SAVJETI
4 interesantna hobija koji će vas opustiti nakon posla
manager.ba/avokado.rs 06 rujna, 2022
Izvor fotografije:
pexels.com

 

Mnogima su velike količine stresa i užurbanost postale dio svakodnevnice na poslu. Zbog čega je veoma bitno, da nakon rada svako od nas ima aktivnost, u kojoj će moći da pronađe smirenje i utjehu.

Hobiji su savršeni za tako nešto, jer nam pružaju mogućnost da se zabavimo i naučimo neku novu vještinu. Međutim, usljed tolikog izbora, mnogima je danas teško da pronađu hobi u kojem će istinski uživati.

Zato smo odlučili da u daljem tekstu izdvojimo neke od najinteresantnijih hobija koje veoma lako možete samostalno započeti od kuće.

#1 Obrada drveta predstavlja spoj lijepog i korisnog

Ovaj hobi je veoma izazovan za početnike. Međutim, njegovim savladavanjem imaćete veoma korisnu i lijepu vještinu od koje vrlo lako možete i da profitirate.

Kod ovog hobija je najbitnije da investirate u kvalitetne alate, dobra oprema vam u velikoj mjeri olakšava posao i čini vas bezbjednijom prilikom rada. Osnovni alati koje morati imati za ovaj hobi su: električni alati poput bušilice, glodalice i cirkulara, ali i mehanički alati poput čekića, metra i šrafcigera.

Odabir drveta u velikoj mjeri zavisi od projekta na kome radite, potrebno je da prilikom kupovine pripazite da drvo nije oštećeno i da nema znakove truleži na sebi. 

Kao prvi projekat odaberite nešto što je realno za početnika da savlada, sve potrebne informacije o projektu, materijalu i tehnici obrade drveta možete lako pronaći na internetu. 

Danas postoji mnoštvo youtube kanala koji korak po korak objašnjavaju cjelokupan proces obrade drveta. 

#2 Kaligrafija je hobi koji opušta i smiruje

Kaligrafija predstavlja umjetnost lijepog pisanja, njeno originalno porijeklo je iz Kine, dok je u Evropi postala popularna zbog uticaja religije. Dobra strana ovog hobija je što vam nisu potrebna velika ulaganja kako bi počeli da se bavite kaligrafijom.

Jedini potrebni alati za ovaj hobi su pero i papir, kaligrafiju možete da učite samostalno koristeći knjige i internet ili se možete prijaviti na neki od kurseva koji su sada sve popularniji u većim gradovima.

#3 Proizvodnja sopstvenog piva je jedan od zabavnijih hobija

Ako ste veliki ljubitelj piva, ovaj hobi je savršen za vas. Mnogima proizvodnja piva na prvi pogled djeluje kao skup hobi, ali na sreću uopšte nije tako. Sve što vam je potrebno da započnete sopstvenu proizvodnju piva možete pronaći u kuhinji.

Pivo se proizvodi od samo četiri sastojka, a to su hmelj, slad, pivski kvasac i voda.

Dok će vam za njegovo pravljenje biti potrebni šporet, šerpe za kuvanje, posude za odlaganje i flašice za pakovanje.

Pomešajte u šerpi vodu i slad, i postavite je na šporet da proključa. Kada voda krene da ključa, sklonite šerpu sa šporeta i ostavite je da se ohladi do sobne temperature.

Sadržaj šerpe procedite, a u tečnost koja je ostala u loncu polako i iz dijelova dodajte hmelj i vratite lonac ponovo na vatru, kada i to dovedete do ključanja, šerpu je potrebno poslednji put rashladiti i u njoj rastopiti pivski kvasac.

Sadržaj lonca se nakon toga čuva oko sedam dana na temperaturi od 22 stepena. 

Znaćete da je pivo spremno za konzumaciju kada na njegovoj površini više ne bude mehurića, nakon čega možete da ga prespete u prethodno sterilisane flaše.

#4 Pravljenje svijeća je veoma lako i zabavno

Pravljenje svijeća je izuzetno lak i kreativan hobi, koji je veoma jednostavno započeti samostalno od kuće. Ovaj hobi budi kreativnu stranu kod ljudi, zato što su kombinacije boja i mirisa koje možete napraviti praktično beskonačne.

Materijal potreban za pravljenje svijeća uopšte nije skup i ako želite on može biti u potpunosti prirodnog porijekla. Sve što vam je potrebno kako bi krenuli sa pravljenjem svijeća je vosak, fitilj, kalup i mirisna ulja.

Vosak može biti pčelinji ili parafinski, velika prednost pčelinjeg voska je to što je potpuno prirodnog porijekla, zbog čega ima jedinstvenu zlatno žutu boju. Parafin je za razliku od pčelinjeg voska potpuno bijel, zbog čega je farbanje svijeća od ovog materijala izuzetno lako.

Proces proizvodnje sveća je veoma jednostavan i može se opisati u tri koraka. U prvom koraku je potrebno pripremiti kalup i fiksirati fitilj tako da on bude u samom centru kalupa. 

Drugi korak podrazumijeva topljenje voska na pari, dodavanje eteričnih ulja i boja po želji. U poslednjem, trećem koraku potrebno je da istopljeni vosak prespete u prethodno pripremljen kalup.

Vrijeme koje je potrebno sveći da očvrsne zavisi od gustine smjese koje ste prethodno istopili i zapremine kalupa u kojoj se svijeća nalazi, što je rijetko duže od sat vremena.

Posao može biti izuzetno stresan, zbog čega je jako bitno da imate neki izduvni ventil u vidu hobija. Nadamo se da vam je ovaj tekst olakšao potragu i da ste uspeli da se pronađete u nekim od hobija koje smo vam ponudili.

Video
MARKO ĐUZEL, ZRAČNA LUKA MOSTAR
Dao sam im prazan papir da kažu što žele da se vrate
ARSLAN MESIHOVIĆ
Čovjek u kiltu proizvodi najuzbudljivije pivo u regiji
UGROŽENA PITKA VODA U HERCEGOVINI
Čuvajmo jame naše jer one pune čaše