OVE GODINE 5 DANA VIŠE
197 DANA RADILI ZA POREZE: Radnici u BiH od jučer rade za sebe
Manager.ba/Nezavisne.com BiH 18 srpnja, 2018
Izvor fotografije:
unsplash.com

Prosječan radnik u Bosni i Hercegovini jučer je počeo raditi za sebe.

Sve do sada, točnije 197 dana od početka godine, radio je kako bi platio poreze, pokazala je platforma www.mojporez.ba.

Ove godine on radi pet dana više za poreze nego što je radio prošle godine, pokazuju isti podaci, a koji su predstavljeni u Sarajevu od strane Centra za politike i upravljanje i Udruženja građana "Zašto ne", a koji su i kreirali ovu platformu.

Prema raspoloživim brojkama, osoba s prosječnim primanjima i potrošačkim navikama u BiH ove godine uplatila je više poreza u odnosu na prošlu godinu.

Tako je u Federaciji BiH na osnovu rada i potrošnje prosječna osoba uplatila 9.800 KM, u odnosu na 8.600 KM prošle godine.

U RS je po istom osnovu prosječna osoba ove godine uplatila 8.350 KM, u odnosu na 7.700 KM prošle godine.

"Ovaj rast se može pripisati rastu prosječnih plaća u oba entiteta i promjeni potrošačkih navika građana.

Dodatno, značajniji rast porezog tereta u FBiH može se pripisati većem porezom opterećenju rada kroz oporezivanje dijela toplog obroka", smatraju u ovim organizacijama.

Inače, u odnosu na prošlu godinu, više su akcize na duhan, koje su povećane sa prošlogodišnjih 2,42 KM na 2,60 KM u 2018. godini.

Putarine na naftu i naftne derivate povećane su sa 0,25 na 0,40 KM po litru.

U Federaciji je došlo do promjene Zakona o porezu na dohodak, a što je, kako ocjenjuju, rezultiralo povećanjem poreznog klina, jer je proširena porezna baza na dijelove toplog obroka i regresa koji do tada nisu bili oporezovani.

"Cilj reformskog procesa trebalo je da bude smanjenje poreznog klina kroz smanjenje oporezivanja rada, ali su do sada implementirane mjere rezultirale, upravo suprotno, povećanjem oporezivanja i ukupne cijene rada", ocijenili su oni.

Iz ovih udruženja pozvali su građane da posjete web platformu www.mojporez.ba i saznaju do kada oni lično rade za plaćanje poreza i da saznaju kako se troši njihov novac.

Porezni kalkulator je platforma koja na jednostavan i zanimljiv način omogućava da se izračunaju ukupni porezi koji se plaćaju na mjesečnom i godišnjem nivou, kao i da se vidi na što se sve troši novac prikupljen za poreze.