porezi

Rekordni prihodi poreza

U odnosu na ranije rekordnu 2019. godinu prikupljeno je 460 milijuna KM više.

 

Prihodi od neizravnih poreza u 2021. godini iznosili su 8 milijardi i 445 milijuna KM i veći su za 1 milijardu i 216 milijuna KM ili 16,8 % u odnosu na 2020. godinu kada su iznosili 7 milijardi i 229 milijuna KM.

U odnosu na ranije rekordnu 2019. godinu prikupljeno je 460 milijuna KM više.

UNO je u 2021. godini privredi vratila 1 milijardu i 526 milion KM što je za 227 milijuna KM više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Hrvatski

Porezni aspekt isplate dobiti

Postoje određena ograničenja i zahtjevi koji su zasnovani na osnovu drugih zakonskih propisa i koji se moraju uzeti u obzir prilikom same isplate dobiti, a koje ćemo obraditi u okviru ovog članka.

 

Na osnovu člana 2. Zakona o privrednim društvima (Službene novine FBiH broj 81/15), propisano je da je društvo pravno lice koje samostalno obavlja djelatnost proizvodnje i prodaje proizvoda i pružanja usluga na tržištu radi stjecanja dobiti. Samim tim, dolazimo do zaključka da je osnovni cilj poslovanja svakog društva stjecanje dobiti.

Hrvatski

Dan porezne slobode BiH: Izračunajte koliko poreza plaćate državi godišnje

Ovaj alat korisnicima omogućava da na osnovu vlastitih primanja i potrošačkih navika saznaju koliko poreza plaćaju na mjesečnom i godišnjem nivou, po kojim osnovama, te na što se točno troši novac koji radnici kroz svoja primanja i potrošnju uplaćuju u javne budžete. 

 

Hrvatski

Ako ne platite porez do kraja godine, kazne su do 100 tisuća KM

Za neplaćanje poreza na dobit kazna je do 100.000 maraka, za nepodnošenje poreznih prijava do 100.000 i za neplaćanje doprinosa do 5.000 maraka, uz plaćanja kamate po stopi od 0,04 posto dnevno, odnosno na godišnjem nivou 14,6 posto

 

Porezna uprava FBiH uputila je upozorenje poreznim obveznicima da izmire obaveze do kraja 2019. godine i tako izbjegnu visoke kazne. Svi porezni obveznici trebaju do 31. prosinca/decembra 2019. godine podnijeti porezne prijave i platite porezne obaveze, u skladu sa zakonom.

Hrvatski

Što uistinu uništava ekonomiju u Hrvatskoj, ali i u BiH?

Ako čitate naslove u medijima, pomislit ćete kako se Hrvatskoj bliži kraj, piše Mark Thomas za Dubrovnik Times u tekstu koji prenosimo.

”Mladi ljudi masovno odlaze iz zemlje, što rezultira golemim nedostatkom radne snage u jedinom sektoru koji uspijeva – turizmu. Naravno, za ovu tragičnu situaciju svatko krivi svakoga.

 

Svaljivati krivnju na poduzetnike posve je promašeno

 

Jedan od argumenata koji se stalno pojavljuju glasi: Da su radnici više plaćeni, ne bi napuštali zemlju.

Hrvatski

Izračunajte oporezivanje svoje plaće

Federalno ministarstvo financija objavilo je kalkulator plaća prema važećim i predloženim zakonima, čime se radnicima, na osnovu unosa iznosa neto plaće, toplog obroka i prijevoza, omogućava uvid u razlike između trenutnog i predloženog načina oporezivanja.

Kalkulator pokazuje da će od predloženih mjera najveću korist imati oni koji zakone predlažu, dok će radnici i dalje ovisiti o “volji” poslodavaca.

Hrvatski

Izračunajte oporezivanje svoje plaće

Federalno ministarstvo finansija objavilo je kalkulator plaća prema važećim i predloženim zakonima, čime se radnicima, na osnovu unosa iznosa neto plaće, toplog obroka i prevoza, omogućava uvid u razlike između trenutnog i predloženog načina oporezivanja.

Kalkulator pokazuje da će od predloženih mjera najveću korist imati oni koji zakone predlažu, dok će radnici i dalje ovisiti o “volji” poslodavaca.

Hrvatski

Porezne olakšice za mlade pri kupovini stana

Skupština Kantona Sarajevo na posljednjoj sjednici usvojila je Zakon o porezu na promet nekretnina i porezu na nasljeđe i poklone.

Za prvi stan, kupac starosti do 38 godina, neće morati da plati porez na 30 kvadrata stana. Ukoliko četvoročlana porodica kupuje stan od 80 kvadrata, na ime jednog supružnika bit će oslobođena poreza na 30 kvadrata, na ime drugog supružnika, i dvoje djece još po 15 kvadrata. U tom slučaju, ovoj porodici će ostati da plati porez na 5 kvadrata stana.

Hrvatski