POZITIVAN PRIMJER
Azra Likić: Uz malo hrabrosti od hobija napravila posao i otvorila vlastitu agenciju
manager.ba/biznisinfo.ba BiH 10 studenog, 2021
Izvor fotografije:
biznisinfo.ba

Azra Likić je osnovala agenciju za organizaciju događaja, prvenstveno vjenčanja – Zuzu Weddings & Events. Azra je rođena na Dan žena i po struci je magistar turizma i zaštite životne sredine.

 

Radi dosta dugo, još od srednje škole kada je radila aktivnu praksu u jednom hostelu što ju je na kraju dovelo do rada u hotelskoj grupaciji Europe gdje je bila menadžer prodaje.

Azra je jedna od 15 sudionica projekta #go4digitalidentity koji realizira Inovativni centar Banja Luka uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih država u Bosni i Hercegovini. Projekt je zamišljen kao podrška poduzetnicama od 19 do 40 godina starosti koje nude svoje proizvode/usluge u BiH, a koje su zbog pandemije izazvane virusom COVID 19 suočene s poteškoćama u svakodnevnom poslovanju.

Kako ste došli na ideju za pokretanje biznisa?

Ljubav prema organizaciji događaja se desila spontano i nastala je prije nekih pet godina. No, uvijek je bila nekako po strani kao hobi a ponajviše zbog nesigurnosti i nedostatka hrabrosti za jedan sasvim novi korak.

Ali, desilo se i to. Odlučila sam se da se maksimalno posvetim poslu koji volim, da svu svoju energiju i trud usmjeravam u ono što me čini sretnom i tako je zapravo nastala Zuzu Weddings & Events, agencija za organizaciju vjenčanja i drugih događaja.

Što ćete nuditi na tržištu?

Ja sam organizatorica vjenčanja i moj posao je da mladenci uživaju u danu i momentima koji se više neće ponoviti. Proces do samog vjenčanja koji je zapravo kruna rada i truda je dosta dug i nije svima zabavan i jednostavan. Mnogim parovima planiranje predstavlja stres i brigu što je apsolutno razumljivo jer iziskuje mnogo rada, a većina njih su zaposleni. Zato sam ja tu. Tu sam da preuzmem sav teret, brigu i stres na sebe a da svoje klijente poštedim i pružim im jedno uzbudljivo putovanje do samog cilja kada će jedno drugom reći DA.

Zuzu Vjenčanja su vjenčanja od A do DA, moj angažman podrazumijeva potpuno planiranje tokom kojeg pronalazim idealne lokacije, bendove, fotografe, najljepši ukus torte, osmišljavam idejne koncepte i predlažem dekoracije, pomažem pri izradi protokola i još mnogo sitnih detalja koje nam iskoče u tom procesu planiranja. Uz moj angažman moji klijenti su oslobođeni svake brige, jer sam ja tu i dajem sve od sebe da će se sve kockice posložiti i napraviti jedan savršen mozaik. Na sam dan vjenčanja pratim sve pripreme, provjeravam dobavljače, reagiram ako nešto krene po zlu i za kraj dočekujem goste i tu sam da im ništa tijekom večeri ne zafali.

Kako je korona utjecaj na vaše poslovanje, s kojim izazovima ste se susrele, kako ste ih nadišle?

Kao i mnoge druge djelatnosti korona nas je usporila, ali je i donijela nova iskustva a to je rad na manjim, intimnijim vjenčanjima koja su zaista toliko magična da sam u jednom trenutku razmišljala da se posvetim samo mini vjenčanjima.

Što je za vas značilo učešće u ovom programu, što ste naučile, da li možete to znanje primijeniti?

Kroz projekat #go4digitalidentity sam dobila priliku da naučim mnogo o samom predstavljanju u digitalnom svijetu što mi mnogo znači jer i bez korone moj osnovni kanal komunikacije je upravo digitalni svijet i društvene mreže. 

Što biste poručili drugim ženama koje žele da pokrenu vlastiti biznis?

Tijekom kampa sam imala priliku da se uvjerim da rečenica ‘žena je ženi vuk’ zaista nema smisla, jer sam upoznala 15-ak divnih žena koje jednako vole svoj posao kao što ja volim svoj i koje su vjetar u leđa. Tako i ja želim biti nekom vjetar u leđa, pa makar to bila ista djelatnost, da naprave taj korak i budu žene poduzetnice jer mi smo žene i možemo sve!

 

Povezani članci

1

2

Tagovi:
Najnovije vijesti
Video
"IMAM IDEJU" - MARIJA ĆEŠKIĆ
Coralov "Marshal plan" i branding Hercegovine mogu biti rješenje
IVICA JAKIĆ
Od fotografa glazbenih zvijezda do vizionara goriva budućnosti
JELENA ČAČULOVIĆ, WELTPLAST
Tvrtku tretiramo kao dijete u obitelji