego što je preuzeo, razlika između predane i preuzete električne energije prenosi se u sljedeće obračunsko razdoblje u korist prosumera, u obliku energetskog kredita (u kWh) ili monetarnog kredita (u KM).

Iznimno je važno naglasiti kako prosumer za predani dio električne energije ne može dobiti novac!. Dobija kredit za potrošnju u vrijednosti predane struje.


 

Zajednice obnovljive energije

Uz prosumere, zakonom se uvodi i pojam zajednica obnovljive energije koje bi omogućile građanima ujediniti se i zajedno graditi postrojenja za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora energije.

Zakon pojednostavljuje proceduru priključenja proizvodnih objekata koji proizvode električnu energiju iz obnovljivih izvora instalirane snage do (i uključivo) 23 kW i koriste se za vlastite potrebe.

Predviđeni su i poticaji za one koji namjeravaju struju proizvoditi iz obnovljivih izvora energije. Bit će omogućeno formiranje energetske zajednice kao pravne osobe kojeg čine domaćinstva, kompanije, lokalna samouprava (grad ili općina) i javne ustanove. 


Manager.ba

Video
ALISA GEKIĆ, LINK
LiNK je kreirao više od 4.000 radnih mjesta
"IMAM IDEJU" - MARIJA ĆEŠKIĆ
Coralov "Marshal plan" i branding Hercegovine mogu biti rješenje
IVICA JAKIĆ
Od fotografa glazbenih zvijezda do vizionara goriva budućnosti
Savjeti