MILIJUNAŠI
BiH ima oko 600 milijunaša i skoro stotinu multimilijunaša
Manager.ba/bljesak.info BiH 16 siječnja, 2021
Izvor fotografije:
bljesak.info

Jaz između bogatih i siromašnih samo se povećava. I dok netko ima za automobil od pola milijuna maraka, većina građana živi na rubu egzistencije.

 

Svako vrijeme nosi svoje breme, ali ono se ne dijeli jednako bar u BiH, piše RTVBN.

U vrijeme svake krize najviše je ispaštao običan narod, tako je i sada.

I posljednja korona kriza najmanje je pogodila one s dubokim džepom, kao i one u državnim jaslama.

S druge strane, brojna mala poduzeća su zatvorena, a radnici ostali i bez crkavice koju su zarađivali.

Za to vrijeme dok tonu u sve veće siromaštvo, vlastitim očima gledaju kako bogatstvo bogatih još raste. A teret nepravde postaje sve teži.

“Podaci govore da u BiH ima oko 600 milijunaša i skoro stotinu multimilijunaša koji raspolažu s oko pet milijardi KM, što dovoljno govori koliki je jaz između bogatih i siromašnih. Također, govori i o tome da su zakazale institucije koje bi trebalo da vode računa i o enormnom bogaćenju, ali i o ljudima koji su u stanju socijalne potrebe“, rekao je za RTVBN sociolog Vladimir Vasić.

''Kad govorim da treba da vode računa o ljudima koji se enormno bogate prvenstveno mislim sa zakonskog aspekta, da se ispita na koji način ti ljudi dolaze do velikih iznosa novca, na koji način šire svoje bogatstvo, na koji način se enormno bogate'', kaže Vasić.

''Potrebno je urediti sustav na način ravnomjerne raspodjele. Postoji sustav socijalnih davanja, ali ta politika ne može biti presudna za suzbijanje ovog fenomena. Socijalna davanja moraju biti usmjerena na radno nesposobno stanovništvo, dakle umirovljenicima, invalidima i nekim drugim kategorijama koji nisu radno sposobni. Država treba da osigura mogućnost radno sposobnog stanovništvu da radi i zarađuje za svoj život'', kaže ekonomista Mirjana Orašanin.

Međutim, veliki problem u BiH je što najveći dio radnika ne može zaraditi za normalan život bez mnogih odricanja i što je velikim dijelom i radnička klasa na ivici siromaštva. Sit gladnom ne vjeruje. Pa tako i ne čudi mnogo podatak da je za najskuplji automobil u prošloj godini izdvojeno preko pola milijuna maraka, te da je u godini korone skočio i uvoz srebra, zlata i dragulja u BiH.

''Oni koji su bogati oni nemaju mjere, koriste svoje bogatstvo, raskoš dok ostali se bore za preživljavanje. Dakle, nema svijesti, a prvenstveno svijest treba probuditi kod političara koji treba da uvedu novu politiku. Taj trend promjena polako dolazi u BiH. Vidjet ćemo u kojoj će se mjeri to razvijati, ja sam optimista. Mislim da su promjene u BiH neminovne'', smatra Orašanin.

''Prosto moramo da budemo društveno odgovorni svake dvije, odnosno četiri godine, u tom demokratskom smislu da budemo odgovorni da nešto promijenimo'', ističe Vasić.

Kriza u Bosni i Hercegovini nažalost će potrajati. Kako god, krizu će osjetiti najugroženiji i najsiromašniji. A krize nije bilo niti će je ikada biti za one koji voze automobile od nekoliko stotina tisuća maraka, opuške otresaju u pepeljaru od nekoliko hiljada maraka, a za nerad bivaju čak i nagrađeni, prenosi RTVBN. 

Video
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce