PODUZETNICI
Čudesna priča kurdskog imigranta koji zarađuje milijardu i po eura godišnje
manager.ba/biznisinfo.ba Svijet 22 siječnja, 2021
Izvor fotografije:
biznisinfo.ba

Njegova kompanija u privatnom vlasništvu sada zarađuje više od 1,5 milijardi dolara godišnje – a ističe se kao šampion dobrog poslovanja.

 

Prije petnaest godina, osnivač kompanije “Chobani” u Americi kupio je tvornicu mlijeka i počeo da proizvodi jogurt u grčkom stilu.

Njegova kompanija u privatnom vlasništvu sada zarađuje više od 1,5 milijardi dolara godišnje – a ističe se kao šampion dobrog poslovanja.

Hamdi Ulukaja objašnjava svoju magičnu formulu uredniku “Bloomberg Businessweek”, Joelu Weberu, prenosi Blic.

Hamdi, ti si turski Kurd koji je došao u SAD i postao milijarder koji prodaje grčki jogurt Amerikancima. Koja druga hrana bi vas mogla odvesti na takvo putovanje?

– Ne mogu da zamislim ništa što bi moglo zamijeniti magiju jogurta koji premašuje kulture i zemlje. Čaj, možda? A što je s jogurtom? Vraćam se u djetinjstvo u Turskoj. Tu je započelo ovo putovanje.

Nije bilo važno jeste li siromašni ili bogati, niste mogli da zamislite sto bez jogurta. To je nešto što predstavlja jednakost, prirodu, ishranu. Uvijek mi je nedostajalo kad sam stigao ovdje – živeći u saveznoj državi New York, uvijek sam mislio: “Gdje je taj jogurt? Ne može biti tako teško napraviti.”

Također sam bio tužan što je tako jednostavna hrana bila odsutna na kuhinjskim stolovima ovdje u SAD-u.

Otprilike 30 posto zaposlenih u “Chobaniju” su imigranti i izbjeglice. Što se nadate da ćete vidjeti od dolazeće Bidenove administracije na imigracijskom frontu?

– Ja sam imigrant. Došao sam ovdje prije 25 godina. I ovo je ono što znamo o Americi. To je mjesto gdje možete doći i biti dio snova. Mislim da je ono što Amerika ima čarolija. Da tko god da si i što god da je tvoje porijeklo, ako imaš prave namjere i maštu i poštuješ zakon, možeš dostići svoj san i biti prihvaćen kao ono što jesi.

O tome se radi u Americi. Ako nam je stalo do društva u cjelini i ove zemlje u cjelini, trebalo bi da sačuvamo ono čime se ova zemlja bavila tijekom cijelog svog postojanja.

Ako biste uspjeli da nagovorite stotine poslovnih lidera da naprave jednu promjenu, što bi to bilo?

Zaposlite izbjeglice. Stvorili smo koaliciju od 140 velikih organizacija širom svijeta, svi koji pokušavamo da pomognemo ovoj osjetljivoj ljudskoj populaciji – milijunima ljudi koji samo traže priliku da budu dio nečega.

I ovo nije dobrotvorna, to je poslovna praksa. Molimo kompanije da budu dio socijalnih pitanja: Vaša odgovornost nije samo da zaradite novac za svoje akcionare, već i za sve zainteresirane strane.

Želim da se vratimo u 2005. godinu, kada ste kupili tvornicu mlijeka, ali još uvijek niste znali da ćete pokrenuti “Chobani” ili čak napraviti jogurt. Što sada znate što biste voljeli da ste tada znali?

Ponekad svoje misli pretrpamo s previše informacija. I u to vrijeme sam imao osjećaj u stomaku. Naše iskustvo i resursi bili su tako ograničeni. Ali imali smo veliki san, i taj san se pomiješao sa strašću, ljubavlju i – bit ću iskren – bijesom.

Kad se osvrnem unazad, uvijek pokušam da vidim da li sam previše distanciran od one osobe koja je to mjesto pokrenula, a koja je svakodnevno dolazila na fabrički pod da radi rame uz rame s radnicima.

Ne da zaradimo toliko novca, već da oživimo san – da popravimo ovo mjesto kako bismo se popravili.
 

Povezani članci

1

2

Tagovi:
Video
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce
IVAN ŠIMIĆ, HERTRONIC
I uspješan poduzetnik i vrstan književnik
Savjeti