POSLOVNI SAVJETI
6 najboljih biznis knjiga koje se mogu pročitati u jednom danu
Manager.ba/Hocu.ba Svijet 27 lipnja, 2018

Bilo da imate razvijenu čitalačku naviku ili ne, nikako ne bi trebalo da smetnete sa uma činjenicu da upravo konsultovanjem literature stičete znanje i proširujete ga.

Otvaranje korica nove knjige može da se čini kao vremenski zahtjevan zadatak. Ipak, ukoliko posegnete za nekom od sažetih biznis knjiga koje su ispunjene mnoštvom interesantnih informacija, tehnikama o prodaji, menadžmentu i investiranju, bit ćete prezadovoljni novim saznanjima.

U nastavku pročitajte koje su to najbolje biznis knjige koje imaju manje od 150 stranica i koje možete da pročitate za nekoliko sati.

1. Spencer Johnson - Who moved my cheese?

Knjiga Who moved my cheese? se našla na listi knjiga koje su promijenile život investitoru Shark Tanka Daymondu Johnu.

U Johnovoj knjizi riječ je o dva miša i dva čovjeka koji žive u labirintu u kojem se lokacija sira mijenja svakog dana. Ovo štivo je odmah po objavljivanju 1998. godine postalo hit, a također je i u narednoj deceniji bilo jedno od najprodavanijih.

Autor je napisao knjigu kada je internet počinjao da bude dostupniji, što je prouzrokovalo da se kompanije širom svijeta prilagođavaju i uče nove načine funkcionisanja biznisa. Johnove lekcije o tome kako prevladati strah od promjena su bezvremenske.

2. James Allen - As a man thinketh

Ovaj kratki klasik bi trebao da bude na polici svakog poduzetnika i studenta koji to želi da postane.

Objavljena 1902. godine, As a man thinketh sadrži mudrosti koje su bile primjenljive prije 100 godina i koje će biti aktuelne i za 100 godina.

Autor i trener Tony Robbins je rekao da on ovu knjigu često preporučuje ljudima zato što je toliko kratka, veoma laka za čitanje, a opet veoma dubokoumna.

U knjizi, Allen ističe da je Vaš život potpuno pod Vašom kontrolom, a ne u rukama sudbine, sreće ili spoljnih utjecaja. Da bi bio uspješan u društvu, prvo moraš biti uspješan u svojoj glavi.

3. Darrell Huff - How to lie with statistics

Ako je knjiga How to lie with statistics bila korisna Billu Gatesu, mogla bi da bude korisna i vama.

Jedan od najbogatijih i najuspješnijih ljudi na svijetu uvrstio je ovu knjigu od 150 strana u svoju listu knjiga koje morate pročitati tokom ljeta.

Iako je napisana davne 1954. godine, Gates tvrdi da ona nije nimalo zastarjela. Štaviše, učinit će da se osjećate pametnijim i skeptičnijim o stvarima koje čitate.

4. Og Mandino - The greatest salesman in the world

Da biste bili sjajni u biznisu, prije svega morate da budete sjajan prodavac. Ako ne možete da prodate svoje ideje, proizvode ili usluge, nećete uspjeti.

U knjizi The greatest salesman in the world, koja je objavljena 1968. godine, Mandino nudi nekoliko veoma jednostavnih, ali veoma moćnih i efikasnih istina na veoma pojednostavljen i privlačan način.

Njegovo poređenje se odigrava u starom Jeruzalemu i priča je o dječaku koji vodi kamile, a čiji je gospodar veoma bogat trgovac.

Dječak se nada otkrivanju tajne uspjeha njegovog gospodara, a trgovac ga usmjerava tako što mu daje 10 papira ispunjenih mudrostima.

5. Kenneth Blanchard i Spencer Johnson - The one minute manager

Još jedna knjiga koja se našla na listi Daymonda Johnsa, The one minute manager je vodič za efikasnu komunikaciju između šefova i njihovih podređenih.

Blanchard i Johnson kažu da menadžer može da objasni zadatak podređenom za jedan minut, kao i da je potrebno samo 60 sekundi za pohvalu ili kritiku.

Pored ovog objašnjenja, autor nudi savjete kako spustiti barijeru između menadžera i podređenih i kako komunicirati što je direktnije moguće.

6. George S. Clason - The richest man in Babylon

Clasonov proslavljeni bestseller će Vas kroz seriju interesantnih poređenja, čija se radnja odvija u povijesnom gradu Babilonu, naučiti sve što treba da znate o ličnim financijama.

The richest man in Babylon će Vas naučiti kako da prvo isplatite sebe, kako da živite ispod granica svojih mogućnosti, i kako da investirate u sebe, kao i mnoge druge bezvremenske financijske lekcije.

Video
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce