POSLOVNI PUT MOĆNOG BIZNISMENA
Ako preuzme Fortenovu, Vujnovac će upravljati s 13 milijardi eura
Manager Regija 02 prosinca, 2023
Izvor fotografije:
Ilustracija Manager.ba

Lani je ENNA završila godinu s osam milijardi eura prometa, a konsolidirani prihodi Fortenove iznosili su 5,4 milijarde eura. Pavao Vujnovac uskoro će u svojim rukama držati obje kompanije...

 

ENNA grupa i Fortenova su prema prihodima dvije najveće poslovne grupacije u Hrvatskoj. Lani je ENNA završila godinu s osam milijardi eura prometa, a konsolidirani prihodi Fortenove iznosili su 5,4 milijarde eura. Pavao Vujnovac uskoro će u svojim rukama držati obje kompanije. Jedini čovjek koji će biti moćniji od njega bit će ministar financija Marko Primorac jer upravlja državnim proračunom od oko 28 milijardi eura

Ono što se najavljivalo u srijedu, postalo je i službeno. Vujnovac je preko svoje tvrtke Open Pass krenuo u preuzimanje većinskog udjela u Fortenova grupi. 


Temelj carstva prvi mu je posao

Pavao Vujnovac, po struci diplomirani ekonomist, je svoj prvi, a pokazalo se i zadnji, posao dobio s 33 godine, kada se putem natječaja u veljači 2006. zaposlio u PPD-u u Vukovaru.

PPD je tada bio mali regionalni distributer plina u vlasništvu njemačkog energetskog diva E.ON-a. Tvrtka je posjedovala 600 kilometara plinske mreže, izgrađene kreditom od 17 milijuna eura. Kako posao nije išao, kredit ju je 'ubijao'. Nijemci su se odlučili povući i tražili su tko će preuzeti tvrtku i njezine povelike dugove. Vujnovac je odlučio riskirati. Preuzeo je PPD 2010., ali je i dalje ostao u vezi s E.ON Ruhrgasom, jednim od najvećih trgovaca plinom u Europi, pripremajući se za liberalizaciju tržišta plina u Hrvatskoj.

Prvi veliki ugovor, u suradnji s E.ON-om, sklopio je krajem 2011. sa zagrebačkom Gradskom plinarom, a već iduće godine PPD je počeo opskrbljivati dva najveća potrošača prirodnog plina u Hrvatskoj – HEP i kutinsku Petrokemiju. Krajem 2012. PPD postaje lokalni partnerruskom Gazpromu, što mu omogućava još konkurentniju cijenu plina. Sve je to dovelo do munjevitog rasta poslovanja.

Svoj uzlet Vujnovac je u razgovorima za medije pripisivao tome što je među prvima shvatio kakve sve prilike donosi liberalizacija tržišta plina i spremnošću da stječe znanje.

'Učio sam putem od Nijemaca jer su oni tad bili vlasnici PPD-a. Puno toga se promijenilo kad sam počeo ići u Budimpeštu. Mađarska je već imala liberalizirano tržište plina, a u Hrvatskoj nije bilo nikakvog znanja. Zatim sam otišao u London, pa u Njemačku, u Düsseldorf, gdje je centrala E.ON-a, i učio na njemačkom energetskom tržištu. Hrvatskim poduzetnicima inače nedostaje edukacija u smislu globalnih trendova', rekao je Vujnovac.


Grupa ENNA

Od 2010. do danas Vujnovac je izgradio grupu ENNA, fokusiranu na tri glavna sektora: energetiku, logistiku i prehranu.

Preko holding kompanije Energia naturalis upravlja s 20-ak tvrtki s različitim portfeljima – od nabave i veleprodaje plina do logistike, željezničkog kargo prijevoza te otkupa i prerade voća i povrća.

Vujnovčeve glavne uzdanice su trgovac plinom PPD, ENNA Opskrba, koja ulaže u obnovljive izvore energije, u segmentu logistike i željezničkog prijevoza rade tvrtke ENNA Logic i ENNA Transport, a ENNA Fruit trguje voćem i povrćem.

Sve veći novac Vujnovac preko tvrtke ENNA Geo ulaže u razvoj projekata proizvodnje električne energije iz geotermalnih izvora. U Slavoniji tako planira izgradnju dviju elektrana kod Slatine i Babine Grede.

Prošli mjesec objavljeno je da je ENNA Opskrba ušla u posao s Matom Rimcem, odnosno njegovom tvrtkom Rimac Energy. Zajednički će razvijati velike baterijske sustave za skladištenje energije.

ENNA Logica s danskim brodarskim divom Maerskom u Luci Rijeka gradi suvremeni kontejnerski terminal, a riječ je o investiciji vrijednoj 380 milijuna eura.

Ujedno Vujnovac drži kontrolni paket u Luci Ploče. Ondje je njegova ENNA s globalnim trgovcem i logističarom VTTI-jem vlasnik terminala za skladištenje i pretovar naftnih derivata.

Sve do proljeća ove godine ENNA je s Inom upravljala Petrokemijom, a potom su je prodale turskoj grupaciji Yildrim.

 

Na Fortenovu krenuo po vlastitom receptu preuzimanja Pevexa

S okrupnjavanjem svog portfelja u Fortenovi Vujnovac je krenuo prije tri godine. Kupovao je uglavnom dionice od malih dobavljača i pojedinih banaka, a trenutno u vlasničkoj strukturi Fortenove drži 28,19 posto.

"Prepoznao sam priliku kad je sve još bilo u rasulu. Dionice su tad bile, po mom mišljenju, podcijenjene. Nije bilo nijednog hrvatskog dioničara, niti strane koja je razmišljala o biznisu. U vlasništvu su bili razni financijski fondovi, banke i svi su bili u toj poziciji ne svojom željom. Taj je model bio i u Pevexu. Kad ide stečaj, svi s potraživanjima dobiju udjele u firmi. Išao sam od jednog do drugog i svojim novcem kupovao dionice. Vjerujem da je to dobra investicija', izjavio je Vujnovac za tportal u listopadu 2021., objašnjavajući zbog čega je ušao u Fortenovu.

Isti motiv za zaradom vodio ga je i prilikom ulaganja u Pevex, u kojem je najveći dioničar s udjelom od 36,62 posto. Početkom ove godine Vujnovac je s Marijem Radićem, koji drži 16,6 posto, odlučio prodati Pevex, ali za sada nisu našli adekvatnog kupca.

 

Nekretnine i turizam

Velik novac Vujnovac ulaže i u brojne turističko-nekretninske poduhvate.

Velike kontroverze izazvala je izgradnja hotela u Postirama na Braču, u koji je s partnerima uložio oko 40 milijuna eura, da bi ga za 47 milijuna prodao domaćim mirovinskim fondovima.

Ništa manje prašine nije digla ni kupnja zemljišta i turističkog kompleksa u Baškom Polju, gdje su se kao glavni akteri opet našli, ovaj put kao prodavatelji, mirovinski fondovi.

S manje medijske pozornosti prošla je Vujnovčeva treća turističko-nekretninska investicija u Petrčanima kod Zadra. Ondje je njegova tvrtka Infinity Resort Zadar u zakup dobila zemljište od zadarskih benediktinki s pravom građenja na 99 godina. Plan mu je izgraditi veliki turistički kamp za smještaj nekoliko tisuća gostiju.


Povukao se iz operativnog upravljanja grupom

Vujnovac se ovog ljeta povukao iz svakodnevnog operativnog upravljanja ENNA grupom, kao i s mjesta predsjednika Uprave PPD-a. U fotelju čelnog čovjeka sjeo je iskusan slovenski menadžer Boštjan Napast, a Vujnovac se preselio u Nadzorni odbor.

Rošada na vrhu objašnjena je kao dio velike promjene korporativne strukture ENNA grupe zbog priprema za prvu javnu ponudu dionica na tržištu kapitala (IPO) u doglednoj budućnosti i investicijski ciklus vrijedan više od milijarde eura. Više o tome u intervjuu za tportal govorila je bliska Vujnovčeva suradnica Sabina Škrtić.

Povlačenje iz operativnog upravljanja ENNA grupom Vujnovcu je sigurno dalo više vremena da se bavi svojim povelikim privatnim ulaganjima, među kojima je i Fortenova.


T portal | manager.ba

Povezani članci

1

Najnovije vijesti
Video
ANER KRUŠKONJA, OBRTNIČKA KOMORA HNŽ
Koliko se danas isplati biti obrtnik
DAMIR UZUNOVIĆ, BUYBOOK
Mi smo išli naopačke
JASMIN BADŽAK, EUROSJAJ
Moj radni dan traje 24 sata, ali uživam u svom poslu!